"Το επιστέγασμα της σεζόν"

Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Πανιώνιος και Ρέθυμνο ρίχνονται στη… μάχη για το πρωτάθλημα και την κατάκτηση της 3ης θέσης με τους προπονητές να μιλούν στην κοινή τους συνέντευξη Τύπου για τους επερχόμενους αγώνες. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έκανε λόγο για της κατάκτηση του πρωταθλήματος που θα είναι το επιστέγασμα της σεζόν, ενώ ο Αργύρης Πεδουλάκης τόνισε πως δεν γίνεται οι παίκτες να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους…

Αναλυτικά

ο Γιώργος Μπαρτζώκας, τόνισε: "Για την ομάδα μας υπήρξαν στόχοι μέσα στη χρονιά, με σημαντικότερους το πρωτάθλημα και την Ευρωλίγκα. Είχαμε την τύχη, την ευτυχία να ζήσουμε το τετραήμερο στο Λονδίνο. Τα καταφέραμε. Όλοι ξέρουμε τι σημαίνει το Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός, όλοι θέλουμε να κλείσουμε τη χρονιά με τον καλύτερο τρόπο για να κάνουμε χαρούμενους τον κόσμο, τους προέδρους όλους. Μετά από 31 ματς στην Ευρωλίγκα, θέλουμε να δώσουμε τα πάντα για να πάρουμε το πρωτάθλημα που θα είναι και το επιστέγασμα της σεζόν".

Για το γεγονός πως παρά την κρίση το μπάσκετ παραμένει ψηλά: "Δεν υπήρξε ποτέ αμφιβολία για όσους ασχολούνται με το άθλημα για το επίπεδο μας. Συνήθως απ’ έξω υπάρχει αμφισβήτηση και υπάρχει, κατά τη γνώμη μου, και κάποια ζήλια. Το επίπεδο το αγωνιστικό των Ελλήνων παικτών και προπονητών είναι πάντα υψηλό. Συμφωνώ πως το ντέρμπι είναι ελκυστικό να το δει κανείς. Το γεγονός πως οι δύο ομάδες κράτησαν υψηλό επίπεδο παρά την οικονομική κρίση, την κρίση αξιών που υπάρχει στην εποχή μας, ο Παναθηναϊκός έφτασε μια ανάσα από το Final Four και εμείς πήγαμε εκεί και κατακτήσαμε τον τίτλο. Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα πάντα παίζει ρόλο, αλλά να μην επηρεάσει το άθλημα που αγαπάμε".

Για το χθεσινό δημοσίευμα για το ντόπινγκ ρωτήθηκε ο Γιώργος Μπαρτζώκας για τη θέση του Ολυμπιακού: "Αυτό είναι ένα λεπτό ζήτημα. Όλα αυτά που λέγονται πολλές φορές είναι για πλήξουν το άθλημα μας. Η θέση του Ολυμπιακού και όσων είναι στην ομάδα, είναι ξεκάθαρη εδώ και χρόνια και είναι περιττό να την πω ξανά εγώ. Στον Ολυμπιακό, νομίζω και στον Παναθηναϊκό, πριν το Final Four, η WADA έκανε αιφνιδιαστικό έλεγχο. Στα ματς με Πάτρα και Ρέθυμνο έγινε ντόπινγκ κοντρόλ, στο τελευταίο ματς έγινε και τεστ με τρεις παίκτες. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι για έλεγχο και από αίμα, όχι μόνο από ούρα. Από όποιους λέγεται, λέγεται για να πάει κάπου αλλού το θέμα και όχι στο μπάσκετ".

Οσο για το ενδεχόμενο να προκύψουν στιγμές έντασης στη διάρκεια των τελικών, ο προπονητής του Ολυμπιακού ήταν κατηγορηματικός: "Κάθε χρόνο πριν από τους τελικούς υπάρχει αυτή η περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Εμείς έχουμε χρέος να μην ασχοληθούμε καθόλου με όλα αυτά. Δεν έχουμε πει ποτέ στους παίκτες μας «κοιτάξτε, στο γήπεδό μας θα μας βοηθήσει και ο κόσμος μας». Εμείς θέλουμε να παιχθεί μπάσκετ. Όλοι απεύχονται το αντίθετο. Καλύτερα όσοι δυναμιτίζουν το κλίμα να έχουν συνείδηση τι λένε και τι γράφουν, γιατί παίζει ρόλο".

Σε ερώτηση τεχνικού περιεχομένου για τον τρόπο παιχνιδιού των δύο ομάδων, ο Μπαρτζώκας τόνισε: "Όσοι ασχολούνται με το μπάσκετ γνωρίζουν πως ο Ολυμπιακός επιτίθεται πιο γρήγορα από ό,τι ο Παναθηναϊκός. Σίγουρα, ο ρυθμός θα παίξει ρόλο σε αυτή τη σειρά. Το να παίξεις γρήγορα απαιτεί ταλέντο. Προσωπικά εγώ δεν είχα ξαναπαίξει έτσι, αλλά έχω τόσο ταλαντούχους παίκτες που σου δίνουν αυτή τη δυνατότητα. Από εκεί και πέρα, όταν σουτάρει καλά ο Παναθηναϊκός κερδίζει τα μεγάλα ματς. Δημιουργεί τα ανοιχτά σουτ με διάφορες συνθήκες. Εάν πας σε πιο επιλεγμένα πράγματα μπορείς να διαλέξεις διαφορετικές άμυνες από παίκτη σε παίκτη, από παιχνίδι σε παιχνίδι. Οι τελικοί είναι πολύ κοντά χρονικά. Πολύ σημαντική είναι και η διαχείριση των συστημάτων, πρέπει να ξεχνάς το αρνητικό και να μένεις στο θετικό".

Πεδουλάκης: "Δεν γίνεται οι παίκτες να πάρουν το νόμο στα χέρια τους"

Ο Αργύρης Πεδουλάκης από την πλευρά του ανέφερε: "Εμείς αρχίσαμε ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα το καλοκαίρι. Όπως είπε και ο Γιώργος το νέο σύστημα της Ευρωλίγκας δεν σου άφηνε κενά να δουλέψεις ακόμη περισσότερο. Ήταν πιο εύκολο να διορθώσουμε την άμυνα, η επίθεση χρειάζεται πολλά περισσότερα πράγματα για να διορθωθεί. Εγώ, για πρώτη μας χρονιά, είμαι αρκετά ικανοποιημένος. Γενικά είμαστε ευχαριστημένοι".

Για το γεγονός πως παρά την κρίση το μπάσκετ παραμένει ψηλά: "Το πιο σκληρό και το πιο σκεπτόμενο. Μαθαίνει από πολύ μικρός ο Έλληνας παίκτης να κερδίζει. Το ελληνικό μπάσκετ έχει πάρα πάρα πολύ τακτική. Το ελληνικό μπάσκετ είχε έρθει στο μνημόνιο πριν την ελληνική κοινωνία. Είναι σφυρηλατημένο, υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση και σε παίκτες και σε προπονητές. Στη δική μας φυλή η πίεση όποτε έχει έρθει έχει φέρει αποτέλεσμα. Το έχουμε δει και στους μετανάστες μας. Υπάρχει πάρα πολύ δουλειά. Εμείς έχουμε 19 ρεπό από την αρχή της σεζόν και σε πολλά από αυτά οι παίκτες ήρθαν να κάνουν προπόνηση. Αυτό είναι μήνυμα προς την ελληνική κοινωνία. Ο Έλληνας παίκτης όταν στις ομάδες τις ελληνικές αντιμετώπισε τους ξένους και τους κοινοτικούς, τώρα ήρθε και η σειρά του Έλληνα προπονητή, παρά το ότι μας έφεραν στο όριο της γελοιοποίησης. Ο Γιώργος τα κατάφερε μια χαρά".

Για το εάν υπάρχει ανησυχία πως πάμε με ένταση στους τελικούς: "Είναι ένα θέμα της ελληνικής κοινωνίας και μεταφέρεται στο μπάσκετ. Καθίσαμε μετά τον τελικό μπροστά σε εσάς από ευγένεια περισσότερο. Εμείς δεν θέλουμε να ασχολούμαστε με αυτά. Νομίζω, έχω ζήσει, είμαι από το 1983 στην Α1. Οι καλύτερες σχέσεις που έχω ζήσει μεταξύ παικτών. Παλαιότερα γίνονταν συρράξεις μεταξύ των παικτών. Τώρα ο ένας παίκτης προσπαθεί να προστατεύσει των άλλων. Μαζί στις Εθνικές ομάδες, συνοδοιπόροι. Τι να κάνουν και αυτοί, να φύγουν; Με αυτά παραδεχόμαστε ότι δεν ισχύουν οι θεσμικοί φορείς του κράτους. Δεν γίνεται οι παίκτες να πάρουν το νόμο στα χέρια τους. Εμείς προετοιμάζουμε τις ομάδες να είναι ψύχραιμοι και να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον".

Για το σχέδιο εξόντωσης του Βασίλη Σπανούλη: "Εμείς έχουμε δείξει πως αντιμετωπίζουμε τον Βασίλη γενικότερα. Υπάρχουν αλλαγές, γιατί είναι ένα παιδί που “διαβάζει” τις φάσεις. Το βασικό του στοιχείο είναι το μυαλό. Δεν μπορεί να είναι μόνο μια επάνω στον Βασίλη ή στον Διαμαντίδη και σε όλα τα παιδιά που είναι δημιουργοί. Πολλές φορές αυτά τα παιδιά τελειώνουν με τέσσερις πόντους και 10 ασίστ".

Για τα δυνατά στοιχεία του Ολυμπιακού: "Ο Ολυμπιακός είναι μια ομάδα που στηρίζεται στην ταχύτητα. Εμείς είμαστε πιο σεταρισμένοι ομάδα. Το βασικό του όπλο είναι η ταχύτητα".

Σφαιρόπουλος: "Σαν να παίρνεις το πρωτάθλημα"

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος υπογράμμισε για λογαριασμό του Πανιωνίου πως η κατάκτηση της 3ης θέσης είναι σαν την κατάκτηση του πρωταθλήματος: "Καλησπέρα σας! Νομίζω πως η 3η θέση για όλες τις υπόλοιπες ομάδες είναι σαν να παίρνεις το πρωτάθλημα. Είναι δύσκολο να μπεις σφήνα. Χρειάζεται μακροχρόνιο πρόγραμμα, μεθοδική δουλειά και προσπάθεια που θα μπορέσει να χτυπήσει κάποια ματς την κρίσιμη ώρα. Μεμονωμένα μπορείς να κερδίσεις, αλλά όχι μια σειρά. Νομίζω δίκαια βγήκαμε 3οι στην κανονική διάρκεια, αυτό θέλουμε να διατηρήσουμε σε αυτή τη σειρά των αγώνων, σεβόμενοι το Ρέθυμνο που έχει δείξει πολύ θετικά δείγματα γραφής. Εξάλλου, μας έχει κερδίσει δύο φορές φέτος, αυτό είναι μεγάλο κίνητρο για εμάς".

Για το ελληνικό στοιχείο: "Το ελληνικό στοιχείο κάνει τη διαφορά στο ελληνικό πρωτάθλημα, που είναι από τα πλέον δύσκολα. Με την πίεση από τον κόσμο και τα Μέσα κάνει όλους τους παράγοντες πιο ανθεκτικούς σε όλες αυτές τις προκλήσεις. Αυτό που τώρα είναι πιο έντονα σε κοινωνικά θέματα εμείς το είχαμε περάσει τα προηγούμενα χρόνια. Έχουμε φθάσει πλέον σε πολύ υψηλό επίπεδο, κάτι που φαίνεται και σε συλλογικό επίπεδο και στις εθνικές ομάδες. Είναι μεγάλη ευκαιρία για όλους εμάς να δουλέψουμε με ελληνόπουλα, να βγάλουμε νέους παίκτες που έχουν το ταλέντο και τις δυνατότητες να είναι αυτοί οι πρωταγωνιστικές σε λίγα χρόνια, παίρνοντας μαθήματα και διδάγματα από τους τωρινούς μεγάλες παίκτες".

Γιαπλές: "Ιδιαίτερη τιμή που είμαστε στην 4άδα"

Τέλος, ο Θανάσης Γιαπλές υπογράμμισε για λογαριασμό του Ρεθύμνου: "Καλησπέρα σας! Σίγουρα το Ρέθυμνο είναι νέα ομάδα, το να καταφέρει να ξεπεράσει την περσινή επιτυχία ήταν πέρα από κάθε προσδοκία. Για εμάς είναι ιδιαίτερη τιμή που είμαστε στην 4άδα. Το Ρέθυμνο τώρα ξεκίνησε να γράφει ιστορία, ελπίζουμε να είναι μακριά και επιτυχημένη".

Για το ελληνικό στοιχείο: "Το πρωτάθλημά μας είναι ανταγωνιστικό και σίγουρα υπεύθυνοι είναι ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός. Είμαστε πολύ τυχεροί που μπορούμε να τους αντιμετωπίζουμε. Οι Έλληνες παίκτες είναι πολύ καλοί και οι Έλληνες προπονητές καταρτισμένοι και πολύ άξιοι".

Keywords
Τυχαία Θέματα