Αγορά ακινήτων: Γιατί Αμερικανοί και Βρετανοί επιλέγουν τις πολυτελείς κατοικίες της Ελλάδας

05:12 27/12/2023 - Πηγή: NewsIt

Πόλο έλξης αποτελούν οι πολυτελείς κατοικίες της Ελλάδας για τους ξένους επενδυτές και κυρίως τους Αμερικάνους και τους Βρετανούς.

Οι χαμηλές τιμές των high end ακινήτων σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη και ο τρόπος ζωής της Ελλάδας είναι οι βασικότεροι παράγοντες που την κατατάσσουν στις πρώτες επιλογές των ξένων αγοραστών. Ειδικότερα, έντονο ήταν το ενδιαφέρον

φέτος για αγορά κατοικίας από τους Αμερικανούς επενδυτές, οι οποίοι φαίνεται ότι προτιμούν τα ελληνικά ακίνητα από εκείνα της Ισπανίας, της νότιας Γαλλίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας.

Σύμφωνα μάλιστα με την πρόσφατη έρευνα της εταιρείας παροχής κτηματομεσιτικών υπηρεσιών Berkshire Hathaway HomeServices παρά τις μεταβαλλόμενες συνθήκες, όπως την αύξηση των επιτοκίων, παρατηρείται άνοδος στα ποσοστά των Αμερικανών αγοραστών κατά 15% – 20% μέσα σε ένα χρόνο από το 2022.

Οι ίδιοι εξακολουθούν να στοχεύουν στην αγορά πολυτελών κατοικιών σε περιοχές της Αθηναϊκής Ριβιέρας, τα βόρεια προάστια της Αττικής και τα εμβληματικά ελληνικά νησιά, όπως οι Κυκλάδες, η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος, η Κρήτη, η Κέρκυρα και η Ρόδος. Εκτός από τα νησιά σημαντικό ενδιαφέρον εντοπίζεται και στο Πόρτο Χέλι.

Ακόμη, ο διπλασιασμός στο όριο απόκτησης της «Χρυσής Βίζας» δε φάνηκε να τους πτοεί, καθώς οι αιτήσεις των Αμερικανών σημείωσαν αύξηση κατά 740%, από το 2021, σύμφωνα με την εταιρεία επενδυτικής μετανάστευσης Astons.

Παράλληλα, μεγάλο είναι και το ενδιαφέρον των βρετανών αγοραστών για τις πολυτελείς κατοικίες, μάλιστα σύμφωνα με το παρατηρητήριο της βρετανικής εταιρείας Proven Partners η Ελλάδα φιγουράρει μέσα στις πρώτες τρεις χώρες της Ευρώπης, με τις πιο προσιτές τιμές για αγορά ενός πολυτελούς σπιτιού.

Η Ελλάδα συγκεκριμένα, βρίσκεται πίσω από την Ιρλανδία όπου οι τιμές αγοράς παραθαλάσσιας εξοχικής κατοικίας ανέρχεται στις 530.000 ευρώ κατά μέσο όρο, ενώ δεύτερη πιο φθηνή χώρα θεωρείται η Τουρκία.

Οι Βρετανοί επιλέγουν τη χώρα μας καθώς τα ακίνητα που θα αγοράσουν αν τα εκμεταλλευτούν επενδυτικά μισθώνοντάς τα σε τρίτους, θα μπορέσουν να κερδίσουν σημαντικές υπεραξίες σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες. Πλεονέκτημα της αγοράς ενός σπιτιού στην Ελλάδα για τους Βρετανούς αγοραστές είναι και το πόσο κοντά βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η μέση καλοκαιρινή πτήση είναι κάτι λιγότερο από 300 ευρώ και διαρκεί τρεις ώρες, καθιστώντας το ένα εύκολο ταξίδι γι’ αυτούς. Το κόστος ζωής επίσης είναι αρκετά χαμηλό σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Όπως προκύπτει ωστόσο από πρόσφατα στοιχεία, η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει σημειώσει ραγδαία άνοδο στις διάμεσες ζητούμενες τιμές πώλησης των πολυτελών κατοικιών της. Ειδικότερα, στις περιοχές που επιλέγουν να αγοράσουν οι ξένοι επενδυτές τα πρωτεία της ακρίβειας κατέχουν η Μύκονος και η Σαντορίνη. Για παράδειγμα, στη χώρα της Μυκόνου μία μεζονέτα 128 τ.μ., τριών υπνοδωματίων, πωλείται στα 7.812.5 ευρώ ανά τ.μ. Στην Οία μια βίλα 112 τ.μ., δύο υπνοδωματίων, πωλείται στα 8.482.14 ευρώ ανά τ.μ.

Στην Αθηναϊκή Ριβιέρα όπου οι πολυτελείς κατοικίες είναι περιζήτητες οι τιμές επίσης βρίσκονται στα ύψη. Στην περιοχή της Γλυφάδας, μονοκατοικία 244 τ.μ., τριών υπνοδωματίων, πωλείται στα 3.073.77 ευρώ ανά τ.μ. Στην περιοχή του Ελληνικού, μονοκατοικία 128 τ.μ., τεσσάρων υπνοδωματίων, πωλείται στα 5.312.5 ευρώ ανά τ.μ. Στη Βάρκιζα, μονοκατοικία, 208 τ.μ., τριών υπνοδωματίων, πωλείται στα 2.740.38 ευρώ ανά τ.μ.

Παράλληλα, έντονο είναι και το ενδιαφέρον για αγορά κατοικίας στο Πόρτο Χέλι, όπου ήδη στην περιοχή υλοποιούνται επενδύσεις εκατομμυρίων. Ειδικότερα, μία μονοκατοικία 470 τ.μ., οκτώ υπνοδωματίων, πωλείται στα 3.829.79 ευρώ ανά τ.μ.

To άρθρο Αγορά ακινήτων: Γιατί Αμερικανοί και Βρετανοί επιλέγουν τις πολυτελείς κατοικίες της Ελλάδας δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα