Καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών εξηγεί για τις καταρρεύσεις των «απαράδεκτων κτηρίων» μετά τον σεισμό στην Τουρκία

18:19 13/2/2023 - Πηγή: NewsIt

«Είναι απαράδεκτες κατασκευές. Κτήρια κατέρρευσαν σαν τραπουλόχαρτα», δηλώνει ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών, Παναγιώτης Καρύδης, για τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που έπληξε τη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βόρεια Συρία.

Μιλώντας στην εκπομπή LIVE NEWS και στον Νίκο Ευαγγελάτο, ο κ. Καρύδης σχολίασε τις κάκιστες κατασκευές των κτιρίων, τα οποία κατέρρευσαν μετά τον σεισμό και έσυραν στο θάνατο περισσότερους από 36.000 ανθρώπους σε Τουρκία

και Συρία.

«Τα είδαμε όλα»

«Τα είδαμε όλα εκεί, από κάθε είδους καταστροφή που έπεσαν τα κτίρια πάνω κάτω, δεξιά αριστερά, ολίσθησαν, έμειναν όρθια αλλά δεν έπαθαν τίποτα. Είδαμε κτίρια να καταρρέουν σαν τραπουλόχαρτα και να δημιουργούν έναν τεράστιο όγκο από άμμο και χαλίκι. Είναι απαράδεκτες κατασκευές», δήλωσε ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών, Παναγιώτης Καρύδης.

Εξηγεί μάλιστα ότι «το μπετόν όταν το ρίξεις από ψηλά παραμένει μπλόκο, κομμάτι χοντρό, δε διαλύεται. Τα σίδερα τα οποία είδα, αφενός ήταν λεπτά, εξαιρετικής μικρής διατομής, αφετέρου δεν υπήρχαν συνδετήρες. Η σύνδεση γύρω ήταν αραιή και χωρίς σωστό δέσιμο».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι «δεν υπήρχαν σωστές κολόνες. Υπάρχουν πολλά προβλήματα και στο θέμα της μελέτης, στα δοκάρια και τις κολόνες, που ήταν λάθος τοποθετημένες».

Πράγματι, υπάρχουν πόλεις που έχουν ισοπεδωμένα οικοδομικά τετράγωνα με τους διασώστες να επιχειρούν στην άμμο και στα χαλίκια για να βρουν όσους αγνοούνται. Εικόνες του newsit.gr αποτυπώνουν την απόλυτη καταστροφή σε Αντιόχεια και Σαμαντάγ ενώ viral έχει γίνει το βίντεο με το «πριν» και το «μετά» της αγοράς της Αντιόχειας.

To άρθρο Καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών εξηγεί για τις καταρρεύσεις των «απαράδεκτων κτηρίων» μετά τον σεισμό στην Τουρκία δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Καθηγητής, Τουρκία,kathigitis, tourkia