Η "ζυγαριά" των ανταλλαγών

Όπως έγραψε ο Τζεφ Κάπλαν, αρθρογράφος της επίσημης ιστοσελίδας του ΝΒΑ, "αν η λήξη της προθεσμίας των ανταλλαγών (σ.σ.: τα ξημερώματα της Παρασκευής, 22ας Φεβρουαρίου) ήταν κινηματογραφικό φιλμ, οι θεατές θα έφευγαν πριν καν το διάλειμμα, γιατί η ταινία θα ήταν βαρετή!"…

Βλέπετε, η νέα σύμβαση εργασίας που έδωσε τέλος στο περσινό λοκ-άουτ προβλέπει μεγαλύτερους φόρους και μικρότερη ελαστικότητα κινήσεων

στις ομάδες. Και παράλληλα, αναγκάζει τους παράγοντες να ελαχιστοποιούν το ρίσκο. Η λήξη της προθεσμίας δεν ανανέωσε καμία "μαρκίζα", διότι όλα τα μεγάλα ονόματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο ή στη φημολογία συμφωνιών, παρέμειναν στην θέση τους.

Οι Κέβιν Γκαρνέτ και Πολ Πιρς θα συνεχίσουν να φοράνε "πράσινα", προς ικανοποίηση των πιστών οπαδών των Σέλτικς αλλά και προς απογοήτευση των Κλίπερς και Νετς αντίστοιχα. Οι Αλ Τζέφερσον και Πολ Μίλσαπ δεν άφησαν την Γιούτα και οι Μπράντον Τζένινγκς και Μόντα Έλις παρέμειναν "Ελάφια" στο Μιλγουόκι.

Ενώ ο Τζος Σμιθ θα μείνει το καλοκαίρι ελεύθερος ως παίκτης των Χοκς, όπως ακριβώς και ο Ντουάιτ Χάουαρντ, τον οποίο οι Λέικερς ρίσκαραν να μην παραχωρήσουν, αν και δεν είναι βέβαιο πως θα ανανεώσει μαζί τους τον Ιούλιο. Το μεγαλύτερο όνομα που μετακινήθηκε λίγο πριν πέσει η αυλαία των ανταλλαγών ήταν αυτό του Τζέι - Τζέι Ρέντικ, που πήρε το "φαρμακερό" σουτ του και το μεταφέρει στο Μιλγουόκι.

Οι υπόλοιπες κινήσεις έγιναν απλώς για να κλείσουν "τρύπες" και να καλυφθούν κενά. Οι Σέλτικς έστειλαν τους Τζέισον Κόλινς και (τον τραυματία) Λεάντρο Μπαρμπόσα στην Ουάσινγκτον, ώστε να αποκτήσουν τον Τζόρνταν Κρόφορντ και να δώσουν λίγη βοήθεια στην περιφέρειά τους, μετά την απώλεια του Ραζόν Ρόντο.

Ενώ η ομάδα με την περισσότερη κίνηση ήταν το Χιούστον, που έστειλε τον Μόρις στο Φοίνιξ για ένα μελλοντικό ντραφτ-πικ 2ου γύρου και απέκτησε τους Τόμας Ρόμπινσον (Νο5 στο περσινό ντραφτ και φιναλίστ του NCAA με το Κάνσας), Τάιλερ Χάνεϊκατ, Φρανσίσκο Γκαρσία από το Σακραμέντο, αντί των Πάτρικ Πάτερσον, Τόνεϊ Ντάγκλας και Κόουλ Όλντριχ. Σε μία διαδικασία που γενικώς δεν μπορεί να έχει ξεκάθαρους νικητές ή ηττημένους.

Νικητές φαίνεται πως είναι οι Ρόκετς, διότι εκτός από την προσθήκη του Ρόμπινσον, διατήρησαν τον ίδιο χώρο στο σάλαρι-καπ, κάτι που τους δίνει ελπίδες να δελεάσουν το καλοκαίρι έναν εκ των Χάουαρντ ή Σμιθ. Οι Μπακς μπορεί να μην "ξεφορτώθηκαν" έναν εκ των Τζένινγκς ή Έλις (δύσκολα θα ταιριάξουν), αλλά ενισχύθηκαν με έναν εξαιρετικό σουτέρ όπως ο Ρέντικ.

Κερδισμένοι μοιάζουν και οι Νικς, έστω κι αν…δεν απέκτησαν (ακόμη) παίκτη. Η Νέα Υόρκη παραχώρησε τον Ρόνι Μπρούερ στην Οκλαχόμα Σίτι (αντί ενός μελλοντικού ντραφτ-πικ 2ου γύρου), κάνοντας χώρο για την απόκτηση του βετεράνου Κένιον Μάρτιν.

Στο Ντάλας δεν έγιναν μεγάλες αλλαγές. Αλλά η απόκτηση του Άντονι Μόροου από την Ατλάντα είναι περισσότερο επικοινωνιακή. Ο Μόροου είναι σαφώς καλύτερος σουτέρ από τον αμυντικογενή Ντάνταϊ Τζόουνς, που ακολούθησε το αντίθετο δρομολόγιο, όμως είναι ένας γκαρντ που ο διακαής πόθος των Μαβς, Ντουάιτ Χάουαρντ, έχει ονομάσει ως έναν από τους παίκτες με τους οποίους θα ήθελε να συνεργαστεί! Νικητές και οι Μπλέιζερς, που απέκτησαν τον Έρικ Μέινορ από τους Θάντερ, τοποθετώντας έναν έμπειρο και ομαδικό περιφερειακό πίσω από τον νέο σταρ τους, τον ρούκι Ντέιμιεν Λίλαρντ.

Μεγάλοι χαμένοι της λήξης της προθεσμίας δείχνουν να είναι οι Χοκς, που δεν κατόρθωσαν να φτάσουν σε συμφωνία παραχώρησης του Τζος Σμιθ και πιθανότατα θα τον χάσουν ως free-agent τον Ιούλιο…

Στην ίδια μοίρα και το Ορλάντο, που έχασε τον Ρέντικ, ενώ η απόκτηση του (αλτικού, αλλά προβληματικού) Χακίμ Ουόρικ από την Σάρλοτ, αντί του (εργατικού) Τζος ΜακΡόμπερτς, δεν αλλάζει κάτι στην ρακέτα. Χωρίς κέρδη πέρασε η προθεσμία και για το Μπρούκλιν, που όχι μόνο δεν κατάφερε να αποκτήσει έναν εκ των Πολ Πιρς ή Τζος Σμιθ, αλλά δεν βρήκε τρόπο να αποχωριστεί τον ανεπιθύμητο στους Νετς, Κρις Χάμφρις.

Ενώ και οι Σέλτικς, παρά τις αντιρρήσεις των οπαδών τους στην πιθανή παραχώρηση Πιρς ή Γκαρνέτ, δεν κατάφεραν να αποκτήσουν παίκτες όπως οι Μπλέντσο ή Μπάτλερ (στόχοι τους από τους Κλίπερς). Και παρότι ο Τζόρνταν Κρόφορντ είναι καλός γκαρντ, δύσκολα θα δώσει οργανωτικές βοήθειες στον Μπράντλεϊ, ώστε να καλυφθεί το κενό του Ρόντο.

Η "νίκη" ή "ήττα" των Λέικερς από την μη ανταλλαγή του Χάουαρντ θα φανεί το καλοκαίρι. Άλλωστε, στο Λ.Α. έχουν να σκεφτούν σοβαρότερα πράγματα, όπως η είσοδος στα πλέι-οφς και μετά τον Ιούλιο, ανάλογα με την απόφαση του "Superman", ίσως κινηθούν για έναν εκ των Σμιθ ή Λαβ.

Keywords
Τυχαία Θέματα