Ο άθλος της Μπολόνια (video)

Το τρόπαιο του 2002 έχει καταγραφεί στην ιστορία ως το πιο… μάγκικο από τα 6, που έχει κατακτήσει ο Παναθηναϊκός. Μετά από έναν συγκλονιστικό τελικό, οι «πράσινοι», του Ζέλιμιρ Ομπράντοβις και των Κουτλουάι, Μποντιρόγκα, Μίντλετον, Αλβέρτη, κέρδισαν την Κίντερ Μπολόνια μέσα στο σπίτι της με 89-83, επιστρέφοντας από το -14, σε μία από τις πιο σπουδαίες ανατροπές σε τελικούς στην ιστορία της διοργάνωσης. To basketblog.gr

επιστρέφει στο παρελθόν και θυμάται μαζί σας όλους τους τελικούς της Ευρωλίγκα από το 2002 κι έπειτα, που πήρε αυτή τη μορφή.

Ο αγώνας: Η Κίντερ Μπολόνια, παίζοντας στην έδρα της, ξεκίνησε τον αγώνα καλύτερα (8-4) με συνεχόμενους πόντους του Τζινόμπιλι, ο οποίος μπήκε «ζεστός» στην αναμέτρηση. Ο Παναθηναϊκός όμως γρήγορα ανέκαμψε και με τρίποντο του Φραγκίσκου Αλβέρτη πήρε για πρώτη φορά το προβάδισμα στον τελικό (17-16). Το πρώτο δεκάλεπτο ήταν ισορροπημένο (23-23), με την ιταλική ομάδα να απειλεί κυρίως με τους Τζινόμπιλι και Γκρέιτζερ.

Στο δεύτερο δεκάλεπτο, οι γηπεδούχοι με συνεχόμενα καλάθια των Σμόντις και Ριγκοντό ανέβασαν τη διαφορά στους 9 πόντους (32-23) και λίγο αργότερα στους 14 (45-31), μέχρι να αντιδράσει ο Παναθηναϊκός και με τρίποντο του Κουτλουάι να μειώσει σε 45-38. Το ημίχρονο έκλεισε με την Κίντερ να προηγείται 48-40, έχοντας τον Σμόντις πρώτο σκόρερ με 13 πόντους και τον Τζινόμπιλι να ακολουθεί με 12. Από τον Παναθηναϊκό ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα είχε 12 πόντους, ενώ Αλβέρτης και Κουτλουάι πέτυχαν από 9.

Στο δεύτερο ημίχρονο η Κίντερ επιχείρησε να τελειώσει τον αγώνα, στέλνοντας τη διαφορά σε διψήφιο νούμερο (52-42) με δύο συνεχόμενα καλάθια του Σμόντις. Εκείνη τη στιγμή η παρουσία του νεαρού Λάζαρου Παπαδόπουλου ήταν καταλυτική στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού σε άμυνα κι επίθεση, ενώ ο Μεσίνα αιφνιδιάστηκε από αυτή την εξέλιξη. Το αποτέλεσμα ήταν η ελληνική ομάδα να τρέξει ένα σερί 11-2 και να ξαναμπεί στην διεκδίκηση του αγώνα.

Ο Φραγκίσκος Αλβέρτης με σουτ έδωσε το προβάδισμα (55-53) μετά από πολύ ώρα στην ομάδα του, ενώ ο Παπαδόπουλος με δύο βολές στο τέλος του τρίτου δεκαλέπτου έκανε το 64-61 για τον Παναθηναϊκό. Το τρίτο δεκάλεπτο πήγαινε πόντο πόντο με τους Σμόντις κι Άντερσεν να βρίσκουν στόχο από τα 6,25μ (πλέον 6,75μ) και τον Κουτλουάι να απαντάει με τον ίδιο τρόπο, διατηρώντας το μικρό προβάδισμα για την ομάδα του.

Η Κίντερ προηγήθηκε 71-69, αλλά κάπου εκεί η ελληνική ομάδα φάνηκε πιο αποφασισμένη και ψύχραιμη (οι Ιταλοί είχαν 1/6 βολές), με αποτέλεσμα να προηγηθεί 80-72 με καλάθι του Τζόνι Ρότζερς 3 λεπτά πριν από τη λήξη της αναμέτρησης. Οι γηπεδούχοι όμως επέστρεψαν ξανά στον αγώνα (82-80) με συνεχόμενα καλάθια του Τζινόμπιλι και του Σμόντις, για να έρθει ο Κουτλουάι και να πετύχει το τρίποντο, που έχει μείνει χαραγμένο στο μυαλό όλων. Ο Τούρκος γκαρντ πήρε την πάσα από τον Μποντιρόγκα, έκανε την προσποίηση στον Σάνι Μπετσίροβιτς και διαμόρφωσε το 85-80, τελειώνοντας ουσιαστικά τον αγώνα.

Ο πολυτιμότερος: Ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα αναδείχθηκε για πρώτη φορά στην καριέρα του πολυτιμότερος παίκτης του Φάιναλ Φορ. Ο Σέρβος σούπερ σταρ πραγματοποίησε εκπληκτική εμφάνιση έχοντας 21 πόντους (7/12δ, 1/2τρ, 4/4β), 7 ριμπάουντ, 4 ασσίστ, 1 κλέψιμο κι 6 κερδισμένα φάουλ. Συγκλονιστικός ήταν και στον ημιτελικό κόντρα στη Μακάμπι με 26 πόντους (6/11δ, 2/2τρ, 8/11β), 9ριμπάουντ, 1 ασσίστ, 2 κλεψίματα κι 11 κερδισμένα φάουλ!

Το κλειδί: Ο Λάζαρος Παπαδόπουλος ήταν το κλειδί του μεγάλου τελικού. Ο Έλληνας σέντερ με το που μπήκε στο παιχνίδι σημείωσε 8 πόντους, κυριάρχησε στις ρακέτες, ενώ φόρτωσε και με φάουλ παίκτες κλειδιά της Κίντερ Μπολόνια (3ο φάουλ του Σμόντις, 3ο και 4ο φάουλ του Γκρέιντζερ). Το αποτέλεσμα ήταν ο Παναθηναϊκός να τρέξει ένα σερί 11-2 και να μετατρέψει το 52-42, που έχανε, σε 53-53.

Οι ημιτελικοί: Ο Παναθηναϊκός επικράτησε της Μακάμπι Τελ Αβίβ του Ντέιβιντ Μπλατ με 83-75, έχοντας στο μεγαλύτερο μέρος τον έλεγχο του αγώνα και το προβάδισμα στο σκορ. Η ελληνική ομάδα είχε εξαιρετικά ποσοστά ευστοχίας (52,9%δ, 50%τρ) κι έναν εκπληκτικό Μποντιρόγκα, που έκανε τα πάντα στο παρκέ. Άξιος συμπαραστάτης του Σέρβου άσσου ήταν ο Ντάριλ Μίντλετον, ο οποίος πραγματοποίησε μία από τις καλύτερες εμφανίσεις του με την πράσινη φανέλα, έχοντας 15 πόντους (7/8δ), 5 ριμπάουντ και 2 ασσίστ.

Στον άλλο ημιτελικό η Κίντερ επικράτησε της Μπενετόν στον ιταλικό «εμφύλιο» με 90-82, έχοντας 5 παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων. Η αναμέτρηση ήταν ντέρμπι μέχρι το τρίτο δεκάλεπτο (63-63). Εκείνη τη στιγμή ένα σερί 12-0 της ομάδας του Μεσίνα, με συνεχόμενα καλάθια των Άντερσεν και Γκρίφιθ (75-63) ήταν αρκετό, ώστε να δώσει την πρόκριση στον τελικό.

Μικρά μικρά:
-Το τρόπαιο της Μπολόνια ήταν το 5ο πρωτάθλημα Ευρώπης του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς (με 4 διαφορετικές ομάδες).

-Ο προπονητής του Παναθηναϊκού όταν σήκωσε τον Λάζαρο Παπαδόπουλο για να τον περάσει στον αγώνα κόντρα στην Κίντερ του είπε χαρακτηριστικά: «Εκεί έξω, το γήπεδο είναι γεμάτο σκάουτερ από το ΝΒΑ, που ήρθαν για όλους τους άλλους εκτός από εσένα. Βγες και δείξε τους ποιος είναι ο καλύτερος σέντερ στην Ευρώπη.

-Στο ημίχρονο του τελικού, ένας Ιταλός φίλαθλος πετούσε αλάτι στον πάγκο της ελληνικής ομάδας, εξηγώντας στον Ομπράντοβιτς, που τον ρώτησε, ότι το κάνει για να του φέρει κακή τύχη.

-Τα μέλη της αποστολής του Παναθηναϊκού, Έλληνες δημοσιογράφοι και κάποιοι φίλαθλοι γιόρτασαν την Ανάσταση στην Ιταλία (στην ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Βασιλείου)

-Αυτός ήταν ο πρώτος χαμένος τελικό του Ετορε Μεσίνα από τον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς. Θα ακολουθήσουν άλλοι δύο στη συνέχεια με αρκετά ενδιαφέροντα περιστατικά ανάμεσα στους δύο άντρες, τα οποία θα πούμε όταν έρθει η ώρα.

Η πορεία:

Όλοι έχουν στο μυαλό τους το τι έγινε στο Φάιναλ Φορ της Μπολόνια κι ίσως ελάχιστοι θυμούνται το πώς έφτασε εκεί ο Παναθηναϊκός. Οι «πράσινοι» χρειάστηκαν ένα μικρό… θαύμα για να προκριθούν από το Top-16, σε έναν ελληνικό όμιλο με Ολυμπιακό, ΑΕΚ και Ολίμπια Λουμπλιάνας. Οι Σλοβένοι έκαναν την έκπληξη της χρονιάς στην Ευρωλίγκα, κερδίζοντας μέσα στο ΣΕΦ τον Ολυμπιακό του Λευτέρη Σούμποτιτς, με αποτέλεσμα ο Παναθηναϊκός την τελευταία αγωνιστική να κερδίσει μέσα στη Σλοβενία και να πάρει την πρόκριση κι αργότερα τον τίτλο.

Επίσης ίσως είναι ελάχιστοι αυτοί, που θυμούνται ότι η ελληνική ομάδα πήγε στο Φάιναλ Φορ χωρίς τον Γιάννη Γιαννούλη, ο οποίος μέχρι εκείνη τη στιγμή πραγματοποιούσε πολύ καλή χρονιά, αλλά στον ημιτελικό του κυπέλλου Ελλάδος κόντρα στον Ολυμπιακό, βρέθηκε θετικό σε χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Αναλυτικά η πορεία του Παναθηναϊκού:
Πρώτη φάση:
Παναθηναϊκός - Σκίπερ Μπολόνια 81-70
ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Παναθηναϊκός 85-91
Παναθηναϊκός - Μπουντούτσνοστ 91-82
ΚΡΚΑ - Παναθηναϊκός 82-81
Παναθηναϊκός - Ζαντάρ 102-64
Ρεάλ Μαδρίτης - Παναθηναϊκός 70-78
Σκίπερ Μπολόνια - Παναθηναϊκός 77-79
Παναθηναϊκός - ΤΣΣΚΑ 83-80
Παναθηναϊκός - Ορτέζ 67-63
Μπουντούτσνοστ - Παναθηναϊκό 72-84
Παναθηναϊκός - ΚΡΚΑ 98-92
Ζαντάρ - Παναθηναϊκός 81-85
Παναθηναϊκός - Ρεάλ Μαδρίτης 77-88

Top-16:
Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 92-75
Παναθηναϊκός - Ολίμπια Λουμπλιάνας 85-67
ΑΕΚ - Παναθηναϊκός 66-73
Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 88-78
Παναθηναϊκός - ΑΕΚ 96-92
Ολίμπια Λουμπλιάνας - Παναθηναϊκός 72-79

Φάιναλ Φορ:
Παναθηναϊκός - Μακάμπι 83-75
Κίντερ Μπολόνια - Παναθηναϊκός 83-89

Το φύλλο αγώνος του μεγάλου τελικού:

Διαιτητές: Μπετανκόρ - Αρτεάγκα - Μπραζάουσκας
Τα δεκάλεπτα: 23-23, 48-40, 61-64, 83-89.
Κίντερ Μπολόνια (Μεσίνα): Τζινόμπιλι 27 (3), Μπετσίροβιτς 4, Γκρέιντζερ 10 (2), Φροζίνι, Άντερσεν 3, Ριγκοντό 3 (1),Γκρίφιθ 2, Σμόντις 23 (2), Γιάριτς 11.
Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Αλβέρτης 11 (1), Καλαϊτζής, Ρότζερς 7 (1), Μουλαομέροβιτς 6, Μποντιρόγκα 21 (1), Μίντλετον 10, Κουτλουάι (4), Παπαδόπουλος 12, Σάντσεθ.

Keywords
Τυχαία Θέματα