Όταν το ΝΑΤΟ βομβάρδιζε τη Γιουγκοσλαβία!

13:46 24/3/2014 - Πηγή: Bam

Δεκαπέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς κατά της Γιουγκοσλαβίας, που διήρκεσαν σχεδόν δύο μήνες και είχαν ως αποτέλεσμα την στρατιωτική ήττα του καθεστώτος Μιλόσεβιτς.

Ήταν 24 Μαρτίου του 1999, στις 19:45, όταν οι πρώτοι πύραυλοι που είχαν εκτοξευτεί από νατοϊκά πολεμικά πλοία στην Αδριατική, χτυπούσαν συστήματα γιουγκοσλαβικής αεράμυνας, στο Κόσοβο, το Μαυροβούνιο και τη δυτική Σερβία. Ακολούθησαν 78 ημέρες αλλεπάλληλων βομβαρδισμών στρατιωτικών αλλά και πολιτικών στόχων.

Η Ατλαντική

Συμμαχία παράκαμψε τον ΟΗΕ με το πρόσχημα «ανθρωπιστικής» επιχείρησης, εξαπολύοντας κύματα επιθέσεων, που κόστισαν εκατοντάδες ζωές αμάχων και προκάλεσαν πολύ μεγαλύτερη καταστροφή από ό, τι αποφεύχθηκε.

Μιάμιση δεκαετία μετά, η Σερβία εξακολουθεί να φέρει βαθιές ουλές απ’ τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ, που είχαν ως στόχο την προστασία των κατοίκων του Κοσόβου. Ωστόσο, τα ερωτήματα σχετικά με τη νομιμότητα της νατοϊκής επέμβασης, που προκάλεσε θύματα και μαζική καταστροφή της βαλκανικής αυτής χώρας, παραμένουν.

Η στρατιωτική επιχείρηση στη Γιουγκοσλαβία ήταν η μεγαλύτερη που έγινε ποτέ υπό την αιγίδα της Ατλαντικής Συμμαχίας. Ήταν, επίσης, η πρώτη φορά που το ΝΑΤΟ χρησιμοποίησε στρατιωτική βία, χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και εναντίον ενός κυρίαρχου έθνους που δεν αποτελούσε πραγματική απειλή για κάθε μέλος της συμμαχίας.

Το ΝΑΤΟ απέδειξε το 1999 ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει με το πρόσχημα της «ανθρωπιστικής επέμβασης», «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας», ή «προληπτικό πόλεμο» - κάτι που από τότε έχει συμβεί σε διάφορα μέρη του πλανήτη.

Δεκαεννέα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ συμμετείχαν σε κάποιο βαθμό στη στρατιωτική εκστρατεία κατά της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας (Σερβία και Μαυροβούνιο), διάρκειας 11 εβδομάδων μέχρι 10 Ιουνίου του 1999.

Όσο μεγαλύτερες οι καταστροφές, τόσο λιγότερα τα προβλήματα

Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, το ΝΑΤΟ εκτόξευσε 2.300 πυραύλους εναντίον 300 στόχων και έριξε 14.000 βόμβες –ανάμεσα σε αυτές και αρκετές απεμπλουτισμένου ουρανίου και διασποράς.

Απολογισμός, πάνω από 2.000 άμαχοι νεκροί, μεταξύ των οποίων 88 παιδιά, και χιλιάδες τραυματίες!

Επίσης, πάνω από 200.000 Σέρβοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στο Κοσσυφοπέδιο (Κόσοβο).

Σε ό,τι η Συμμαχία περιέγραφε ως «παράπλευρες απώλειες» αεροπορικών βομβαρδισμών, καταστράφηκαν περισσότερα από 300 σχολεία, βιβλιοθήκες, και πάνω από 20 νοσοκομεία.

Τουλάχιστον 40.000 σπίτια ισοπεδώθηκαν και περίπου 90 ιστορικά και αρχιτεκτονικά μνημεία καταστράφηκαν.

Η οικονομική ζημία εκτιμάται σε πάνω από 120 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με σερβικά ΜΜΕ.

Ρατσάκ : Η σπίθα!

Ένα περιστατικό που σχετίζεται με την «μαζική δολοφονία» των Αλβανόφωνων κατοίκων του χωριού Ρατσάκ στο κεντρικό Κοσσυφοπέδιο, προπύργιο του UCK (Απελευθερωτικού Στρατού Κοσόβου) – αποτέλεσε την αφορμή για την απόφαση του ΝΑΤΟ να επέμβει.

Οι Σέρβοι είχαν κατηγορηθεί για το θάνατο δεκάδων Αλβανών «αμάχων» στις 15 Ιανουαρίου 1999. Ωστόσο, προβλήθηκε ο ισχυρισμός ότι οι κατηγορίες θα μπορούσε να ήταν ψευδείς και οι δράστες να ήταν στην πραγματικότητα αντάρτες του UCK.

Φιλανδοί ιατροδικαστές –διορισμένοι από την Ευρωπαϊκή Ένωση, φέρονται να είχαν καταλήξει ότι τα θύματα δεν ήταν άμαχοι, και ότι οι τρύπες από σφαίρες στα ρούχα και τα τραύματα δεν ταίριαζαν.

Το τέλος του πολέμου

Το ΝΑΤΟ σταμάτησε τις επιδρομές του μία ημέρα μετά την υπογραφή της συμφωνίας της 9ης Ιουνίου 1999 στο Κουμάνοβο. Η συμφωνία προέβλεπε ότι η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς θα αποσύρει τις δυνάμεις της από το Κόσοβο.

Την επομένη, 10 Ιουνίου 1999, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε το ψήφισμα 1244 για τον καθορισμό της Προσωρινής Διοίκησης των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο (UNMIK).

Ρώσοι διπλωμάτες, αλλά και διεθνείς αναλυτές πιστεύουν ότι η επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία ήταν «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» και «παραβίαση των διεθνών νόμων και κανόνων».

Πράγματι, 15 χρόνια μετά, οι διεθνείς σχέσεις έχουν ήδη μπει σε μία νέα χαοτική εποχή, αυθαίρετης χειραγώγησης έως και καταπάτησης του διεθνούς δικαίου.

Δείτε σχετικό video για τα 15 χρόνια από την επέμβαση του ΝΑΤΟ :

https://www.youtube.com/watch?v=Hqy6oRyqDD0

Ανδρέας Μορφόπουλος

Keywords
Τυχαία Θέματα