Ένας χρόνος από τον θάνατο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου - Η συντετριμμένη Άννα Μαρία και ο επικήδειος του Παύλου

12:14 10/1/2024 - Πηγή: NewsIt

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024, από τον θάνατο του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου και η οικογένειά του θα πραγματοποιήσει το ετήσιο μνημόσυνο στη μνήμη του στο Τατόι.

Το μνημόσυνο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου θα πραγματοποιηθεί σε πολύ στενό κύκλο στο Τατόι, ενώ θα ακολουθήσει και δεύτερο μνημόσυνο στο Λονδίνο στις 27 Ιανουαρίου, παρουσία του βασιλιά Καρόλου, φίλων και συνεργατών του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου από το εξωτερικό.

Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος πέθανε σε ηλικία 83 ετών, μετά

από προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια. Η κηδεία του έγινε στη Μητρόπολη Αθηνών παρουσία βασιλικών οικογενειών από όλη την Ευρώπη στις 16 Ιανουαρίου 2023, ενώ ακολούθησε η ταφή του στο Τατόι.

Όσα έγιναν στην κηδεία

Γαλαζοαίματοι από την Ευρώπη, πολιτικοί και πολύς κόσμος αποχαιρέτισαν τον τέως βασιλιά Κωνταντίνο στη Μητρόπολη.

Στη συνέχεια, οδηγήθηκε στην τελευταία του κατοικία κοντά στους τάφους των γονιών και των άλλων προγόνων του, στο Τατόι, στους ώμους των τριών γιων και των εγγονών.

Κατά την πολύωρη τελετή ως την ταφή του, υπήρξαν στιγμές που ξεχώρισαν, όπως όταν μπήκε στη Μητρόπολη η σύζυγός του, Άννα Μαρία και στάθηκε μπροστά στο φέρετρο αλλά και ο επικήδειος του γιου του, Παύλου.

Αξιοσημείωτη είναι και η συμμετοχή πλήθους κόσμου, στο προσκύνημα της σορού του τέως βασιλιά, ενώ ξεχωριστό ήταν και το στεφάνι με το οποίο αποχαιρέτισε τον Κωνσταντίνο, η Άννα Μαρία.

Ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου στο Τατόι, Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2022 – Πηγή: φωτογραφίες: Eurokinissi

Συγκινητικές στιγμές είχαν εκτυλιχθεί και στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε η οικογένεια του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, λίγες ώρες πριν την κηδεία του, που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 16.1.2023 στη Μητρόπολη Αθηνών.

Συντετριμμένη η Άννα Μαρία αποχαιρετά τον σύζυγό της – Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi

Αρκετοί από τους επίσημους προσκεκλημένους θυμήθηκαν στιγμές με τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο και τις εξιστόρησαν στα μέλη της οικογένειας, λίγο πριν περάσουν στην τραπεζαρία.

Μάλιστα, κάποιοι δεν δίστασαν να δώσουν και φωτογραφίες στον Παύλο και τον Νικόλαο, από στιγμές που πέρασαν και απαθανάτισαν μαζί με τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο, όπως και φωτογραφίες από τους δύο γιους του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, από όταν ήταν παιδιά.

Πριν την ταφή του τέως βασιλιά, έγινε τρισάγιο στο ναό της Αναστάσεως, στο σύμπλεγμα των βασιλικών τάφων στο οποίο χοροστάτησε, όπως και στην εξόδιο ακολουθία στη Μητρόπολη, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και συμμετείχαν 12 συνοδικοί ιεράρχες.

Στο ναό μπήκαν μέσα τα μέλη της στενής οικογένειας του Κωνσταντίνου, η Άννα Μαρία, τα παιδιά, τα εγγόνια, οι αδελφές του Ειρήνη και Σοφία, μαζί με τον υποβασταζόμενο σύζυγό της Χουάν Κάρλος, αλλά και τα τρία της παιδιά- τον βασιλιά της Ισπανίας, Φίλιππο και τις δύο κόρες της.

Ο επίτιμος βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος, κρατώντας τη σύζυγό του και αδελφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου βασίλισσα Σοφία

Παρά την αρχική απόφαση της οικογένειας να μην επιτραπεί στους πολίτες να μπουν στο χώρο του Τατοΐου, τελικά επετράπη στους συγκεντρωμένους, να μπουν πεζή, μετά την ταφή.

Η σορός του τέως βασιλιά είχε τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα από τα ξημερώματα στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών. Το φέρετρο ήταν σκεπασμένο με την ελληνική σημαία, ενώ οι πολίτες που θέλησαν να αποχαιρετίσουν τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο ήταν περισσότεροι από όσους είχε εκτιμήσει η αστυνομία, με αποτέλεσμα να δοθεί μικρή παράταση στον χρόνο παραμονής της σορού στον Άγιο Ελευθέριο.

Επιμνημόσυνη δέηση των 40 ημερών του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ – Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi

Η εξόδιος ακολουθία, ξεκίνησε μετά τις 12 το μεσημέρι. Οι τρεις γιοι του Κωνσταντίνου, Παύλος, Νικόλαος και Φίλιππος, μόνοι ακολούθησαν τη σορό τη πατέρα τους από το παρεκκλήσι προς την Μητρόπολη.

Σιγά σιγά άρχισαν να φτάνουν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας του Κωνσταντίνου, βασιλείς και «γαλαζοαίματοι» από όλη την Ευρώπη. Ο μεγαλύτερος γιος του, Παύλος, στην είσοδο της Μητρόπολης, υποδέχονταν τους «υψηλούς» καλεσμένους…

Η Άννα-Μαρία, συντετριμμένη, προσήλθε στη Μητρόπολη τελευταία και πήρε τη θέση της στο πρώτο κάθισμα της δεξιάς σειράς καθισμάτων μπροστά στο φέρετρο του νεκρού, ως είθισται. Δίπλα της, ο πρωτότοκος γιος, Παύλος, που είχε αναλάβει να εκφωνήσει τον επικήδειο λόγο για τον πατέρα του.

Ξεχωριστό ήταν και το στεφάνι με το οποίο αποχαιρέτισε τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο η Άννα Μαρία: Ήταν φτιαγμένο από τα ίδια λευκά λουλούδια από τα οποία ήταν φτιαγμένη και η νυφική της ανθοδέσμη.

Παρευρέθηκαν 187 επίσημοι προσκεκλημένα και έντεκα εκπρόσωποι βασιλικών οίκων από έντεκα κράτη της Ευρώπης.

Συγκίνησε ο Παύλος με τον επικήδειο: «Δεν είναι αυτό το τέλος πατέρα»

Φανερά συγκινημένος ο Παύλος εκφώνησε τον επικήδειο για τον πατέρα του.

«Είναι οδυνηρή αυτή η ημέρα αποχωρισμού για την αγαπημένη σου βασίλισσα και μητέρα μας για μας τα παιδιά και τα εγγόνια σου. Για όλους όσους ήρθαν σήμερα να σε αποχαιρετίσουν για τελευταία φορά αλλά και για όλους που τιμούν τη μνήμη σου και ήταν αδύνατον να είναι σήμερα μαζί σου.

Όμως δεν είναι αυτό το τέλος πατέρα θα ζεις πάντα στη σκέψη μας και στην καρδιά μας. Όπως συμβαίνει σε κάθε ελληνική οικογένεια που χάνει ότι πιο αγαπητό και ότι πιο πολύτιμο έχει ένας άνθρωπος στη ζωή του. Στερήθηκες πολύ νέος τον πατέρα σου τον αείμνηστο βασιλέα Παύλο, τον παππού μου, τήρησες όμως πάντα την παρακαταθήκη του, που άφησε όταν έγινες 18 χρονών και ανέλαβες την ευθύνη του διαδόχου του ελληνικού θρόνου και παρέλαβες το ξίφος του αξιωματικού των ευλογημένων ενόπλων δυνάμεων της Ελλάδος» είπε μεταξύ άλλων και συνέχισε:

«Ήταν μια δύσκολη εποχή πατέρα όταν ανέβηκες στο θρόνο, σκληρότατες συγκρούσεις, πάθη αβυσσαλέα και το αποτέλεσμα είναι κάτι που δεν το θέλησε κανείς. Από την πρώτη στιγμή αντιστάθηκες με σθένος και αναζήτησες τρόπο ανατροπής των πραξικοπηματιών. Η προσπάθειά σου απέτυχε όμως δεν ήθελες μένοντας στην Ελλάδα να γίνεις η αιτία μιας νέας αιματοχυσίας.

Πάντα πιστός στην παρακαταθήκη του πατέρα σου δέχτηκες με σεβασμό την απόφαση του ελληνικού λαού. Η αγάπη σου για τη νεολαία, την εκπαίδευση και τον αθλητισμό ήταν διαρκής».

«Μαζί με τη μητέρα μας δημιουργήσατε μια μεγάλη οικογένεια που την ενώνει άρρηκτα η αγάπη προς την πατρίδα. Ο Θεός σε αξίωσε να αφήσεις την τελευταία σου πνοή στην πατρίδα μας, την οποία αφιέρωσες όλη σου τη ζωή. Εμείς, τα παιδιά σου, τα εγγόνια σου, θα προσφέρουμε πάντα στην πατρίδα, στην Ελλάδα. Η ισχύς της πατρίδας είναι η αγάπη του Έλληνα για αυτή. «Καλό ταξίδι» έκλεισε με εμφανή τη συγκίνησή του ο Παύλος για τον πατέρα του, τέως βασιλιά Κωνσταντίνο.

Ποιες βασιλικές οικογένειες ήρθαν στην Ελλάδα για την κηδεία

Στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου έδωσαν το «παρών» μέλη βασιλικών οίκων της Ευρώπης, από βασιλείς και βασίλισσες μέχρι πρίγκιπες και διάδοχοι.

Ο βασιλιάς Φελίπε της Ισπανίας, η βασίλισσα Μαργκρέτε της Δανίας, ο βασιλιάς Κάρολος Γουσταύος της Σουηδίας, ο Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου, Χένρι, ο βασιλιάς Βίλεμ Αλεξάντερ της Ολλανδίας. Το Βέλγιο εκπροσώπησε ο βασιλιάς Φίλιππος και η σύζυγός του Ματθίλδη, ενώ από την Νορβηγία ο πρίγκιπας Χαακόν και η σύζυγός του πριγκίπισσα Μέτε Μαρίν. Το Μονακό εκπροσώπησε ο πρίγκιπας Αλβέρτος, ενώ το Λουξεμβούργο, ο Μέγας Δούκας Χένρι, με την αδερφή του, πριγκίπισσα Μαργαρίτα του Λουξεμβούργου.

Η βρετανική βασιλική οικογένεια εκπροσωπήθηκε από την πριγκίπισσα Άννα, αδερφή του βασιλιά Καρόλου. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, ο βασιλιάς της Αγγλίας μπορεί να παραβρεθεί μόνο στις κηδείες εν ενεργεία βασιλιάδων. Την πριγκίπισσα Άννα συνόδευε ο σύζυγός της Τίμοθι Λόρενς ενώ τον πρίγκιπα Γουίλιαμ, τον οποίο βάφτισε ο τέως βασιλιάς, εκπροσώπησε η λαίδη Γκαμπριέλα Κίνγκστον.

Στην τελετή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, η Κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε από τον αντιπρόεδρό, Παναγιώτη Πικραμμένο, και την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Κάποιοι, έδωσαν το «παρών» και στο λαϊκό προσκύνημα στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου, με την παρουσία του Αντώνη Σαμαρά να ξεχωρίζει.

Μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό βρίσκονταν οι βουλευτές Μεσσηνίας της ΝΔ, Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, αλλά και ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Δημήτρης Βαρτζόπουλος. Στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου μετέβησαν, επίσης, ο βουλευτής ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος και η ευρωβουλευτής Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ενώ το «παρών» έδωσαν ο Φαήλος Κρανιδιώτης και ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος.

To άρθρο Ένας χρόνος από τον θάνατο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου - Η συντετριμμένη Άννα Μαρία και ο επικήδειος του Παύλου δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
αννα, μαρια, τεως, χρονος, κωνσταντινου, για μας, φαήλος κρανιδιώτης, κωνσταντίνος μπογδάνος, μνήμη, κηδεία, αθηνα, ώμους, γιου, συμμετοχή, ελλαδα, πικραμμενος, σαμαρας, θεσσαλονικη, φαήλος, newsit, newsit.gr, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, Ημέρα της μητέρας, τελος του κοσμου, νεος παπας, η ζωη εν ταφω, μπογδανος, κωνσταντίνος μπογδάνος, βουλευτες, μνήμη, αστυνομια, βελγιο, δουκας, λουλουδια, λονδινο, μητερα, μνημοσυνο, σθενος, φωτογραφιες, αγαπη, αρθρο, ανθρωπος, γιου, γουιλιαμ, δευτερο, δευτερα, δοθει, εγινε, ειπε, ειρηνη, εκπαιδευση, ενεργεια, εποχη, ετων, ευθυνη, ευρωπη, ζωη, κηδεία, ιδια, ηλικια, θεος, ισχυς, κυβερνηση, λευκα, λουξεμβουργο, λογο, λορενς, μαζι σου, μονακο, νεολαια, νορβηγια, ξενοδοχειο, ξημερωματα, ξιφος, παντα, οικογενεια, παιδια, πεθανε, πηγη, πνοη, προβληματα, πριγκιπας, συζυγο, συνεχεια, συμμετοχή, σορος, σοφια, τατοι, τεως βασιλιας κωνσταντινος, τεως βασιλιας, τρια, τραπεζαρια, φαήλος κρανιδιώτης, φαήλος, φορα, κωνσταντινος, ωρες, δημητρης, για μας, κορες, καρδια, μπροστα, παυλος, σημαια, υγειας, ώμους, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα