Auf Wiedersehen και... 2/2 οι Νέοι Άνδρες

Έκανε τα εύκολα… δύσκολα, αλλά η Εθνική ομάδα Νέων Ανδρών κέρδισε τη Γερμανία με 65-56 στα πλαίσια της τρίτης αγωνιστικής της πρώτης φάσης του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, που διεξάγεται στην Εσθονία. Η ομάδα του Κώστα Μίσσα, αν και βρέθηκε να προηγείται ακόμα και με νταμπλ σκορ (32-16) στις αρχές του δευτέρου μέρους, λίγο έλειψε να «πληρώσει» το «βραχυκύκλωμά» της στην τέταρτη περίοδο.

Η σπουδαία εμφάνιση που πραγματοποίησε, όμως, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο (20 πόντοι), σε συνδυασμό με τις βοήθειες που πήρε από

τους Λευτέρη Μποχωρίδη (12 πόντοι) και Ιωάννη Παπαπέτρου (12 πόντοι), αλλά και την… «γεμάτη» εμφάνιση του Μιχάλη Καμπερίδη (12 πόντοι, 8 ριμπάουντ), έδωσαν τη νίκη στην Ελλάδα και μαζί το δικαίωμα να ξέρει πως με νίκη επί της Γεωργίας αύριο (12/07) θα «κλειδώσει» την πρόκρισή της στη β’ φάση της διοργάνωσης.

Η Εθνική μας ξεκίνησε με μία αλλαγή στη βασική πεντάδα σε σχέση με το χθεσινό παιχνίδι απέναντι στη Σερβία καθώς ο Κώστας Μίσσα χρησιμοποίησε τον Καμπερίδη στη θέση του σέντερ (αντί του Μελισσαράτου). Μία επιλογή που έδειχνε να τον δικαιώνει καθώς ο «ψηλός» της «γαλανόλευκης» ήταν αυτός που μαζί με τον Παπαπέτρου σήκωσαν το επιθετικό βάρος στα πρώτα λεπτά του αγώνα.

Έτσι, η Ελλάδα προηγήθηκε με τέσσερις πόντους (10-6) στο έκτο λεπτό, έχοντας, όμως, ως μεγάλο της κέρδος το γεγονός ότι κρατούσε χαμηλά στο σκορ τον Ραντοσάβλιεβιτς, ο οποίος είναι ο ηγέτης της Γερμανίας.

Με αυτόν τον τρόπο μπόρεσε, μάλιστα, να καμουφλάρει την αστοχία της από την περιφέρεια, η οποία όσο περνούσε η ώρα γινόταν όλο και πιο έντονη. Το ίδιο, όμως, (μεγάλο) πρόβλημα αντιμετώπιζε και η «νασιοναλμανσάφτ» με τις δύο ομάδες να σουτάρουν με… 7/27 στα πρώτα οκτώ λεπτά του αγώνα, δείγμα της νευρικότητας που επικρατούσε.

Παρόλ’ αυτά, η «γαλανόλευκη» παρέμενε σε θέση οδηγού (10-8), αν και πλέον έπρεπε να διαχειριστεί τη φθορά των φάουλ που προέκυψε καθώς στο τέλος του πρώτου δεκαλέπτου οι Μποχωρίδης και Αντετοκούνμπο χρεώθηκαν με το δεύτερο προσωπικό τους φάουλ αναγκάζοντας τον Κώστα Μίσσα να τους αποσύρει (16-12 στο 10’).

Η… αστοχία καλά κρατούσε για την Ελλάδα (6/17 σουτ), αλλά όσο η Γερμανία συνέχιζε να υποπίπτει σε λάθη με μεγάλη συχνότητα, τότε δεν απειλούταν στο σκορ. Όταν, μάλιστα, μπόρεσε να κρατήσει την ομάδα του Χάραλντ Στάιν χωρίς πόντο για τέσσερα λεπτά, όλα έγιναν πιο απλά (20-14 στο 17’).

Οι παίκτες του Κώστα Μίσσα εξακολουθούσαν να ελέγχουν πλήρως τον ρυθμό του παιχνιδιού, ενώ με τα δύο πρώτα τους εύστοχα σουτ τριών πόντων (από τους Μποχωρίδη και Αντετοκούνμπο) σε διάστημα λίγων δευτερολέπτων μπόρεσαν να πάνε στα αποδυτήρια έχοντας αποκτήσει αέρα δέκα πόντων (26-16).

Στην επανάληψη, η πιεστική άμυνα της Εθνικής μας σε συνδυασμό με το «ξέσπασμα» του Αντετοκούνμπο (άμεσο και έμμεσο τρίποντο) έφεραν γρήγορα τη «γαλανόλευκη» μπροστά στο σκορ με δεκαέξι πόντους (32-16 στο 22’). Η «μηχανή» της Ελλάδας λειτουργούσε, πλέον, σε φουλ ρυθμούς αφού ο επιθετικός πλουραλισμός (κύριο γνώρισμά της) έκανε την εμφάνισή του, ενώ τα συνεχόμενα καλάθια που πετύχαινε ο γκαρντ/φόργουορντ των Μιλγουόκι Μπακς τη διατηρούσαν σε απόσταση ασφαλείας από τη Γερμανία (37-25 στο 15’).

Κάπου εκεί, όμως, η «νασιοναλμανσάφτ» άρχισε την αντεπίθεσή της και με μπροστάρη τον Μπρέμπλι κατάφερε να ρίξει σημαντικά τη διαφορά. Έτσι, οι Γερμανοί πλησίασαν ακόμα και στους τρεις πόντους (44-41) στο 31ο λεπτό αγχώνοντας, αρχικώς, την Ελλάδα.

Πάνω στο σημείο, όμως, που η Γερμανία άρχισε να νιώθει πως μπορεί να… ολοκληρώσει την ανατροπή, ήρθε η απάντηση από ελληνικής πλευράς. Εφτά συνεχόμενοι πόντοι από τον Μποχωρίδη (ένα δίποντο, ένα τρίποντο και δύο βολές) έδωσαν τη λύση για την Ελλάδα, η οποία προηγήθηκε πήρε εκ νέου διψήφιο προβάδισμα (41-51 στο 34’) και έδειχνε να ξεπερνά δίχως συνέπειες την αγωνιστική της κοιλιά.

Τα τελευταία έξι λεπτά του παιχνιδιού είχαν, πάντως, οσμή… ντέρμπι. Κι αυτό γιατί η «γαλανόλευκη» αδυνατούσε να… τελειώσει τη δουλειά αφού η εκνευριστική αστοχία από την περιφέρεια (7/34 τρίποντα μέχρι το 39’) δεν της επέτρεπε να ξεφύγει στο σκορ και να «καθαρίσει τη μπουγάδα».

Η διαφορά έφτασε μέχρι το +6 (57-51) με 39’’ να απομένουν για το τέλος της αναμέτρησης, αλλά η ψυχραιμία των διεθνών μας από τη «γραμμή της φιλανθρωπίας» δεν άφησε την παραμικρή ελπίδα για νίκη στους Γερμανούς. Έτσι, ήρθε φυσιολογικά το τελικό 65-56 το οποίο δίνει στην Ελλάδα σημαντικό προβάδισμα για την πρόκρισή της στην επόμενη φάση της διοργάνωσης, την οποία έχει την ευκαιρία να «κλειδώσει» εφόσον αύριο κερδίσει τη Γεωργία.

Σε λίγο περισσότερα...

Keywords
Τυχαία Θέματα