Η... ακτινογραφία των μεταγραφών του Top-16!

Ο πρώτος γύρος της δεύτερης φάσης ομίλων της Ευρωλίγκα, του λεγόμενου Top-16, ανήκει πλέον στο χρονοντούλαπο της ιστορίας της διοργάνωσης, μαζί με την πρώτη φάση, καθώς και εκείνη των προκριματικών της αγώνων. Για άλλη μία χρονιά, μας έχει προσφέρει ήδη από το Σεπτέμβριο, όταν οκτώ ομάδες, πάλευαν τότε για... μία θέση στον ήλιο (προκρίθηκε η Ούνικς Καζάν του Αργύρη Πεδουλάκη), τρομερές ανατροπές και ρίγη συγκίνησης, χωρίς ακόμη να έχουμε εισέλθει στις πιο μεγάλες στιγμές της, δηλαδή από τα play-offs κι έπειτα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, όλοι σχεδόν οι σύλλογοι που πέρασαν την πρώτη φάση

των ομίλων, αργά ή γρήγορα, εξήγαν το συμπέρασμα, ότι όφειλαν να προβούν σε προσθαφαιρέσεις στα ρόστερ τους, αποκτώντας παίκτες είτε πριν την αρχή του Top-16, είτε μετά το ξεκίνημά του, με τους δεύτερους να έχουν δικαίωμα συμμετοχής, από τη σημερινή αρχή του δευτέρου γύρου. Κι αυτό, γιατί απλά το Top-16 είναι μία... άλλη ιστορία, μιας και κάθε ματς μπορεί να κρύβει ένα «μπαμ» που θα αναταράξει τις ισορροπίες των δύο ομίλων. Η αλήθεια είναι, βέβαια, πως μέχρι τώρα οι προσδοκίες από τις 16 αυτές ομάδες, έχουν λιγότερο ή περισσότερο δικαιωθεί, με τους δικούς μας εκπροσώπους να τις έχουν ίσως ξεπεράσει κιόλας, μέχρι τώρα. Η ήδη πολύ καλή πορεία των δύο «αιωνίων», μπορεί να μας γεμίζει με αισιοδοξία για τη συνέχεια.

Ξεκινώντας από τον όμιλο του Ολυμπιακού, οι «ερυθρόλευκοι» βρίσκονται μάλιστα στην πρώτη θέση, μαζί με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Το ρεκόρ 6-1, όμως, φαίνεται πως δεν αρκούσε σε κανέναν από τους δύο, καθώς αμφότεροι προέβησαν σε ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού τους. Οι Πειραιώτες, ανακοίνωσαν προ ολίγων ημερών, την απόκτηση του Μιχάλη Τσαϊρέλη από την Κανάριας, επιθυμώντας να καταστήσουν ακόμη πιο δυναμική την φρόντ-λάιν τους, σε μία στιγμή μάλιστα, που ο Γιάννης Σφαιρόπουλος προσπαθεί να προσθέσει ικανοποιητικά στην «εξίσωση», όσους παίκτες διαθέτει, δίνοντας περισσότερο χρόνο σε παίκτες, όπως ο Καββαδάς και ο Κατσίβελης. Για τους Ρώσους, δεν χρειάζονται πολλά λόγια, αναφορικά με το πόσο δυνατοί γίνονται, χάρη στην απόκτηση του Αντρέι Κιριλένκο. Ο πρώην «αστέρας» πολλών ομάδων του ΝΒΑ, όμως, δε θα μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του από το αυριανό κιόλας ματς με την Φενέρμπαχτσε στη Μόσχα, μιας και έχει πολύ καιρό να αγωνιστεί. Από τη στιγμή που φτάσει σε φουλ ρυθμούς, όμως, μαζί με την αναμενόμενη επιστροφή του Βίκτορ Χριάπα, η «Αρκούδα» του συνολικού 16-1, θα δείχνει πιο τρομακτική.

Ιδιαίτερη εντύπωση, προξένησε η ανακοίνωση της απόκτησης του Γκαλ Μέκελ, από την Νίζνι. Φαίνεται πως, το ήδη ανταγωνιστικότατο πρόσωπο που έχει δείξει το σύνολο του Άιναρς Μπαγκάτσκις στη διοργάνωση, παρά το γεγονός ότι έχει «εξαργυρωθεί» μόνο δύο φορές στο Top-16, έπεισε τον Ισραηλινό να μην αναζητήσει άλλο ομάδα στο ΝΒΑ. Γίνεται κατανοητό, πόσο δυνατή γίνεται η περιφερειακή γραμμή της ομάδας του Νόβγκοροντ, όταν ήδη υπάρχουν παίκτες, όπως ο Τέιλορ Ρότσεστι και ο Τάρενς Κίνσι. Παράλληλα, υπάρχει απορία αν ο Ρίχαρντς Κούκσικς θα μπορέσει να δώσει περισσότερες λύσεις από τον Λέβαν Πατσάτσιας, στη θέση «3».

Γνωστή είναι η απόκτηση του Νίκου Ζήση από πλευράς Φενέρμπαχτσε, λίγο πριν αρχίσει το Top-16. Το πόσο σημαντικός είναι ήδη, ο Έλληνας γκαρντ, για τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, είναι εξίσου φανερό. Αν είχε αντοχές να παίζει για 40 λεπτά, ο Σέρβος κόουτς θα τον κρατούσε δίχως δεύτερο δισταγμό. Αυτό είχε φέρει, την αφαίρεση του Τσαν Αλτιντίγκ από το ρόστερ της Ευρωλίγκα. Μία πολύ σημαντική μεταγραφή στη γραμμή των γκαρντ, αλλά και με μεγάλη προοπτική για το μέλλον, έκανε ο κουμπάρος του, Ντούσαν Ίβκοβιτς. Ο Τομά Ερτέλ, ήδη έδειξε στα τελευταία παιχνίδια να προσαρμόζεται στη λογική και τις απαιτήσεις του νέου του κόουτς, κάτι που μάλλον σημαίνει πως μπορούμε να περιμένουμε τον εκπληκτικό παίκτη που γνωρίσαμε περισσότερο, με την φανέλα της Λαμποράλ Κούτσα. Η εξέλιξη αυτή, έφερε τη λογική απομάκρυνση, του κατωτέρου των περιστάσεων, Ντόνι ΜακΓκράθ. Καμία από τις δύο τουρκικές ομάδες, δεν έκανε προσθήκη, εν όψει του δευτέρου γύρου.

Όσον αφορά τους Βάσκους, ο ιδιόρρυθμος ιδιοκτήτης της, κύριος Χοσεάν Κερεχέτα, ακολουθεί τη δική του ξεχωριστή πολιτική. Έχει αλλάξει προπονητή (Ίμπον Ναβάρο αντί Μάρκο Κρέσπι) από τον πρώτο γύρο, ενώ έχει διαφοροποιηθεί και το ρόστερ κατά το 1/3 του. Ντάριους Άνταμς, Μάικ Τζέιμς, Μίρτσα Μπέγκιτς (από τον πρώτο γύρο) και Μπεν Χάνσμπρο, ήρθαν να αντικαταστήσουν τους Λαμόντ Χάμιλτον, Τομά Ερτέλ, Σάσα Βούγιασιτς και Ντορόν Πέρκινς. Το πολυθενικό αυτό «μείγμα», τους έχει φέρει στην πέμπτη θέση, με μία νίκη διαφορά από την τέταρτη Αναντολού Εφές, με τη Λαμποράλ να συνεχίζει να παραμένει απρόβλεπτη. Κίνηση για το δεύτερο γύρο, δεν πραγματοποιήθηκε.

Οι αλλαγές ελάχιστες, πάντως, σε Μάλαγα και Αρμάνι Μιλάνο. Οι Ανδαλουσιανοί αρκέστηκαν στο να φέρουν πίσω ένα... δικό τους παιδί, τον Χερμάν Γκαμπριέλ. Στα 34 του χρόνια, θα προσπαθήσει να βοηθήσει την φρόντ-λάιν της ομάδας του, αρχής γενομένης στην αυριανή «μάχη» του ΣΕΦ, προκειμένου αυτή να απομακρυνθεί αρχικά από την τελευταία θέση και να διάγει μία καλύτερη συνέχεια. Ίδιος στόχος και για τους Ιταλούς, οι οποίοι στην προσπάθειά τους να ολοκληρώσουν με αξιοπρέπεια το Top-16, μόλις απέκτησαν προς βοήθεια του, μόνου σε πολλά ματς, Σαμάρντο Σάμιουελς, τον γνωστό μας από τη θητεία του στο Μαρούσι (2011-2012), Φρανκ Έλεγκαρ, ενώ παράλληλα ο Τρέντον Μίτσαμ επέστρεψε στη Γαλλία, αυτήν την φορά για λογαριασμό της Βιλερμπάν.

Στον δικό του όμιλο, ο Παναθηναϊκός θα χρειαστεί μεγαλύτερη προσπάθεια, ώστε να διεκδικήσει με αξιώσεις το πλεονέκτημα έδρας. Μία καλή αρχή σε Τελ Αβίβ και ΟΑΚΑ, με Μακάμπι και Μπαρτσελόνα αντίστοιχα, θα τον φέρει σε πλεονεκτική θέση, ιδίως αν καλύψει και τη διαφορά του αγώνα της Βαρκελώνης. Χρειαζόταν αναλόγως ενίσχυση, με τον Γκάνι Λαβάλ να αποκτάται και να κάνει μάλλον ντεμπούτο απόψε, στο «Γιαντ Ελιάου». Πριν το Top-16, η διοίκηση προέβη στο «δέσιμο» του Γιάνις Μπλουμς, ενώ δεν ανανέωσε το συμβόλαιο του Τζούλιαν Ράιτ. Η ρακέτα ενισχύεται, λοιπόν, με την προσθήκη του Λαβάλ, αλλά η θέση «3» συνεχίζει να μην είναι πλήρης, καθώς παρά την προοπτική που έχει, ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος δεν φανεί επάξιο μπακ-απ του Βλάντο Γιάνκοβιτς, στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της ομάδας.

Αρκετή κινητικότητα υπήρξε, πάντως, και από την πλευρά των Ισραηλινών, οι οποίοι πριν το Top-16 απέκτησαν τον Τζο Αλεξάντερ, ο οποίος προσφέρει συγκεκριμένες λύσεις από τη θέση «3», όντας σε παρόμιο στυλ με τον απόντα αρχηγό ως τη λέξη της σεζόν, Γκάι Πνίνι. Χθες επίσης, ανακοινώθηκε ο έμπειρος γκαρντ, Τζόσεφ Φόρτε, ο οποιός φαίνεται να έπεισε το τεχνικό τιμ, στο διάστημα που προπονήθηκε με το υπόλοιπο σύνολο, για τις ικανότητές του. Η απουσία και του Σύλβεν Λάντεσμπεργκ, για τις επόμενες 3-4 εβδομάδες, είναι σημαντική, σε ένα σύνολο χωρίς πολύ βάθος, ενώ και ο τραυματισμός του Σοφοκλή Σχορτσανίτη, εν όψει του ματς με τους «πράσινους», ίσως να είναι κρίσιμη, κι ας μιλάμε μόνο για ένα ματς. Το ίδιο θα ισχύει, ασφαλώς, και στην αντίπερα όχθη, για τον ΝτεΜάρκους Νέλσον.

Παρά το γεγονός ότι με την απόδοσή τους δεν φοβίζουν, Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα δεν έχουν κάνει, ουσιαστικά, αλλαγές. Μοναδική μεταγραφική κίνηση, ήταν αυτή της απόκτησης του Έντουιν Τζάκσον, από πλευράς «Μπλαουγκράνα», με τον Αμερικανό να προσφέρει μεν, αλλά σε καμία περίπτωση να φτάνει η ομάδα σε σημείο να έχει την παρουσία του, ως επείγουσα ανάγκη. Μπορεί να θεωρηθούν, επίσης, ως «εσωτερικές προσθήκες», οι επιστροφές των Ναβάρο, Όλεσον, που φάνηκε πόσο έλειψαν από τη γραμμή των γκαρντ. Η Ρεάλ δεν έχει κάνει καμία αλλαγή, και το μόνο που μένει να διευκρινιστεί, είναι το θέμα του Βίκτορ Κλαβέρ. Αν έρθει, βέβαια, δε θα είναι διαθέσιμος για το γύρο αυτόν, με την προθεσμία να λήγει.

Η νίκη της Άλμπα Βερολίνου στο Τελ Αβίβ, ίσως να φανεί σημαντική για τη συνέχεια, για μία ομάδα που έχει δείξει μέχρι σήμερα ένα ανταγωνιστικό πρόσωπο, παρά τις αρκετές αλλαγές. Πριν το Top-16, στο ρόστερ προστέθηκε ο Τζόναθαν Τάμπου, ενώ από χθες, παίκτης των Γερμανών είναι και ο Γιανίκ Φριζ, με τον 28χρονο σέντερ να καλείται να δώσει λύσεις στη ρακέτα. Καλό νέο, επίσης, η επιστροφή του Βόλφαρθ σε μία εβδομάδα, αλλά το αντίθετο συμβαίνει με έναν εκ των πιο καθοριστικών παικτών της, Τζαμέλ ΜακΛίν. Ο τραυματισμός του, τον αφήνει έξω για 3-4 εβδομάδες, ενώ και ο Κλιφ Χάμοντς θα λείψει για 10 μέρες. Δύο απουσίες κρίσιμες, καθώς έρχονται στο σημείο που οι «πρωτεουσιάνοι» οφείλουν να αποδείξουν αν μπορούν να κάνουν την υπέρβαση.

Ουκ ολίγες οι διαφοροποιήσεις, και για τη Γαλατάσαραϊ. Η θυελλώδης χρονιά των Τούρκων, έφερε τους Ίαν Βουγιούκα, Πιέτρο Αραντόρι, Φουρκάν Αλντεμίρ και Νέιτ Τζαγουάι στην πόρτα της εξόδου, πριν την έναρξη του Top-16, με τους Τζάστιν Κάρτερ και Άλεκς Μάριτς να έρχονται τότε στην Πόλη. Χθες, ανακοινώθηκε και ο Σουάκαν Πίσκιν, προκειμένου να υπάρχει μπακ-απ για τον Αρόγιο. Και μόνο το γεγονός, ότι με τόσα προβλήματα βρίσκεται στο δεύτερο γύρο, συνιστά μεγάλο κατόρθωμα, επομένως η έκτη θέση στο ρεκόρ 2-5 πρέπει να αντιλαμβάνεται ως κάτι άκρως θετικό. Στην ίδια θέση, βρίσκεται και η Ζαλγκίρις, η οποία είχε φέρει στη Λιθουανία τον Ουίλ Τσέρι, ο οποίος μάλλον «μπελάς», παρά βοηθός της κατάστασης, γίνεται στις περισσότερες περιπτώσεις. Η πτώση της απόδοσης του Άντερσον, ταυτόχρονα, φέρνει λογικά τα στάνταρ πιο χαμηλά, ενώ και ο τραυματισμός του Γκουντάιτις καθιστά τα πράγματα δύσκολα, εν όψει αυτού του δεύτερου γύρου.

Ο «ουραγός» Ερυθρός Αστέρας, απέδειξε κόντρα στον Παναθηναϊκό, ότι όποιος κάνει το λάθος να τον υποτιμήσει, θα έχει τραχύ δρόμο, μέχρι να τον ξεπεράσει. Το περίεργο, πάντως, είναι πως από το ξεκίνημα της σεζόν, και μέχρι σήμερα που κατέχει ρεκόρ 1-6, δεν έχει κάνει μεταγραφή, αλλά ούτε κι έχει αποχωρήσει κάποιος!

Keywords
top, μπαμ, ολυμπιακος, τσσκα, νβα, σημαίνει, μπεν, σεφ, γαλλια, παναθηναικος, οακα, στυλ, τιμ, κινηση στους δρομους, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, Ελιζαμπεθ Τειλορ, Καλή Χρονιά, τζουλια αλεξανδρατου 2012, ολυμπιακοί αγώνες, αλλαγη ωρας 2012, ντάγκλας άνταμς, το θεμα, αυριανη, θεμα, θητεια, ιβκοβιτς, κοντρα, μιλανο, μπαρτσελονα, νβα, οακα, παιχνιδια, πλαισιο, ρεαλ, σεφ, σημερινη, αισιοδοξια, αξιοπρεπεια, απλα, αφαιρεση, εβδομαδες, βοηθεια, βρισκεται, γεγονος, γινεται, γινονται, γυρος, δευτερο, διαστημα, διοικηση, δικη, δειχνει, δωσει, υπαρχει, εβδομαδα, εξελιξη, ερχονται, ζηση, ιδια, ιδιο, υπηρεσιες, ισχυει, θετικο, κινηση, λαθος, λειψει, λιθουανια, λογια, μοσχα, μπεν, νικη, ξεκινημα, ομαδα, οκτω, ομπραντοβιτς, οντας, ουσιαστικα, οχθη, παιδι, πεμπτη, προβληματα, πορτα, ρεαλ μαδριτης, ρεκορ, ριγη, σεζον, συνεχεια, στυλ, συλλογοι, τειλορ, τιμ, τσσκα, τσσκα μοσχας, φτανει, φορα, ανηκει, δικαιωμα, ερυθρος αστερας, ομαδες, play, σημαίνει, βοηθος
Τυχαία Θέματα