Χρέη σε Τράπεζες: «Κούρεμα» πάνω από 30% μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού

05:15 6/12/2023 - Πηγή: NewsIt

“Κούρεμα” ακόμη και πάνω από 30% φέρνει στα χρέη προς τις τράπεζες φέρνει η ένταξη οφειλετών στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Συγκεκριμένα, οι αυτοματοποιημένες ρυθμίσεις που βγάζει ο αλγόριθμος της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του εξωδικαστικού δίνουν μέσο κούρεμα 17,19% για οφειλές προς το Δημόσιο και 27% προς χρηματοδοτικούς φορείς (τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης).

Όπως προκύπτει

μάλιστα από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, το 44% των ρυθμίσεων προς χρηματοδοτικούς φορείς (βάσει οφειλών) έχει λάβει κούρεμα μεγαλύτερο του 30%.

Συνολικά, οφειλές 4,1 δισ. ευρώ έχει ρυθμίσει μέχρι στιγμής ο εξωδικαστικός μηχανισμός, με επιτυχείς ρυθμίσεις 11.175 οφειλών μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2023.

Μετά τις συνεχείς βελτιώσεις στο θεσμικό πλαίσιο του μηχανισμού, μάλιστα, το τελευταίο δίμηνο καταγράφονται συνεχή ιστορικά υψηλά στην εκκίνηση νέων αιτήσεων στην πλατφόρμα, που τον Νοέμβριο έφτασαν τις 4.270.

Το συνολικό ποσό διαγραφής οφειλών που έχει πραγματοποιήσει η πλατφόρμα του εξωδικαστικού ανέρχεται σε 1,17 δις. ευρώ. Ανά τύπο οφειλής προς χρηματοδοτικούς φορείς, το μέσο κούρεμα που έχει δώσει ο αλγόριθμος της πλατφόρμας στα στεγαστικά δάνεια ανέρχεται σε 13%, στα επιχειρηματικά σε 29,74% και στα καταναλωτικά σε 33,99%.

Σε υψηλά επίπεδα διατηρείται και το ποσοστό εγκρισιμότητας των ρυθμίσεων από τους χρηματοδοτικούς φορείς. Σε πλήθος προτεινόμενων ρυθμίσεων από τον αλγόριθμο του εξωδικαστικού μηχανισμού, η εγκρισιμότητα από πλευράς τραπεζών και εταιρειών διαχείρισης κινείται στο 75,3% (64,1% το αντίστοιχο ποσοστό βάσει οφειλών).

Με τις βελτιώσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού που ψηφίστηκαν με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τα δάνεια, αλλά και με δύο υπουργικές αποφάσεις που θα ακολουθήσουν, ο εξωδικαστικός μηχανισμός θα δώσει ακόμη μεγαλύτερα κουρέματα και θα ενισχύσει την εγκρισιμότητα των ρυθμίσεων, ειδικά για τους ευάλωτους.

Ειδικότερα, η πρόταση αναδιάρθρωσης του χρέους των ευάλωτων οφειλετών (για τους οποίους έχει εκδοθεί η σχετική βεβαίωση ευάλωτου) θα γίνεται υποχρεωτικά αποδεκτή από τις τράπεζες, τους servicers και το Δημόσιο. Από εδώ και στο εξής δεν θα μπορεί να απορρίπτει ένας υπάλληλος των τραπεζών ή των servicers τις προτάσεις του εξωδικαστικού, αλλά τόσο οι τράπεζες όσο και οι servicers θα πρέπει να προσφεύγουν δικαστικά (αναλαμβάνοντας και το κόστος της διαδικασίας) για να αμφισβητήσουν την πρόταση ρύθμισης, εάν διαθέτουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο ευάλωτος δεν είναι πραγματικά ευάλωτος. Ο δανειολήπτης διατηρεί το δικαίωμα να απορρίψει την πρόταση.

Με Υπουργικές Αποφάσεις που θα ακολουθήσουν άμεσα θα θεσπιστούν δύο ακόμη προβλέψεις για καλύτερες ρυθμίσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Αφενός βελτιώσεις στον μαθηματικό τύπο – αλγόριθμο για δάνεια με εμπράγματη εξασφάλιση προκειμένου να αυξηθεί το κούρεμα της οφειλής για όλους τους δανειολήπτες και όχι μόνο για τους ευάλωτους. Με τη νέα ρύθμιση το «κούρεμα» για τα δάνεια που καλύπτονται με εμπράγματη ασφάλεια θα αυξηθεί έως και κατά 28%, σε σχέση με το ισχύον καθεστώς.

Αφετέρου, θα οριστεί σε 3% σταθερό για 3 έτη το επιτόκιο για όλες τις ρυθμίσεις. Σήμερα το επιτόκιο για τα χρέη προς τράπεζες και servicers είναι euribor συν 2,5 μονάδες για εξασφαλισμένες οφειλές και συν 3 μονάδες για μη εξασφαλισμένες οφειλές. Για τις ρυθμίσεις χρεών προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης ήταν ήδη 3% σταθερό.

To άρθρο Χρέη σε Τράπεζες: «Κούρεμα» πάνω από 30% μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα