ΠΑΟ - Μπαρτσελόνα 65-63 (vid)

Πόσο απέχει το Λονδίνο από την Αθήνα; Μόλις… σαράντα λεπτά. Άλλα σαράντα λεπτά για το θαύμα, για να κάνει ο Παναθηναϊκός τη μεγάλη ανατροπή, για να ρίξει οριστικά την Μπαρτσελόνα στο καναβάτσο. Γιατί ήδη, μετά το 65-63 οι Καταλανοί είναι με την πλάτη στο… ταπί, αλλά ακόμα δεν έχει τελειώσει τίποτα.

Ο Παναθηναϊκός κράτησε για τρίτο συνεχόμενο παιχνίδι την Μπαρτσελόνα κάτω από τους 70 πόντους κι όσο

το κάνει αυτό τόσο θα έχει τον πρώτο λόγο για τη νίκη. Ειδικά σε ένα υποδειγματικά φλεγόμενο ΟΑΚΑ...

Ο Αργύρης Πεδουλάκης ξεκίνησε με την πεντάδα του νικηφόρου αγώνα στη Βαρκελώνη, αλλά μετά το τζάμπολ έβγαλε τον Διαμαντίδη κι έβαλε τον Ούκιτς, ενώ αμέσως κάθισαν στην καρέκλα του αναπληρωματικού Γκιστ και Μπανκς, που πήραν τη θέση των Τσαρτσαρή - Ξανθόπουλου.

Ο Ναβάρο ξεκίνησε, όπως στο δεύτερο παιχνίδι της σειράς, με 2/2 (αυτή τη φορά και τα δύο τρίποντα), αλλά οι "πράσινοι" ήταν αυτοί που κυριάρχησαν σε όλα τα επίπεδα. Ένας - ένας άνοιγαν λογαριασμό, "ζεσταίνονταν", υποχρεώνοντας την άμυνα των Καταλανών να κυνηγά παντού και όλους.

Με τον Σχορτσιανίτη να κάνει πολύ καλό πρώτο πεντάλεπτο, τον Ματσιούλις να ευστοχεί στα δύο πρώτα σουτ που επιχείρησε, τον Διαμαντίδη να "τρυπά" την αντίπαλη άμυνα, η επίθεση ήταν λειτουργική.
Κι αυτό δεν ήταν το… καλό στοιχείο του "τριφυλλιού" στο πρώτο δεκάλεπτο. Η άμυνα ήταν και πάλι το σταθερό σημείο αναφοράς, αφού μετά τα δύο τρίποντα του Ναβάρο οι φιλοξενούμενοι ευστόχησαν σε δύο λέι απ ως το τέλος της περιόδου. Το 20-10 αποτέλεσε την επιβράβευση των γηπεδούχων, αλλά και καλή… προίκα για τη συνέχεια.

Αν και οι διαιτητές σφύριζαν κάποια από τα φάουλ που έκαναν οι "μπλαουγκράνα" (κυρίως οι ψηλοί τους), ο Τζαγουάι τέλειωσε το ημίχρονο φορτωμένος με τρία φάουλ και ο Τόμιτς με δύο. Τα τρίποντα των φιλοξενούμενων ήταν της… συμφοράς (3/13, ήτοι 1/11 μετά τα γρήγορα 2/2 του Ναβάρο) κι η ρακέτα καλά φυλαγμένη από τους "πράσινους" (16-10 τα επιμέρους ριμπάουντ). Αν δεν υπήρχαν τα 9-5 λάθη του πρώτου μέρους, όλα θα ήταν καλύτερα (6-2 οι ασίστ).

Ο Ούκιτς με τρίποντο "έγραψε" το 25-14 και ο Παναθηναϊκός με τέσσερις πόντους του Λάσμε έφερε τη διαφορά στη μεγαλύτερη τιμή της (29-14). Ήταν η ώρα να αντιδράσει η Μπαρτσελόνα, με τον Λόρμπερκ και τον Γιασικεβίτσιους να την οδηγούν επιθετικά.
Οι γηπεδούχοι δεν είχαν… καθαρό μυαλό, αλλά ήταν "καυτός" ο Μπράμος που για έξι λεπτά (από το σημείο που… σταμάτησε ο Λάσμε) σκόραρε μόνος του (εννέα πόντους) και έτσι η διαφορά κρατήθηκε στο εξόχως θετικό 38-29. Ο περιφερειακός του Παναθηναϊκού ήταν αλάνθαστος στο πρώτο ημίχρονο με 3/3 δίποντα και 2/2 βολές.

Αν οι αριθμοί λένε την αλήθεια, το ομαδικό σύστημα αξιολόγησης έδινε 43 για τον Παναθηναϊκό και μόλις 22 για την Μπαρτσελόνα. Άρα, μόνο τυχαία δεν ήταν η διαφορά στο σκορ…

Ο Πασκουάλ βλέποντας ότι οι ψηλοί του έχουν φορτωθεί και πως η άμυνα δεν του βγαίνει γύρισε σε ζώνη, που παραλίγο να… πνίξει τους "πράσινους". Κακές επιλογές στην επίθεση, την ίδια στιγμή που ο Σάρας με τον Ναβάρο είχαν στήσει πάρτι στην άλλη πλευρά του γηπέδου.

Με "μεγάλα" σουτ ανέτρεψαν τη διαφορά και η Μπαρτσελόνα πέρασε με καλάθι του Τόμιτς (ο επόμενος πονοκέφαλος) μπροστά στο σκορ στο 25' με 42-43. Η στιγμή ήταν για τους φιλοξενούμενους, ο Τόμιτς σούταρε από πολύ ψηλά "ακυρώνοντας" τον Λάσμε στην ψηλή άμυνα και οι "μπλαουγκράνα" έδειξαν να ελέγχουν τον ρυθμό, σ' ένα ματς που είχε γίνει μάχη κορ α κορ.
Το τρίποντο του Μπράμος ξανάβαλε τον Παναθηναϊκό μπροστά 49-47, για να τελειώσει η τρίτη περίοδος με το σκορ στο 50-51.

Το τέταρτο δεκάλεπτο ήταν δεδομένο ότι θα… σπάσει καρδιές. Πόσο μάλλον όταν μετά από λίγο η Μπαρτσελόνα βρέθηκε να προηγείται με τέσσερις πόντους (51-55). Ήταν η στιγμή να "μιλήσει" ο Διαμαντίδης, ο οποίος με τρίποντο έδωσε και πάλι αβαντάζ στον ΠΑΟ (59-57).

Ο Τζαγουάι είχε αντικαταστήσει τον Τόμιτς (4 φάουλ), φορτώθηκε κι αυτός με τέταρτο, αλλά 2/2 τρίποντα από τον Ουάλας και τον Σάρας "πάγωσαν" το ΟΑΚΑ. Απέμεναν 2.21'', το σκορ ήταν 59-63 κι ο Αργύρης Πεδουλάκης πήρε τάιμ άουτ.
Δεν γνωρίζουμε τί τους είπε, αλλά οι "πράσινοι" βγήκαν με το… μαχαίρι στα δόντια. Η άμυνα ήταν το κλειδί και στον χρόνο που απέμενε τράβηξαν την πρίζα, αποσύνδεσαν τους Καταλανούς από το καλάθι κι έφτασαν στη νίκη.

Χρειάστηκε ένα εν κινήσει κι εκτός ισορροπίας τρίποντο με ταμπλό του Διαμαντίδη (δήμιος για τους Καταλανούς), άμυνες που τσάκιζαν κόκαλα και δυο ριμπάουντ από τον Γκιστ, ο οποίος κινδύνευσε να… χτυπήσει στην οροφή του ΟΑΚΑ. Αλλά και δύο χαμένες βολές - δώρο από τον Τόμιτς, που ενώ ήταν εκ των κορυφαίων της Μπαρτσελόνα, φάνηκε να μην αντέχει στην πίεση.

Ο Γκιστ με 1/2 βολές υπέγραψε το τελικό σκορ, καθώς ο Ναβάρο προσπάθησε να τρέξει το γήπεδο στα 5'' που απέμεναν, αλλά βρήκε μπροστά του όλη την "πράσινη" άμυνα.

Τα δεκάλεπτα: 20-10, 38-29, 50-51, 65-63.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Πεδουλάκης): Μπράμος 14 (2), Ματσιούλις 5 (1), Ούκιτς 6 (1), Λάσμε 11, Τσαρτσαρής 4, Διαμαντίδης 12 (2), Γκιστ 9 (1), Μπανκς, Ξανθόπουλος, Σχορτσιανίτης 4.
ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ (Πασκουάλ): Σάδα, Χουέρτας, Αμπρίνες 6, Ναβάρο 17 (3), Γιασικεβίτσιους 13 (2), Ουάλας 5 (1), Ινγκλς, Λόρμπεκ 8, Τζαγουάι 2, Τόμιτς 12.

Keywords
Τυχαία Θέματα