ΗΠΑ: Σε χαμηλό 6 ετών η άντληση κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου – Κίνδυνος για τις εταιρείες startups

10:18 5/1/2024 - Πηγή: NewsIt

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 6 ετών (δηλαδή από το 2017) έπεσε η άντληση κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου στις  ΗΠΑ, σύμφωνα με τους Financial Times.

Αυτό, όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, αποτελεί ένα δυσοίωνο σημάδι για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις με μειωμένα ταμειακά αποθέματα και τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε κατάσταση φυγής και εξαρτώνται από αυτή την υποστήριξη για την επιβίωσή τους. Τα 67

δισ. δολάρια που συγκέντρωσαν οι εν λόγω εταιρείες στις ΗΠΑ το 2023 είναι το χαμηλότερο ετήσιο σύνολο από το 2017 και αντιπροσωπεύει πτώση κατά 60% από τα 173 δισ. δολάρια που συγκεντρώθηκαν το 2022, δηλαδή κατά το έτος αιχμής της συγκέντρωσης κεφαλαίων, σύμφωνα με την ανάλυση του παρόχου δεδομένων για τις ιδιωτικές αγορές PitchBook και της Εθνικής Ένωσης Επιχειρηματικού Κεφαλαίου (National Venture Capital Association).

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 2023 οι επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων συγκέντρωσαν το χαμηλότερο επίπεδο κεφαλαίων από το 2015. 

Η απότομη μείωση αυξάνει την πίεση στις νεοφυείς επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν βρεθεί σε κατάσταση «ξηρασίας» χρηματοδότησης τους τελευταίους 18 μήνες. Τα Venture Cas είναι απρόθυμα να ρίξουν περισσότερα μετρητά σε επιχειρήσεις που στήριξαν στην κορυφή της αγοράς, ενώ οι ιδιωτικές τεχνολογικές αποτιμήσεις πέφτουν.

Ο Κάιλ Στάνφορντ, επικεφαλής αναλυτής VC στην PitchBook, δήλωσε: «Ο πυθμένας είναι ακόμα μακριά. Πολλές από αυτές τις εταιρείες που είναι ακόμη ιδιωτικές θα εξακολουθούν να αγωνίζονται, θα δούμε πολύ περισσότερους γύρους με μειωμένες τιμές και αγώνα για έξοδο. Θα υπάρξει μεγάλος ανταγωνισμός για τα διαθέσιμα χρήματα».

Τα VCs έχουν δυσκολευτεί να αντλήσουν νέα κεφάλαια καθώς οι δικοί τους ετερόρρυθμοι εταίροι – θεσμικοί επενδυτές όπως συνταξιοδοτικά ταμεία, ασφαλιστές και πανεπιστημιακά κληροδοτήματα και ιδρύματα – αποσύρονται λόγω της αύξησης των επιτοκίων, η οποία έχει καταστήσει τα ριψοκίνδυνα τεχνολογικά στοιχήματα πιο δαπανηρή πρόταση.

Ορισμένοι διακεκριμένοι επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένων των Insight Partners και Tiger Global, μείωσαν τους στόχους συγκέντρωσης κεφαλαίων για να αντανακλούν το σκληρότερο περιβάλλον του περασμένου έτους. Αυτό με τη σειρά του έδωσε στα αμερικανικά Venture Capitals λιγότερα φρέσκα κεφάλαια προς διάθεση.

Πέρυσι, επένδυσαν συνολικά 171 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το PitchBook και την NVCA, λιγότερο από το μισό ποσό που δαπάνησαν το 2021. Εκτός από τη μείωση των επενδύσεων από τους limited partners, τα αμερικανικά VC αντιμετωπίζουν μια απότομη επιβράδυνση των εξόδων των start-ups, όπως οι αρχικές δημόσιες προσφορές ή οι εξαγορές, γεγονός που δυσχεραίνει την ικανότητά τους να επιστρέφουν κεφάλαια στους χρηματοδότες τους.

Η αξία που δημιουργήθηκε από τις εξόδους νεοφυών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ πέρυσι ήταν μόλις 61,5 δισ. δολάρια, σε σύγκριση με το μέγιστο ποσό των 797 δισ. δολαρίων το 2021, σύμφωνα με την PitchBook και την NVCA.

Στην Ευρώπη, η αξία εξόδου από τις νεοφυείς επιχειρήσεις ανήλθε σε λιγότερο από 12 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια του έτους, το χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας. Η ύφεση αυξάνει την πίεση στις νεοφυείς επιχειρήσεις που ξόδεψαν το περασμένο έτος καίγοντας τα μετρητά που συγκέντρωσαν το 2021 και στις αρχές του 2022. Καθώς οι εταιρείες αυτές ξεμένουν από δρόμους, οι ιδρυτές και οι υφιστάμενοι επενδυτές είναι πιο πιθανό να αποδεχθούν σκληρότερους όρους για νέα χρηματοδότηση, σύμφωνα με τον Πίτερ Χέμπερτ (Peter Hébert), συνιδρυτή του αμερικανικού venture fund Lux Capital.

«Οι ημέρες των τσιρότων και της ελπίδας είναι πίσω μας και οι άνθρωποι αποδέχονται τη νέα πραγματικότητα”, δήλωσε. “Για τις νέες χρηματοδοτήσεις, αρχίζετε να βλέπετε την παρουσία προσφορών που είναι χαμηλές. Το 2023 ντρεπόταν κάποιος να κάνει  αυτή τη συζήτηση, ενώ πλέον όλοι γίνονται πιο εποικοδομητικοί». Αυτή θα είναι επίσης η χρονιά κατά την οποία τα Venture Capitals θα εγκαταλείψουν τις κακές επιδόσεις, προέβλεψε ο Hébert: Έχουν περάσει δύο χρόνια εσωτερικής γεφύρωσης. 

Τώρα τα Venture Capitals λένε στις εταιρείες: «Λυπάμαι που φτάσαμε όσο πιο μακριά μπορούσαμε». Στα τέλη του 2023, ένα μικρό μέρος των νεοφυών επιχειρήσεων που κάποτε είχαν αποτιμηθεί σε 1 δισ. δολάρια ή περισσότερο άρχισαν να καταρρέουν.

Ανάμεσά τους ήταν η νεοφυής εταιρεία μεταφοράς φορτηγών Convoy και η εταιρεία υγειονομικής περίθαλψης Olive, οι οποίες αποτιμήθηκαν σε περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια στην κορύφωσή τους. Η εταιρεία ηλεκτρικών σκούτερ Bird, που κάποτε αποτιμήθηκε στα 2,5 δισ. δολάρια, κατέθεσε επίσης αίτηση πτώχευσης τον Δεκέμβριο του 2023.

Περίπου 1 στις 6 νεοσύστατες επιχειρήσεις που συγκέντρωσαν μετρητά πέρυσι μείωσαν τις αποτιμήσεις τους, σύμφωνα με το PitchBook.

Αυτή η κίνηση είναι συνήθως ανάθεμα για τους ιδρυτές και τους επενδυτές που δίνουν προτεραιότητα στην ανάπτυξη πάνω απ’ όλα, αλλά το Stanford αναμένει ότι το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί δραματικά το 2024, καθώς οι ιδρυτές δεν έχουν άλλες επιλογές.

Καθώς οι αποτιμήσεις πέφτουν προς ένα επίπεδο που μπορούν να χωνέψουν οι νέοι επενδυτές, ο όγκος των συμφωνιών είναι πιθανό να αυξηθεί, δήλωσε ο Hébert: «Αυτοί που έχουν κεφάλαιο είναι ο βασιλιάς σε αυτή την αγορά».

Χάρη στις εξαιρετικές χρονιές άντλησης κεφαλαίων το 2021 και το 2022, ορισμένες εταιρείες επιχειρηματικών συμμετοχών έχουν συγκεντρώσει σημαντικά κεφάλαια, τα οποία διστάζουν να επενδύσουν σε μια φθίνουσα αγορά. Παρομοίως, ορισμένες νεοσύστατες επιχειρήσεις που διαθέτουν μετρητά επέλεξαν να περιμένουν περισσότερη βεβαιότητα προτού κάνουν την επόμενη κίνησή τους. 

Ο Nικ Σνάιντερ (Nick Schneider), διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ασφάλειας στον κυβερνοχώρο Arctic Wolf, αξίας 4,3 δισ. δολαρίων, δήλωσε σε συνέντευξή του στους Financial Times ότι θα περιμένει όσο το δυνατόν περισσότερη σαφήνεια σχετικά με τις συνθήκες της αγοράς προτού ξεκινήσει την πολυαναμενόμενη δημόσια εγγραφή.

To άρθρο ΗΠΑ: Σε χαμηλό 6 ετών η άντληση κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου – Κίνδυνος για τις εταιρείες startups δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΗΠΑ, – Κίνδυνος,ipa, – kindynos