Εξόρμηση στα «πολύ δεξιά κάστρα», ο βασιλικός καφές, και το μάθημα Κασσελάκη στον 13χρονο, oι εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν και ο Παντελής Μαντωνανάκης, ο τρίτος δρόμος για το Μιχάλη Τσαμάζ και η είσοδος των Ιταλών στην Epsilon Net

05:56 16/5/2024 - Πηγή: NewsIt

Χωρίς  εναλλακτική 

Η νέα άνοδος της ΝΔ από το 31,3% στο 32,3% και το άθροισμα του ΣΥΡΙΖΑ (16%) με το ΠΑΣΟΚ (14%) που συνεχίζει να υπολείπεται της κυβερνητικής παράταξης, στην δημοσκόπηση

της MRB για το OPEN, επιβεβαιώνει, 22 μέρες πριν από τις ευρωεκλογές, ότι στην ουσία δεν υπάρχει εναλλακτική διακυβέρνησης, παρά την δυσαρέσκειά που εκφράζει ένα 60,3% των πολιτών. Ένα 32,7% θεωρεί ότι η κυβέρνηση αποπνέει σταθερότητα, και αυτό φαίνεται να είναι το ποσοστό που καταγράφει η ΝΔ στην κοινή γνώμη. Double σκορ πετυχαίνει ο Μητσοτάκης και στο προβάδισμα από τον Κασσελάκη. Αυτό είναι το μεγάλο ατού του πρωθυπουργού αλλά και η μεγάλη πρόκληση για τον Στέφανο Κασσελάκη και τον Νίκο Ανδρουλάκη που έχουν πολύ δρόμο ακόμη μπροστά τους για να κερδίσουν το ρόλο του ισχυρού αντιπάλου απέναντι στον πρώτο.

Στα «πολύ δεξιά κάστρα»  

Στους νομούς της Βόρειας Ελλάδας όπου τα μικρά πολύ δεξιά (έως ακροδεξιά) κόμματα , στις εκλογές του 2023, πλησίασαν ή και ξεπέρασαν το 20%, ρίχνει το βάρος της η ΝΔ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περιοδεύσει σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή σε Ημαθία, Πιερία, Πέλλα. Χθες ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας ως συντονιστής του προεκλογικού αγώνα της ΝΔ στην Κεντρική Μακεδονία ήταν στην Κατερίνη. Συναντήθηκε με πολλά στελέχη και συνομίλησε με πολίτες σε καφέ του κέντρου. 

Συσπείρωση

Τα ποσοστά του Ιουνίου του 2023 χτυπούν καμπανάκια στη ΝΔ σε μια στιγμή που το σκοπιανό ζήτημα φουντώνει μετά τις δηλώσεις της νέας προέδρου η οποία αυτοπροσδιορίζεται ως πρόεδρος της Μακεδονίας και όχι της Βόρειας Μακεδονίας που είναι το συνταγματικό όνομα της χώρας όπως προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών.

• Στην Ημαθία η Ελληνική Λύση το 2023 πήρε 8 ,21%, οι Σπαρτιάτες 5,81%, η Νίκη 5,48% και άλλα μικρότερα κόμματα επίσης πολύ δεξιά και ακροδεξιά γύρω στο 2-3%. Όλα μαζί συγκεντρώνουν γύρω στο 22-23%.

• Στην Πιερία η Νίκη πήρε 9,26%, η Ελληνική Λύση  7%,, οι Σπαρτιάτες 5,56% και τα πολύ δεξιά και ακροδεξιά κόμματα γύρω στο 2-3%. Σύνολο γύρω στο 24%.

• Στην Πέλλα η Ελληνική Λύση πήρε 7,65%, η Νίκη 7,15%, οι Σπαρτιάτες 5,13% και τα μικρότερα πολύ δεξιά και ακροδεξιά κόμματα γύρω στο 2-3%. Σύνολο γύρω στο 22-23%.

Όχι στους ακραίους

Η θεατρική κίνηση του Κυριάκου Βελόπουλου να …σκίσει την Συμφωνία των Πρεσπών από το βήμα της Βουλής – δεν ακυρώνονται έτσι οι συμφωνίες – έστειλε το μήνυμα ότι μετά την δημοσκοπική υποχώρηση που καταγράφει το κόμμα του ποντάρει στην  αναζωπύρωση εθνικιστικών αντανακλαστικών μετά τα παρατράγουδα στη γειτονική χώρα. 

Στις εθνικές εκλογές του 2023 οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι οι αντιδράσεις για την Συμφωνία των Πρεσπών είχαν απορροφηθεί και η ΝΔ τελικά πήρε ένα  41%. Τώρα, όμως, είναι ευρωεκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει να έρθουν άμεσα στη Βουλή προς επικύρωση τα μνημόνια συνεργασίας με την Βόρεια Μακεδονία που ήταν απόρροια της συμφωνίας των Πρεσπών. Η κυβέρνηση της ΝΔ δηλώνει  πως πέντε χρόνια δεν τα έφερε διότι η Βόρεια Μακεδονία δεν τήρησε τα συμφωνηθέντα και αποτελούν σήμερα διαπραγματευτικό της χαρτί. 

Καμπάνια μέρος β’: διεθνής εικόνα

Στο επιτελείο Μητσοτάκη υπάρχει η εκτίμηση ότι κάποιοι ακραίοι έχουν φύγει για άλλα κόμματα, δεν πρόκειται να επιστρέψουν, οπότε δεν αναμένονται εκπτώσεις που θα της στοιχίσουν στο κεντρώο της προφίλ. Στο δεύτερο μέρος της προεκλογικής καμπάνιας τονίζεται το διεθνές προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο στόχος είναι να αναδειχθεί ότι σε ένα απαιτητικό και δύσκολο διεθνές περιβάλλον ο Έλληνας πρωθυπουργός μπορεί να συνομιλεί αλλά να λέει και «όχι» βάζοντας την ατζέντα της Ελλάδας.

 Σολάρει ο Στέφανος

Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει πάρει τον προεκλογικό αγώνα του ΣΥΡΙΖΑ πάνω του. Κοντά του εμφανίζονται μόνο κάποιοι υποψήφιοι με το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Όλα τα παλιά στελέχη είναι σχεδόν «εξαφανισμένα» από δίπλα του, με εξαίρεση τον Ευάγγελο Αποστολάκη που του γιόρτασε και τα γενέθλια του. Επιχειρεί να δώσει το προσωπικό του στίγμα, προσδοκώντας να εισπράξει από το εκλογικό ταμείο.  Οι δημοσκοπήσεις όμως δείχνουν ότι έχει ένα συγκεκριμένο ταβάνι αυτή η σόλο στρατηγική. Από την άλλη όμως,  δεν έχει κι άλλη επιλογή αφού τα βαρίδια του παρελθόντος οδήγησαν τον ΣΥΡΙΖΑ στο 17,8%, όπως εξηγούν επικοινωνιολόγοι.

Μίλησε με τον 13χρονο

Μία θετική εξέλιξη είχε η σκηνή που διαδραματίστηκε στον Βόλο όταν ένας 13χρονος αντικρίζοντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, του φώναξε «π….α». «Έλα το πεις εδώ» τον προκάλεσε ο Κασσελάκης. Ο 13χρονος προσήχθη από τις αστυνομικές αρχές. Οι γονείς του παιδιού σε συνεντεύξεις τους υποστήριξαν ότι ποτέ δεν έκαναν τέτοιες αναφορές στην οικογένεια τους και δεν ξεχωρίζουν τους ανθρώπους ανάλογα με τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό. Όταν ρώτησαν τον γιο τους γιατί το έκανε αυτό τους απάντησε ότι έτσι του βγήκε. Ο Κασσελάκης αποφάσισε να μην κάνει μήνυση στον 13χρονο. Του τηλεφώνησαν οι γονείς για να τον ευχαριστήσουν. Του ζήτησε συγγνώμη και ο μικρός και συμφώνησαν όταν έρθει στην Αθήνα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να τον ξεναγήσει στη Βουλή. Σε μία ομοφοβική  αντίδραση ιδιαίτερα ενός παιδιού, η απάντηση δεν είναι η τιμωρία αλλά  η συζήτηση για την σημασία της συμπεριληπτικότητας και  σωστά έπραξαν και οι γονείς και ο Κασσελάκης.

Τα νεύρα βλάπτουν!

Η αχίλλειος πτέρνα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι βγάζει ένα υπερεγώ. Όταν εκνευρίζεται το δείχνει και δεν μπορεί να συγκρατηθεί. Συνέβη και σε ψυχαγωγική εκπομπή. Πέταξε το μικρόφωνο όταν δέχτηκε ερώτηση από την Σίσυ Χρηστίδη για τον Σπίρτζη και τον Βασιλειάδη που διαφώνησαν με την φράση του ότι οι υπουργοί σκοτώνουν παιδιά. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ γύρω στο 15-16%. Σε νέους και γυναίκες έχει μεγαλύτερη απήχηση ο Κασσελάκης αλλά είναι δυο ακροατήρια που είναι από τα πιο ευάλωτα και είναι άγνωστο αν θα πάνε να ψηφίσουν. Αλωνίζει την χώρα, ιδρώνει την φανέλα ο Στέφανος,  η 9η Ιουνίου θα δείξει το αποτέλεσμα. 

…Βασιλικός καφές

Την τιμητική του είχε το γνωστό καφέ του Κολωνακίου Da Capo. Είναι ένα από τα αγαπημένα στέκια της πρώην βασιλικής οικογένειας. Τις τελευταίες μέρες ήπιε εκεί τον καπουτσίνο του ο Παύλος με έναν φίλο του και στενό συνεργάτη γνωστού εφοπλιστή. Άλλη μέρα εμφανίστηκε και η Άννα Μαρία με φίλες της. Τους χαιρέτησαν θαμώνες και ανταπέδωσαν ενθέρμως. 

Ο Παντ. Μαντωνανάκης στις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν!

Για άλλη μια φορά, στις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιλαμβάνεται η επισήμανση για τους δημοσιονομικούς κινδύνους που υπάρχουν αν το δημόσιο κληθεί να πληρώσει την αποζημίωση, άνω των 700 εκατ. ευρώ, που έχει κερδίσει από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) ο ξενοδόχος Παντελής Μαντωνανάκης για το πρώην Ξενία Λαγονησίου, το σημερινό Grand Resort Lagonissi. Ο όμιλος του Π. Μαντωνανάκη έχει κερδίσει αμετάκλητες διαιτητικές αποφάσεις του Αρείου Πάγου και η κυβέρνηση αναζητεί εδώ και χρόνια διάφορες λύσεις. Προς το παρόν η προσπάθεια δεν έχει αποδώσει. Ούτε και η προσπάθεια των τραπεζών να στριμώξουν τον μπαρουτοκαπνισμένο επιχειρηματία με πλειστηριασμό των τουριστικών συγκροτημάτων που ελέγχει στην Ελούντα.

Ο τρίτος δρόμος για τον Μιχάλη Τσαμάζ!

Σχεδόν κάθε εβδομάδα κυκλοφορεί και διαφορετικό σενάριο για το που θα εγκατασταθεί ο Μιχάλης Τσαμάζ μετά την εγκατάλειψη του Μεγάρου του ΟΤΕ στην Λεωφόρο Κηφισίας. Μέχρι τώρα έχουμε μάθει πως έχει δεχθεί προτάσεις από διάφορες εισηγμένες όπως η Mytilineos και ο ΟΠΑΠ χωρίς να εξηγείται με λεπτομέρεια τι ακριβώς θα κάνει ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ μετά τις καλοκαιρινές διακοπές του. Η στήλη μεταφέρει και ένα τρίτο σενάριο σύμφωνα με το οποίο ο Μιχάλης Τσαμάζ θα ηγηθεί επιχειρηματικού ομίλου που έχει μετατραπεί σε family office και αυτή τη στιγμή έχει προς επένδυση ίδια κεφάλαια κοντά στο μισό δισεκατομμύριο ευρώ.

Τι θέλουν οι Ιταλοί της TeamSystem από την Epsilon Net

Μέσα σε λίγα λεπτά, χθες το πρωί, βγήκαν δύο ανακοινώσεις της ιταλικής εταιρείας λογισμικού TeamSystem με τις οποίες ενημερωθήκαμε πως τις τελευταίες ημέρες είχαν αποκτήσει το 0,57% της Epsilon Net και πως θα το πωλήσουν στο πλαίσιο της δημόσιας πρότασης. Κάτι μας λέει πως οι Ιταλοί, που ελέγχονται από την αμερικανική επενδυτική εταιρεία Hellman & Friedman, είχαν άλλα σχέδια για την Epsilon Net που δεν τους βγήκαν. Προσπαθούσαν να μαζέψουν χαρτιά τις τελευταίες ημέρες χωρίς να το καταφέρουν. Εκτός και αν στο παρασκήνιο συζητούν με την επίσης αμερικανική επενδυτική General Atlantic που θα αποκτήσει σημαντικό ποσοστό για κάποια άλλη συμφωνία. Η TeamSystem που είχε έσοδα γύρω στα 750 εκατ. ευρώ το 2023 προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να επεκταθεί εκτός Ιταλίας και Ισπανίας. Εχει πραγματοποιήσει εξαγορές σε αρκετές χώρες της Ευρώπης. Όταν την αγόρασαν οι Αμερικανοί είχε μόλις 200.000 πελάτες αλλά σήμερα έχει 1,8 εκατομμύρια πελάτες σε αρκετές χώρες. Γιατί όχι και στην Ελλάδα;

Οι πονοκέφαλοι της Strabag και η επένδυση για μπαταρίες στην Ελλάδα

Η αυστριακή Strabag είναι ένας από τους μεγαλύτερους μετόχους της γερμανικής CMBlu Energy που σχεδιάζει μεγάλη επένδυση για εργοστάσιο οργανικών μπαταριών στην Ελλάδα. Ένας από τους μετόχους της Strabag φέρεται να είναι ο Ρώσος ολιγάρχης Όλεγκ Ντεριπάσκα που, όμως, αρνείται κάθε σχέση με τον αυστριακό κατασκευαστικό κολοσσό. Χθες οι ΗΠΑ προχώρησαν στην επιβολή κυρώσεων σε ένα μεγάλο δίκτυο εταιρειών μέσω του οποίου, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, ο Ντεριπάσκα επιχείρησε να πωλήσει το ποσοστό που ελέγχει στην Strabag. Λίγες ημέρες νωρίτερα η αυστριακή τράπεζα Raiffeisen Bank International (RBI) είχε ανακοινώσει πως αποσύρεται από τη συμφωνία αγοράς αυτού του ποσοστού της κατασκευαστικής μέσω του δικτύου εταιρειών. Μάλλον είχαν λάβει το μήνυμα από τις ΗΠΑ.

Ο αγώνας Γ. Στασινού για τις εκλογές του ΤΕΕ

Υπό κανονικές συνθήκες ο σημερινός πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) Γιώργος Στασινός θα παραμείνει στη θέση και μετά τις εκλογές της προσεχούς Κυριακής 19ης Μαϊου. Τον τελευταίο καιρό έχει κάνει αγώνα δρόμου για να παρουσιάσει το έργο του, αλλά και τα έργα που έχει αναλάβει να προχωρήσει το Επιμελητήριο με επίκεντρο τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη, το Εθνικό Μητρώο Υποδομών και την ψηφιοποίηση των οικοδομικών αδειών. Δεν είναι εύκολα έργα, όπως δεν είναι εύκολα τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια που επίσης έχει αναλάβει να προωθήσει το ΤΕΕ. Στην προσπάθεια επανεκλογής έχει, πάντως, την αμέριστη στήριξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που συμμετείχε χθες στην παρουσίαση της έναρξης δοκιμαστικής λειτουργίας του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη.

To άρθρο Εξόρμηση στα «πολύ δεξιά κάστρα», ο βασιλικός καφές, και το μάθημα Κασσελάκη στον 13χρονο, oι εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν και ο Παντελής Μαντωνανάκης, ο τρίτος δρόμος για το Μιχάλη Τσαμάζ και η είσοδος των Ιταλών στην Epsilon Net δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
epsilon net, epsilon, net, epsilon net, net, δρομος, καφες, epsilon, νέα, νεα δημοκρατια, συριζα, ΠΑΣΟΚ, δημοσκοπηση, mrb, double, ελλαδα, εκλογες, κατερινη, ιουνίου, σκοπια, λύση, βουλη, εκπτωσεις, συγκεκριμένο, αθηνα, υπουργοι, εταιρεία, τραπεζες, οτε, οπαπ, εξηγείται, office, energy, ηπα, τεε, newsit, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, μυστικες δημοσκοπησεις, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, τραπεζα της ανατολης, newsit.gr, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, εκλογες ηπα, Ημέρα του παιδιού, ιταλια εκλογες, κομματα, χωρες της ευρωπης, αποστολακη, χωρες, βημα, γνωμη, ηπα, πλαισιο, τεε, το βημα, υπουργειο οικονομικων, mrb, office, αθροισμα, αρθρο, αννα, ανοδος, αποζημιωση, απηχηση, ατζεντα, βορεια, γονεις, δευτερο, δημοσιο, δηλωσεις, δειχνει, δωσει, δικτυο, ευκολα, ευρω, υπαρχει, εκτιμηση, ελουντα, εβδομαδα, εργα, εξελιξη, εξηγείται, εταιρεία, ιδια, ημαθια, κυβερνηση, κινηση, κηφισιας, κομμα, λύση, μακεδονια, μητσοτακης, μπαταριες, μαρια, μηνυση, νευρα, νικη, νικο, ομιλος, οικογενεια, ονομα, ουσια, παιδια, παρουσιαση, πελλα, πεμπτη, περιβαλλον, πιερια, πρωι, πτερνα, ρολο, σεναριο, συγκεκριμένο, συζητηση, στιγμα, σχεδια, τιμωρια, φορα, ξενια, ψηφιακο, αγνωστο, αγωνας, double, energy, εθνικο, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, ιουνίου, κυριακου, μια φορα, μπροστα, παυλος, σκηνη, τραπεζα
Τυχαία Θέματα
Εξόρμηση, Κασσελάκη, 13χρονο, Κομισιόν, Παντελής Μαντωνανάκης, Μιχάλη Τσαμάζ, Ιταλών, Epsilon Net,exormisi, kasselaki, 13chrono, komision, pantelis mantonanakis, michali tsamaz, italon, Epsilon Net