Η ερώτηση «γιατί να ασφαλίσω το σπίτι μου;» έχει πολλές απαντήσεις

12:34 23/1/2024 - Πηγή: NewsIt

Λένε πως κάθε ερώτηση έχει την απάντηση που της «αξίζει». Η ερώτηση «γιατί να ασφαλίσω το σπίτι μου», έχει πολλές απαντήσεις. Και όλες τους, είναι πειστικές.

Τι είναι το σπίτι μας; Το καταφύγιό μας. Ο χώρος μας. Η ζωή μας.

Εκεί θέλουμε να γυρίσουμε όταν είμαστε κουρασμένοι. Αυτό «ονειρευόμαστε» ύστερα από μια… μεγάλη και δύσκολη μέρα στη δουλειά.

Το σπίτι δεν είναι μόνο τέσσερις τοίχοι. Είναι η ζωή μας όλη, τα μικρά και μεγάλα πράγματα που συνθέτουν το παζλ της καθημερινότητάς μας.

Δεν είναι μόνο τα

υλικά. Είναι πράγματα που μας θυμίζουν στιγμές και ανθρώπους. Είναι όλα όσα αποκτήσαμε με κόπο, με πολλές ώρες δουλειάς, με θυσία.

Είναι πράγματα που πήραμε γιατί το χρειαζόμασταν κι άλλα γιατί θέλαμε να κάνουμε ένα «δώρο» στον εαυτό μας.

Αν λοιπόν δεν έχουμε ασφαλισμένο αυτό, αν δεν προστατεύσουμε αυτό, τότε τί;

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε… δίπλα μας αυτά που βλέπαμε μόνο από τις ειδήσεις στο εξωτερικό: φυσικές καταστροφές να σαρώνουν ζωές και περιουσίες.

Αν ασφαλίσουμε το σπίτι μας, προστατεύουμε όλα αυτά για τα οποία κοπιάσαμε. Με ένα προσιτό ασφάλιστρο, δίνουμε σε μια ασφαλιστική εταιρία την «ευθύνη» να αντιμετωπίσει οικονομικά για λογαριασμό μας μια μεγάλη καταστροφή για την οποία πιθανώς να μην είμαστε προετοιμασμένοι.

«Τι κίνδυνο μπορεί να αντιμετωπίζει ένα σπίτι» μπορεί να απορήσει κανείς. Τα σπίτια, ανάλογα με την περιοχή που βρίσκονται, το έτος και τα υλικά κατασκευής, κινδυνεύουν από φυσικές καταστροφές, όπως πυρκαγιά, πλημμύρα, και σεισμό. Μπορεί να γίνουν στόχος κλοπής, διάρρηξης, κακόβουλων επιθέσεων. Και βέβαια υπάρχουν και οι κίνδυνοι που προέρχονται από δική μας αμέλεια από την οποία μπορεί να προκληθεί ζημιά (π.χ. φωτιά, διαρροή νερού κ.ά. ).

«Ποιες καλύψεις περιλαμβάνει η ασφάλιση περιουσίας; Η δασική πυρκαγιά, η πλημμύρα και ο σεισμός περιλαμβάνονται στα ασφαλιστήρια συμβόλαια;», θα αναρωτηθεί κάποιος.

Υπάρχουν καλύψεις για όλους τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα σπίτια. Άλλες περιλαμβάνονται στο βασικό πακέτο ασφάλισης και άλλες είναι προαιρετικές. Μπορεί να καλυφθεί το κτίσμα ή και το περιεχόμενο του σπιτιού.

Η δασική πυρκαγιά περιλαμβάνεται στη βασική κάλυψη πυρός στα περισσότερα ασφαλιστήρια. Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις προσφέρουν, πέραν της βασικής κάλυψης πυρός, προγράμματα ασφάλισης στα περισσότερα από τα οποία περιλαμβάνεται η πλημμύρα/ καταιγίδα/ θύελλα. Ο σεισμός είναι προαιρετική συμπληρωματική κάλυψη.

Παρέχεται επίσης κάλυψη για την επακόλουθη απώλεια ενοικίων ή το πρόσθετο κόστος ενοικίασης ή προσωρινής μεταστέγασης, καθώς και αστική ευθύνη του ιδιοκτήτη έναντι τρίτων κ.ά.

Για χρόνια είχε επικρατήσει η πεποίθηση ότι για να κάνεις ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο περιουσίας θα πρέπει να δώσει μια… περιουσία. Αλλά πλέον αυτό είναι… μύθος. Η ασφάλιση κατοικιών έναντι φυσικών καταστροφών είναι μία προσιτή σε κόστος ασφάλιση. Για παράδειγμα, ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. που ασφαλίζεται για 120.000 ευρώ, το μέσο ασφάλιστρο που καλύπτει πυρκαγιά, σεισμό και φυσικές καταστροφές είναι της τάξης των 12 ευρώ το μήνα.

Σημειώστε κι αυτό: πρόσφατα η κυβέρνηση νομοθέτησε πως όποιος έχει κάνει ασφάλιση σπιτιού, έχει έκπτωση έως 10% στον ΕΝΦΙΑ. Αν λοιπόν ασφαλίσετε το σπίτι σας για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα και η ασφάλιση καλύπτει το σύνολο της αξίας του ακινήτου, θα πληρώσετε λιγότερο φόρο.

Ως αξία του ακινήτου, ορίζεται η αξία ανακατασκευής του κτίσματος η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 1.000 ευρώ ανά τ.μ.. Προϋπόθεση για να πάρει κάποιος την έκπτωση είναι να είχε ασφαλισμένο το σπίτι του το προηγούμενο έτος για τουλάχιστον 3 μήνες. Αν η διάρκεια της ασφάλισης είναι μικρότερη του 1 έτους, η μείωση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. θα προσαρμόζεται αναλογικά.

Αν έχετε κι άλλες απορίες, μπορείτε να τις… λύσετε στο iknow-insurance.gr της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος!

To άρθρο Η ερώτηση «γιατί να ασφαλίσω το σπίτι μου;» έχει πολλές απαντήσεις δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα