Βαγγέλης αλά... "Kill Bill"

Τι κι αν η Ζιέλονα Γκόρα είχε τον έλεγχο του αγώνα και το προβάδισμα στη μεγαλύτερη διάρκεια του παιχνιδιού στο ΣΕΦ, ο Ολυμπιακός αρνήθηκε για μία ακόμη φορά να χάσει με και «buzzerbeater» του Βαγγέλη Μάντζαρη επικράτησε με 79-77! Με αυτόν τον τρόπο, οι Πρωταθλητές Ευρώπης διατήρησαν το αήττητο της φετινής σεζόν (13Χ13) σε όλες τις διοργανώσεις ενώ αρνήθηκαν παράλληλα μία ιστορική νίκη στους Πολωνούς.

Αναφοράς άξιο είναι το γεγονός πως στα τελευταία

τέσσερα λεπτά του αγώνα, οι Πρωταθλητές Ευρώπης δεν αστόχησαν σε κανένα από τα σουτ που επιχείρησαν, Πρώτος σκόρερ για τον Ολυμπιακό ήταν ο Γιώργος Πρίντεζης, ο οποίος σταμάτησε στους 21 πόντους, ενώ ο Βασίλης Σπανούλης πέτυχε άλλους 18 πόντους. Θετικός ήταν και ο Λοτζέσκι, ο οποίος πρόσθεσε 13 πόντους.

Ο Γιώργος Πρίντεζης άνοιξε το σκορ με μια βολή, αλλά οι Πολωνοί κατάφεραν άμεσα να πάρουν το προβάδισμα, δείχνοντας πως δεν ήρθαν στην Ελλάδα για… τουρισμό. Τα τρία κοψίματα του Ντάνστον στο πρώτο πεντάλεπτο, δεν βοήθησαν ιδιαίτερα τον Ολυμπιακό στην άμυνα, ενώ οι Πρωταθλητές Ευρώπης ήταν ιδιαίτερα άστοχοι και στην επίθεση (2/4 δίποντα, 0/2 τρίποντα) στα πρώτα λεπτά. Οι φιλοξενούμενοι είχαν την υπεροχή και στα ριμπάουντ και κατάφεραν να αποκτήσουν μία καλή διαφορά στο ΣΕΦ. Οι έξι συνεχόμενοι πόντοι του Έισι Λο βοήθησαν μόνο στο να μην μεγαλώσει πολύ η διαφορά με τη Ζιέλονα Γκόρα να προηγείται στο πρώτο δεκάλεπτο με 22-11.

Η κακή άμυνα του Ολυμπιακού συνεχίστηκε και στο δεύτερο δεκάλεπτο, με τους Πολωνούς να είναι ιδιαίτερα εύστοχοι. Οι φιλοξενούμενοι κατάφεραν να διατηρήσουν μία διαφορά ασφαλείας της τάξεως των 6-7 πόντων από τους Πειραιώτες που προσπάθησαν να βρουν λύσεις επιθετικά, αλλά τα μεγάλα ατού, έμειναν σε χαμηλές… πτήσεις. Όσο κι αν πλησίαζε η ομάδα του Πειραιά στο σκορ, οι παίκτες της πολωνικής ομάδας έβρισκαν τις λύσεις, έχοντας στο ημίχρονο 16/32 δίποντα και 3/3 τρίποντα, σε αντίθεση με τον Ολυμπιακό, ο οποίος είχε 11/15 δίποντα και 2/13 τρίποντα! Έτσι, το πρώτο μισό του αγώνα ολοκληρώθηκε με τη Ζιέλονα Γκόρα να προηγείται με 42-33.

Ο Ολυμπιακός προσπάθησε να ανατρέψει την εις βάρος του κατάσταση με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου. Σπανούλης, Πρίντεζης και Λοτζέσκι ήταν αυτοί που πήραν την μπάλα στα χέρια τους και τις προσπάθειες στην επίθεση, αλλά η Ζιέλονα Γκόρα είχε τις απαντήσεις, κρατώντας τη διαφορά σε ασφαλή επίπεδα. Μετά το πρώτο πεντάλεπτο της τρίτης περιόδου όμως, η «ερυθρόλευκη» άμυνα ανέβασε επίπεδο, ενώ ο «Πριντ» έβαζε την μπάλα στο… πλεκτό από την άλλη (ο Ολυμπιακός μείωσε σε 53-56). Οι φιλοξενούμενοι όμως αντέδρασαν και πάλι και δεν άφησαν τους Πρωταθλητές Ευρώπης να ολοκληρώσουν την αντεπίθεσή τους και για να μην έφτανε αυτό για την ελληνική ομάδα, ήρθε και στο +8 στο τέλος του τρίτου δεκαλέπτου (55-63), με τον Ντραγκίσεβιτς να είναι ασταμάτητος!

Η ομάδα του Πειραιά είχε να δεχτεί καλάθι για τρία λεπτά στην αρχή της τελευταίας περιόδου, αλλά επιθετικά ήταν τραγικά άστοχος με αποτέλεσμα η Ζιέλονα Γκόρα να διατηρήσει το προβάδισμα που είχε. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας προσπαθούσε να βρει την καλύτερη δυνατή πεντάδα για την ομάδα του πάνω στο παρκέ, αλλά το καλάθι έδειχνε… μικρό για τους Πρωταθλητές Ευρώπης, καθώς σε κάποιο σημείο, ούτε οι βολές (του Πρίντεζη) δεν έμπαιναν. Ο «Πρίντ» όμως ήταν αυτός που έδωσε το έναυσμα για την τελευταία αντεπίθεση του Ολυμπιακού ο οποίος έφτασε στο -1 (70-71) ένα λεπτό πριν το τέλος του αγώνα.

Ο Σπανούλης με τρίποντο από τα 8 μέτρα έκανε το 73-72, οι Πολωνοί έχασαν την επίθεσή τους, ενώ ο Μάντζαρης με 1/2 βολές έκανε το 74-72, 16’’ πριν τη λήξη. Μετά την επαναφορά όμως ο Σελ με τρίποντο διαμόρφωσε το 74-75, 13’’ πριν το τέλος, ο Σπανούλης έκανε το 76-75, αλλά ο Εγιένγκα έτρεξε όλο το γήπεδο και ανάμεσα από τρεις έκανε το 76-77, 2’ 4’’ πριν το τέλος. Η επαναφορά του Σπανούλη ήταν λανθασμένη προς τον Πέτγουεϊ και οι φιλοξενούμενοι πέταξαν την μπάλα έξω και ενώ απέμενε 1’ 6’’ πριν τη λήξη. Ο Λοτζέσκι, αφού δεν βρήκε κάποιον εκ των Σπανούλη ή Πρίντεζη, έδωσε την μπάλα στον Μάντζαρη, ο οποίος στην εκπνοή έκανε το τελικό 79-77, κρατώντας τον Ολυμπιακό αήττητο στον πρώτο γύρο της Ευρωλίγκας!

Τα δεκάλεπτα: 11-22, 33-42, 55-63, 79-77.

περισσότερα σε λίγο

Keywords
Τυχαία Θέματα