Αρχαία Άβδηρα: Η ιστορική πόλη με το μύθο του Ηρακλή και το νομισματοκοπείο του Μέγα Αλέξανδρου

07:01 9/3/2024 - Πηγή: NewsIt

Οι πόλεις, οι κωμοπόλεις ακόμη και τα χωριά της Ελλάδας είναι γεμάτα μύθους και ιστορίες όχι μόνο από το πιο πρόσφατο παρελθόν αλλά και από την αρχαιότητα.

Μύθοι, θρύλοι και παραδόσεις συνδέονται και δημιουργούν την εξέλιξη του πολιτισμού και της εικόνας μιας περιοχής ενώ οι κάτοικοι για αιώνες έχουν να διηγούνται ενδιαφέρουσες ιστορίες.

Μια από τις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας που έχει να διηγηθεί έναν ξεχωριστό μύθο για την ιστορία της

είναι τα Άβδηρα στην Ξάνθη.

Αρχικά ο Άβδηρος ήταν γιος του αρχαίου θεού Ερμή και φίλος του ήρωα της Ελληνικής μυθολογίας Ηρακλή. Ήταν αυτός που βοήθησε τον Ηρακλή σε έναν από τους δώδεκα άθλους και συγκεκριμένα στην αρπαγή των άγριων αλόγων του Διομήδη που τρεφόταν με ανθρώπινο κρέας.

Ωστόσο, στην προσπάθεια να βοηθήσει τον Ηρακλή βρήκε τραγικό θάνατο από τα άγρια άλογα του Διομήδη τα οποία τον κατασπάραξαν. Θα ακούσει κανείς να αναφέρονται αυτά τα άλογα στον μύθο ως σαρκοβόρα άλογα του Διομήδη.

Έτσι, ο Ηρακλής για να τιμήσει το φίλο του έκανε μεγαλοπρεπή ταφή και στον τόπο του θανάτου του έχτισε την πόλη Άβδηρα.

Πρόκειται για έναν μύθο που συνοδεύει την αρχαία πόλη Άβδηρα ενώ η ιστορία λέει πως η ίδρυση της χρονολογείται στα μέσα του 7ου π.Χ. αιώνα με την άφιξη κατοίκων των Κλαζομενών από τα παράλια της Μικράς Ασίας.

Διαβάστε περισσότερα στο exploringgreece.tv.

To άρθρο Αρχαία Άβδηρα: Η ιστορική πόλη με το μύθο του Ηρακλή και το νομισματοκοπείο του Μέγα Αλέξανδρου δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αρχαία Άβδηρα, Ηρακλή, Μέγα Αλέξανδρου,archaia avdira, irakli, mega alexandrou