Κρίση στη Γεωργία ξεσπά μετά από βίαιες συγκρούσεις για το νόμο κατά της «ξένης επιρροής»

11:06 1/5/2024 - Πηγή: NewsIt

Η Γεωργία βυθίστηκε σε πολιτική κρίση μετά από μια νύχτα γεμάτη βία και συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών με αφορμή την προσπάθεια της κυβέρνησης να περάσει έναν αμφιλεγόμενο νόμο περί «ξένων πρακτόρων», αναφέρει το Bloomberg.

Η πρόεδρος της Γεωργίας, Σαλόμε Ζουραμπιτσβίλι καταδίκασε την «αδικαιολόγητη, απρόκλητη και δυσανάλογη χρήση βίας» από τα ΜΑΤ που έριξαν δακρυγόνα, σπρέι πιπεριού και ένα κανόνι νερού εναντίον πλήθους ανθρώπων που διαδήλωναν έξω από το κοινοβούλιο στην πρωτεύουσα Τιφλίδα. Στον απόηχο της τρέχουσας κρίσης, η πρόεδρος της Γεωργίας ανέφερε σε ανάρτησή της σήμερα (1.5.2024) στο X, πρώην Twitter πως «η ευθύνη πέφτει εξ ολοκλήρου στην κυβέρνηση» για τη βία κατά των ειρηνικών διαδηλωτών.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν καθώς οι βουλευτές της γεωργιακής βουλής εξέταζαν το σχέδιο νόμου για τη «διαφάνεια της ξένης επιρροής», το οποίο οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν επικρίνει ως παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιεί ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν για την καταστολή των ομάδων της κοινωνίας των πολιτών και την καταστολή των αντιπάλων του.

Έχουν παροτρύνει τη Γεωργία να αποσύρει τον νόμο, προειδοποιώντας ότι είναι ασύμβατος με τη φιλοδοξία της χώρας του Καυκάσου να ενταχθεί στην ΕΕ.

To άρθρο Κρίση στη Γεωργία ξεσπά μετά από βίαιες συγκρούσεις για το νόμο κατά της «ξένης επιρροής» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κρίση, Γεωργία,krisi, georgia