Νίκος Γιούτσος: Από πολιτικός πρόσφυγας στην Ουγγαρία, θρυλικός γκολτζής και σύνθημα στο «Καραϊσκάκης»

18:18 7/11/2023 - Πηγή: NewsIt

Στο πένθος έχει “βυθιστεί” ο Ολυμπιακός, μετά το θάνατο του Νίκου Γιούτσου, ενός μεγάλου θρύλου της ποδοσφαιρικής ομάδας των Πειραιωτών, ο οποίος έγραψε “χρυσές σελίδες” στην ιστορία τους.

Ένας μεγάλος γκολτζής για τον Ολυμπιακό των δεκαετιών του 1960-70, ο Νίκος Γιούτσος “έσκιζε” τα δίχτυα για τους Πειραιώτες και θα μείνει αξέχαστος στις μνήμες των οπαδών της ομάδας.

Ποιος ήταν ο Νίκος
Γιούτσος

Ο Νίκος Γιούτσος γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1942 στο Μακροχώρι Καστοριάς και μεγάλωσε στην Ουγγαρία, καθώς είχε αναγκαστεί να καταφύγει εκεί, μαζί με τη μητέρα του και την αδελφή του, με τη μορφή του πολιτικού πρόσφυγα.

Η μετανάστευση στην Ουγγαρία είχε γίνει τότε με την προσδοκία της σύντομης επιστροφής στην Ελλάδα, η οποία ήρθε όμως τελικά, μόνο μετά από πολλά χρόνια και εξαιτίας της ποδοσφαιρικής του καριέρας.

Ο Γιούτσος ξεκίνησε το ποδόσφαιρο στον Όλυμπο, ομάδα Ελλήνων προσφύγων και αργότερα αποκτήθηκε από την ουγγρική Τσέπελ, με την οποία έκανε γνωστό το όνομά του και έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των Ελλήνων και της ελληνικής κοινότητας που είχε δημιουργηθεί στην Ουγγαρία.

Κάπως έτσι κατάφερε να επιστρέψει και στην Ελλάδα. Ο Ολυμπιακός πληροφορήθηκε για την ποιότητα του Έλληνα ποδοσφαιριστή από την Ουγγαρία και τον απέκτησε το 1964, σε μία μετεγγραφική κίνηση που έμελλε να γράψει ιστορία για την ομάδα.

“Έμπαινε Γιούτσο έμπαινε”

Στους Πειραιώτες αγωνίστηκε για μία δεκαετία και βοήθησε να δημιουργηθεί μία ομάδα “φόβητρο”, που κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα (1966, 1967, 1973, 1974) και τέσσερα Κύπελλα Ελλάδας (1964, 1968, 1971, 1973).

Ο ίδιος δε, αγωνίστηκε με τη φανέλα του Ολυμπιακού, σε 330 παιχνίδια, στα οποία και σημείωσε 128 γκολ και ξεσήκωσε ουκ ολίγες φορές την κερκίδα του “Γεώργιος Καραϊσκάκης”.

Οι οπαδοί των “ερυθρόλευκων” δονούσαν μάλιστα την ατμόσφαιρα με το διάσημο σύνθημα “Έμπαινε Γιούτσο”, κάθε φορά που τον έβλεπαν να… καλπάζει προς την αντίπαλη εστία. 

Από τον Ολυμπιακό αποχώρησε το 1974, μετά από μία αντιπαράθεση με τον τότε προπονητή των “ερυθρολεύκων” Λάκη Πετρόπουλο και στη συνέχεια αγωνίστηκε για μία διετία με τον Εθνικό Πειραιά, πριν αποσυρθεί από την ενεργό δράση.

Ο Γιούτσος ήταν και διεθνής με την Εθνική Ελλάδας και φόρεσε 15 φορές συνολικά τη φανέλα με το εθνόσημο, κάνοντας ντεμπούτο στις 23 Μαΐου 1965 στον εκτός έδρας αγώνα εναντίον της Ε.Σ.Σ.Δ., για τα προκριματικά του Μουντιάλ 1966. Με τη “γαλανόλευκη” σημείωσε 6 γκολ.

Το “αντίο” του Ολυμπιακού στον Γιούτσο

Ο Νίκος Γιούτσος πέθανε σήμερα 7 Νοεμβρίου του 2023, στα 81 του χρόνια και ο Ολυμπιακός θρηνεί για το χαμό ενός συμβόλου στην ιστορία της ομάδας ποδοσφαίρου.

Η ΠΑΕ Ολυμπιακός εξέδωσε έτσι και επίσημη ανακοίνωση για να συλλυπηθεί την οικογένειά του, αποθεώνοντας για μία ακόμη φορά τον μεγάλο Νίκο Γιούτσο. Πιο συγκεκριμένα, οι Πειραιώτες ανέφεραν μεταξύ άλλων: “Η ΠΑΕ Ολυμπιακός πενθεί και εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη της για τον χαμό του Νίκου Γιούτσου. Ένα τεράστιο κεφάλαιο στην ολόχρυση ιστορία του Ολυμπιακού, μια μεγάλη μορφή στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου…

Από τη σεζόν 1964-’65 έως το καλοκαίρι του 1974 ξεσήκωνε τον κόσμο στις κερκίδες με τις προσωπικές του ενέργειες. «Εμπαινε Γιούτσο!» τον παρότρυναν χιλιάδες άνθρωποι στο κατάμεστο «Γ. Καραϊσκάκης», εξαιτίας των επελάσεών του προς τις αντίπαλες εστίες. Ένα σύνθημα, μια ιαχή που έμεινε στην ιστορία! Ένας αυθεντικός μπαλαδόρος, ο οποίος με τον Ολυμπιακό κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα και τέσσερα κύπελλα. Το αποτύπωμά του Νίκου Γιούτσου θα μείνει βαθύ στην ιστορία του Συλλόγου.

 

To άρθρο Νίκος Γιούτσος: Από πολιτικός πρόσφυγας στην Ουγγαρία, θρυλικός γκολτζής και σύνθημα στο «Καραϊσκάκης» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα