Σύστημα με 30 παγίδες!

08:58 18/2/2014 - Πηγή: Bam

Τριάντα «πονηρές» αλλαγές με ισάριθμους κωδικούς κρύβει το νέο έντυπο Ε1 για τους περίπου 8.500.000 φορολογούμενους, που θα υποβάλουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις.

Ακόμα πιο δυσάρεστες εκπλήξεις επιφυλάσσουν, φέτος, οι φορολογικές δηλώσεις. Οι «εγκέφαλοι» του υπουργείου Οικονομικών ετοίμασαν ένα έντυπο Ε1 που κρύβει περισσότερους φόρους και παγίδες.

Με μία πρώτη ματιά το φετινό Ε1 παραπέμπει στα αντίστοιχα έντυπα των προηγούμενων ετών (τέσσερις σελίδες, ίδια σχεδίαση και χρώμα).

Μη σας ξεγελά!

Στις μέσα σελίδες έχει αλλαγές-φωτιά, συνολικά 30 σε σύγκριση με

το Ε1 του 2013.

Πρώτο και .. χειρότερο ότι φέτος στη φορολογική δήλωση έχουν «εξαφανιστεί» οι κωδικοί για :

* Προστατευόμενα τέκνα (!)

* Τόκους στεγαστικού δανείου

* Ενοίκιο κύριας κατοικίας

* Ενοίκιο κατοικίας τέκνων που σπουδάζουν

* Έξοδα φροντιστηρίου παιδιών

* Έξοδα ασφαλίστρων ζωής

… που παρείχαν στους φορολογουμένους έκπτωση φόρου.

Αντίθετα, ευνοημένοι από τα «μαγειρέματα» του οικονομικού επιτελείου κυβέρνησης και τρόικας είναι πλέον ελάχιστοι και μάλιστα οι πλούσιοι.

Τα υψηλά εισοδήματα, λοιπόν, και όχι τα μικρά και τα μεσαία (υπάρχουν ;) θα απολαύσουν φοροαπαλλαγές το 2014.

Οι μόνες ουσιαστικές που παρέμειναν και αφορούν αρκετό κόσμο είναι τα ιατρικά έξοδα (αν έχεις χρήματα να δώσεις!) και το ποσό διατροφής που κατέβαλε ο ένας σύζυγος στον άλλον.

Τι ισχύει με τις αποδείξεις

Οι φορολογούμενοι μπορούν να συγκεντρώσουν αποδείξεις ίσες με το 25% του φορολογητέου εισοδήματος του 2013. Στην περίπτωση αυτή δεν θα επιβαρυνθούν με πρόσθετους φόρους κατά την εκκαθάριση της δήλωσης.

Προθεσμίες

Η νέα φορολογική δήλωση θα πρέπει να υποβληθεί από τις 20 Μαρτίου έως τις 30 Ιουνίου. Εξάλλου οι φορολογούμενοι με μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση το 2013, μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά το έντυπο στοιχείων ακινήτων Ε9 έως και τις 30 Μαΐου.

Τεκμήρια

Διατηρούνται τα τσουχτερά τεκμήρια. Στον πίνακα 5 του τεκμηρίου της κατοικίας προστίθενται δύο νέοι κωδικοί: 231 και 234 τους οποίους θα πρέπει να συμπληρώσουν όσοι τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους με το νόμο 4178/2013. Συγκεκριμένα θα δηλωθούν ξεχωριστά η επιφάνεια των κύριων χώρων που νομιμοποιήθηκαν αλλά και των αντίστοιχων βοηθητικών χώρων.

Τόκοι καταθέσεων

Προστέθηκαν νέοι κωδικοί 667-678 στους οποίους θα πρέπει να αναγραφούν οι τόκοι καταθέσεων τράπεζας ημεδαπής προέλευσης από το πρώτο ευρώ και όχι πάνω από 250 ευρώ που ίσχυε πέρυσι. Τα ποσά των τόκων αθροίζονται με τα υπόλοιπα εισοδήματα για να μπει εισφορά αλληλεγγύης από 1% έως 4%.

Η … λυπητερή

Οι επιπλέον φόροι εισοδήματος που θα πληρώσουν κατά κύριο λόγο οι μισθωτοί και οι αυτοαπασχολούμενοι θα είναι 1,3 δισ. ευρώ, ενώ πλέον ζητείται και ο ΑΜΚΑ γονέων και παππούδων που θεωρούνται προστατευόμενα μέλη στους κωδικούς 861-864.

Και μη χειρότερα!

Ανδρέας Μορφόπουλος

Keywords
Τυχαία Θέματα