«Καμπανάκι» κινδύνου κρούει ο Βαρουφάκης!

11:53 14/5/2015 - Πηγή: Bam

Αν η Ελλάδα δεν μεταρρυθμιστεί θα βουλιάξει, είπε την Πέμπτη ο Γιάνης Βαρουφάκης, από το βήμα εκδήλωσης του Economist με βασικό θέμα τις 100 πρώτες ημέρες της ελληνικής κυβέρνησης. Αναφερόμενος ο υπουργός Οικονομικών στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, ξεκαθάρισε πως ο ίδιος δεν θα υπογράψει μια συμφωνία που δεν θα είναι βιώσιμη, ενώ υποστήριξε πως η επόμενη δόση δεν θα πρέπει να είναι αυτοσκοπός.

Με σαφείς εντολές

να προχωρήσει τη διαπραγμάτευση, έχοντας υπόψη τα σημεία που μπορεί να υπάρξει σύγκλιση, αλλά και εκείνα που η Αθήνα δεν μπορεί να κάνει πίσω, προσέρχεται σήμερα στο “Brussels Group” η ελληνική αντιπροσωπεία. Σε κάθε περίπτωση η εντολή από το Μαξίμου είναι η επίσπευση των συζητήσεων, ώστε μέχρι το τέλος Μαΐου να υπάρξει συμφωνία με τους Θεσμούς.

Στη «φαρέτρα» των φορολογικών μέτρων περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων : Η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος, ωστόσο, θα είναι μειωμένος λόγω πτώσης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, και θέσπιση ΦΠΑ δύο συντελεστών, ενός ανώτερου 18% ή 19% και ενός κατώτερου στο 7%. Στον μικρότερο θα συμπεριληφθούν τα φάρμακα, το γάλα και το ψωμί.

Την πορεία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές θα εξετάσει την Πέμπτη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Ουάσιγκτον. Στην αμερικανική πρωτεύουσα βρίσκεται και ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ο οποίος πιθανόν να έχει επαφές με την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ για το θέμα της Αθήνας.

Ξεκινούν το απόγευμα οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τα Μνημόνια. Τα 17 μέλη της διακομματικής Επιτροπής θα επιχειρήσουν να ρίξουν φως στις συνθήκες της περιόδου 2009-2014, και θα διερευνήσουν αν υπάρχουν συμφέροντα εντός και εκτός της χώρας που αποκόμισαν παράνομο κέρδος από την επιβολή των Μνημονίων. Το πόρισμα της Επιτροπής αναμένεται στις αρχές Οκτωβρίου.

Για στάση πληρωμών προς τους πιστωτές, σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και πρόωρες εκλογές, κάνει λόγο σε άρθρο του σε πολιτική ιστοσελίδα ο Αντώνης Νταβανέλος, πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και νυν μέλος της Πολιτικής Γραμματείας. «Δεν κάνουμε πίσω από τις κόκκινες γραμμές της λαϊκής εντολής» τόνισε από το βήμα της Βουλής ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Το λείψανο της Αγίας Βαρβάρας που εκτίθεται στον Ιερό Ναό του ομώνυμου Δήμου της Αττικής, προσκύνησε σήμερα το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος. Αναφερόμενος στη διαμάχη και την κριτική που έχει ξεσπάσει, ο κ. Ιερώνυμος τόνισε: «Χρειαζόμαστε έργα και όχι λόγια. Τα λόγια κούρασαν και έφτασαν τον τόπο σε αυτή την κατάσταση».

Πρωτιά γι’ άλλη μια χρονιά της ΔΑΠ στις φοιτητικές εκλογές. Στη δεύτερη θέση η Πανσπουδαστική, και ακολουθούν, η ΕΑΚ, η Αριστερή Ενότητα η οποία πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, και η ΠΑΣΠ.

Χάνει έδαφος το ευρώ, στις προτιμήσεις των Τσέχων. Οι πολίτες της χώρας αντιμετωπίζουν την προοπτική υιοθέτησης του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος με σκεπτικισμό, καθώς μόνο το 31% δηλώνει ότι συμφωνεί, ενώ το υπόλοιπο 69 απορρίπτει την ένταξη στην Ευρωζώνη.

Ξεκίνησε σήμερα το πρωί, η υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα των Παιδικών Κατασκηνώσεων του ΟΑΕΔ. Θα φιλοξενηθούν συνολικά 35.000 παιδιά, από τις 15 Ιουνίου.

Στην ανάπλαση των προσώπων δύο νεαρών κοριτσιών που έζησαν στην Αρχαία Ελλάδα, θα προχωρήσουν ερευνητές του Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι επιστήμονες, οι οποίοι είχαν αποκαταστήσει, πριν πέντε χρόνια, τη μορφή της «Μύρτιδος», φιλοδοξούν να κάνουν το ίδιο με τη μικρή «Ηδύλη» από τις Φερρές Μαγνησίας, και τη 18χρονη «Αυγή» από τα Τρίκαλα.

ΚΑΙΡΟΣ: Καλοκαιρινός είναι σήμερα στην Αττική. Η θερμοκρασία στην Αθήνα, σε νέα άνοδο, θα φτάσει μέχρι τους 28 βαθμούς Κελσίου.

Ανδρέας Μορφόπουλος

Keywords
Τυχαία Θέματα