Τελειώνει η «Χρυσή Αυγή!

16:46 21/2/2014 - Πηγή: Bam

Στη Βουλή διαβιβάστηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής τα έγγραφα του Αρείου Πάγου, με τα οποία ζητείται η άρση της ασυλίας και των τελευταίων εννέα βουλευτών της Χρυσής Αυγής, που οδεύει εκτός νόμου.

Νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό εν όψει των πολλαπλών εκλογών του Μαΐου,

θέτει το ενδεχόμενο να τεθεί –ακόμη και την επόμενη εβδομάδα, εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή. Τις εξελίξεις στην υπόθεση, αλλά και την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα που επιστρέφει σε 48 ώρες στην Αθήνα, θα συζητήσουν αύριο, Σάββατο, εκτενώς, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Το μεσημέρι της Παρασκευής έφτασαν στη Βουλή τα έγγραφα από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, με τα οποία ζητείται η άρση ασυλίας όλων των βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής θα εξετάσει από την προσεχή Δευτέρα, 23 του μηνός, τα αιτήματα, προκειμένου να κάνει την εισήγησή της στην Ολομέλεια του σώματος.

Ειδικότερα, οι εφέτες – ειδικές Ανακρίτριες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου ζητούν την άρση ασυλίας για τους :

Ελένη Ζαρούλια, Νικόλαο Κούζηλο, Μιχαήλ Αρβανίτη, Αντώνη Γρέγο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Αρτέμιο Ματθαιόπουλο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Δημήτριο Κουκούτση και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο για «ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης»

Επίσης για τους :

Νικόλαο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Νικόλαο Μίχο, Ιωάννη Λαγό, Γεώργιο Γερμενή και Ευστάθιο Μπούκουρα για κατοχή πυροβόλων όπλων και πυρομαχικών με σκοπό τον παράνομο εφοδιασμό εγκληματικής οργάνωσης.

Επιπλέον για τους :

* Νικόλαο Μιχαλολιάκο για παράβαση του άρθρου 1 & 2 περίπτωση 5 του νόμου 2168/1993

* Ιωάννη Λαγό για παράβαση του νόμου 495/1976

* Νικόλαο Μίχο για παράβαση α) του άρθρου 1&1 περίπτωση 8 του νόμου 2168/1993 όπως προστέθηκε με την παρ. 4 του άρθρου 1 του νόμου 3944/2011 και β) του άρθρου 21 παρ. 1 του νόμου 4139/2013

* Χρήστο Παππά για παράβαση του άρθρου 1&2 περίπτωση 3 του νόμου 2168/1993 και του νόμου 3028/2002.

Για Χρυσή Αυγή και τρόικα

Συνάντηση στη 1 το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου, θα έχουν αύριο, Σάββατο, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.

Στην συνάντηση των δύο ανδρών αναμένεται να συζητηθούν τα τελευταία θέματα της εσωτερικής, κυρίως, επικαιρότητας, όπως η έλευση του ηγετικού κλιμακίου της τρόικας που επανακάμπτει στην Αθήνα την επομένη.

Επίσης, στην ατζέντα Σαμαρά-Βενιζέλου - και μάλιστα σε υψηλή θέση, θα βρεθεί η επικείμενη κήρυξη της Χρυσής Αυγής ως παράνομης.

Οι δικαστικές εξελίξεις έχουν ως αποτέλεσμα το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΧΑ να είναι υπόλογο για ποινικά αδικήματα και το κακούργημα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, κάτι που όπως αναμένεται θα έχει και πολιτικό αντίκτυπο.

Στα έγγραφα που απέστειλε το μεσημέρι της Παρασκευής ο Άρειος Πάγος στη Βουλή γίνεται λόγος για «ενέργειες βουλευτών της Χρυσής Αυγής που στοχεύουν στη διά της βίας επικράτηση των αρχών και θέσεων της οργάνωσης…».

Συνοδεύονται από αίτημα άρσης της βουλευτικής ασυλίας και των τελευταίων εννέα βουλευτών της ΧΑ, καθιστώντας, για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά, το σύνολο της κοινοβουλευτικής δύναμης ενός κόμματος αντιμέτωπο με το κακούργημα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

Σε ό,τι αφορά το δικαστικό σκέλος, το Συμβούλιο Εφετών θα κληθεί να αποφασίσει με αμετάκλητο βούλευμα ποιοί και πόσοι από τους κατηγορουμένους θα βρεθούν τελικά στο εδώλιο.

«Παράθυρο» για πρόωρες εθνικές εκλογές

Ακόμη και προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία μπορεί να προκληθεί αν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής καταδικαστούν αμετάκλητα και το κόμμα δεν τους αναπληρώσει με τους επιλαχόντες.

Έγκυροι νομικοί αποφαίνονται ότι το ισχύον Σύνταγμα δεν προβλέπει να τίθεται εκτός νόμου κόμμα που εκπροσωπείται στη Βουλή.

Σε ό,τι αφορά τους βουλευτές του κόμματος που θα είναι και υποψήφιοι, όπως ο Ηλίας Κασιδιάρης για το Δήμο Αθηναίων, δεν προβλέπεται απαγόρευση διεκδίκησης δημόσιου αξιώματος, αφού δεν έχει υπάρξει καταδικαστική απόφαση δικαστηρίου.

Γίνεται, λοιπόν, εύκολα κατανοητό, ότι ανακύπτουν ζητήματα που για να αντιμετωπιστούν δεν αρκεί νομική διαδικασία, αλλά χρήζουν πολιτικής λύσης που μπορεί να δώσει μόνον ο ελληνικός λαός.

Ανδρέας Μορφόπουλος

Keywords
Τυχαία Θέματα