Ο μαγικός αριθμός των 125 στη ρύθμιση για τα ομόφυλα ζευγάρια, η υφυπουργός που βρίσκεται σε σταυροδρόμι, το καυτό δεκαήμερο του ΒΟΑΚ, η αστραπιαία στροφή του ΔΕΔΔΗΕ για τις χρεώσεις και οι δυσάρεστες εκπλήξεις του Χίλτον

05:36 15/1/2024 - Πηγή: NewsIt

Ο μαγικός αριθμός των 125

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μείνει στην ιστορία ως ένας πρωθυπουργός και πρόεδρος μιας συντηρητικής, στην μεγάλη της πλειοψηφία, παράταξης, η οποία έφερε τη ρύθμιση για το γάμο τον ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία, όταν τέτοιου είδους μεταρρυθμίσεις είναι προνομιακή ατζέντα της κεντροαριστεράς.

Όμως το στοίχημα είναι και της ΝΔ. Έχει σημασία ο αριθμός των βουλευτών που θα καταψηφίσουν και σε ποιο βαθμό θα βγει τραυματισμένη η παράταξη, με γρατζούνισματα ή βαθύτερες πληγές. Ο πρωθυπουργός έδωσε τη διέξοδο μιας «αξιοπρεπούς επιλογής» όπως χαρακτήρισε την αποχή στους υποστηρικτές του «όχι». Και πάλι όμως με τις ενστάσεις που υπάρχουν είναι δύσκολο την επόμενη μέρα η ΝΔ να βγει και να πει ότι θα περνούσε αυτή τη ρύθμιση χωρίς την βοήθεια των ψήφων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της Πλεύσης Ελευθερίας. Η αριθμητική δείχνει το πρόβλημα. Εάν απουσιάσουν 50 βουλευτές της ΝΔ και οι παρόντες στην ολομέλεια της Βουλής είναι 250, η ΝΔ θα χρειαζόταν 126 «ναι» (αντί για 151 εάν ήταν παρόντες και οι 300). Αυτήν τη στιγμή, όμως, με δυσκολία τα καθαρά «ναι» πλησιάζουν τα 70 μεταξύ των 158 βουλευτών της ΝΔ. Αρχίζουν εντατικά φροντιστήρια για να απαντηθούν όλες οι απορίες. Μαξίμου και Κοινοβουλευτική Ομάδα προσπαθούν να λύσουν το δύσκολο σταυρόλεξο. Υπάρχει μια γκρίζα ζώνη γύρω στους 40 που δεν έχουν αποφασίσει. Σε αυτούς ποντάρει κυρίως το Μαξίμου, Αν τα γαλάζια «ναι» φτάσουν τα 100, πάντως, θα είναι ένα μικρό θαύμα. Χωρίς διαρροές φαίνεται να παραμένει η Νέα Αριστερά (11 βουλευτές) και η Πλεύση Ελευθερίας (8) που θα υπερψηφίσουν. Με κάποιες λίγες διαρροές να ψηφίσουν «ναι» ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. (σύνολο γύρω στους 60). Οπότε θα περάσει η ρύθμιση με διακομματική πλειοψηφία άνω των 160-170 βουλευτών.

Crash Test για υπουργούς και υφυπουργούς

Γύρω στους 4-5 είναι οι υπουργοί και υφυπουργοί που δεν θα υπερψηφίσουν. Σε κάποιους όπως ο Μάκης Βορίδης θα δοθεί η δυνατότητα της αποχής. Άλλωστε και ο ίδιος δεν δήλωσε ότι θα καταψηφίσει αλλά ότι δεν θα ψηφίσει. Ο Κωσταντίνος Κυρανάκης θα ψηφίσει το γάμο όχι την τεκνοθεσία. Ο Σταύρος Κελέτσης μπορεί να κατευθυνθεί στην αποχή. Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης παραμένει αναποφάσιστος και μετά την συνέντευξη του πρωθυπουργού που έβαλε το πλαίσιο.

Υπό παραίτηση η υφυπουργός Μ. Κεφάλα;

Αν υπουργός δεν στηρίξει αυτήν την κεντρική επιλογή της κυβέρνησης μπορεί να μην φύγει την επόμενη μετά της ψηφοφορίας αλλά στον επόμενο ανασχηματισμό θα βρεθεί εκτός, όπως τονίζουν οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ. Άμεση θα είναι η αντίδραση σε ό,τι αφορά στην Μαρία Κεφάλα, υφυπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Το συγκεκριμένο υπουργείο έχει συναρμοδιότητα στο νομοσχέδιο που θα έρθει και η άρνηση της υπογραφής από έναν υπουργό οδηγεί μοιραία στην έξοδο. Επομένως η κυρία Κεφάλα αναμένεται είτε να παραιτηθεί από μόνη της είτε να την απομακρύνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Είναι κόρη παπά και της είναι δύσκολο να βάλει νερό στο κρασί της.

Stop στον εμφύλιο

Φρένο σε έναν εμφύλιο μεταξύ βουλευτών της ΝΔ που είναι υπέρ του «ναι» ή του «όχι» στα τηλεπαράθυρα βάζει το Μαξίμου. Η γραμμή είναι γενικώς να αποφεύγουν τις πολλές δηλώσεις γύρω από τα ομόφυλα ζευγάρια και οι αναποφάσιστοι να περιμένουν πρώτα να ενημερωθούν στα φροντιστήρια που αρχίζει το κόμμα στο κτίριο της Πειραιώς από την Δευτέρα. Σε ερωτήσεις νομικού ενδιαφέροντος (πχ γιατί δεν ήρθε ένα άρθρο μόνο για την αναγνώριση των παιδιών κλπ) θα απαντούν η Κατερίνα Φουντεδάκη, καθηγήτρια Αστικού Δικαίου Νομικής ΑΠΘ που συνέβαλε καθοριστικά στην ρύθμιση που θα φέρει η κυβέρνηση και ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης που έχει παντρευτεί με τον σύντροφο του στο Λονδίνο.

Ονοματολογία για ευρωεκλογές με εκπλήξεις

Ένα δημοσιογραφικό όνομα συζητείται για την ευρωλίστα του ΠΑΣΟΚ. Ο Χρήστος Κούτρας από τους Αταίριαστους του ΣΚΑΙ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει φιλικές σχέσεις μαζί του και οι πρώτες μυστικές συζητήσεις έχουν γίνει όπως αναφέρουν πηγές του ΠΑΣΟΚ, που βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο. Ο δημοσιογράφος κάλυπτε για πολλά χρόνια το ΠΑΣΟΚ στα ΜΜΕ όπου εργαζόταν και είναι γνωστός και στον μηχανισμό του κόμματος. Άρχισε η βολιδοσκόπηση για αντιδράσεις και αναμένεται και η απόφαση του Χρήστου Κούτρα. Δυο υποψηφιότητες που κλείδωσαν είναι του Ανδρέα Σπυρόπουλου και του Νίκου Παπανδρέου. Η Ελένη Χρονοπούλου σκέφτεται να μην κατεβεί στις ευρωεκλογές.

Σοσιαλιστές ή Αριστεροί;

Αντιδράσεις προκαλεί η πρόταση που κατέθεσαν Ζαχαριάδης, Ραγκούσης και Θεοχαρόπουλος ο ΣΥΡΙΖΑ να μετακομίσει από την ομάδα της Αριστεράς τους Σοσιαλιστές στο ευρωκοινοβούλιο. Την ίδια γραμμή στηρίζουν ο Γιάννης Μαντζουράνης, η Μαρία Ρεπούση, ο Παναγιώτης Παναγιώτου και άλλοι. Το εσωτερικό δημοψήφισμα που πρότειναν στην Κεντρική Επιτροπή φαίνεται ότι θα πάρει τη μορφή ψηφοφορίας στο συνέδριο του Φεβρουαρίου. Εάν η πλειοψηφία αποφασίσει σοσιαλιστικά, ο Κώστας Αρβανίτης φέρεται αποφασισμένος να μην κατεβεί ξανά υποψήφιος για την ευρωβουλή. Στο σενάριο που η απόφαση ληφθεί μετά τις ευρωεκλογές, εάν έχει επανεκλεγεί δεν θα ανεξαρτητοποιηθεί, αλλά θα παραιτηθεί και θα παραδώσει την έδρα του,. Ο σύντροφος Νίκος Ανδρουλάκης βέβαια είναι πιθανόν να βάλει βέτο. Δεν ήθελε ούτε τον Αλέξη Τσίπρα που οι σοσιαλιστές τον καλούσαν ως παρατηρητή, αλλά δεν εισακούστηκε. Αν κάνει αίτημα ο ΣΥΡΙΖΑ, όλα θα κριθούν σε ψηφοφορίες στην σοσιαλιστική ομάδα. Επομένως έχει δρόμο ακόμη το θέμα.

Η αντίστροφη μέτρηση για ΒΟΑΚ

Χωρίς εκπλήξεις ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση του τεχνικού σκέλους των προσφορών των τριών υποψηφίων σχημάτων για την παραχώρηση του ΒΟΑΚ. Η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υποδομών έχει ήδη ολοκληρώσει τη δουλειά της κι έχει στείλει στους υποψηφίους το πρακτικό με το οποίο δίνεται το πράσινο φως και στα τρία σχήματα να συνεχίσουν στον διαγωνισμό. . Πλέον έχουμε εισέλθει στην περίοδο των 10 ημερών μέσα στην οποία οι υποψήφιοι μπορούν να προχωρήσουν σε ενστάσεις. Μένει να φανεί αν αυτή η περίοδος θα παρέλθει «αναίμακτα» ή αν θα εχουμε νέες καθυστερήσεις που θα οδηγήσουν πιο μακριά χρονικά το ανοιγμα των οικονομικών προσφορών, το οποίο θα καθορίσει και τον ανάδοχο. Θυμίζουμε ότι για το έργο του ΒΟΑΚ οι προσφορές έχουν υποβληθεί σε ό,τι αφορά το μείζον τμήμα του έργου που προωθείται με παραχώρηση (Χανιά – Ηράκλειο) από τον Μάιο του 2023 και γύρω από τον διαγωνισμό έχει αναπτυχθεί έντονο παρασκήνιο και μεγάλη ένταση.

Πως έκλεισε, αστραπιαία, το θέμα των χρεώσεων του ΔΕΔΔΗΕ

Έχει περάσει περισσότερο από ένας μήνας από όταν η στήλη είχε αναφερθεί στα «γκαζια» Σκυλακάκη προς τον ΔΕΔΔΗΕ με στόχο να προχωρήσει ο Διαχειριστής σε μηνιαίες μετρήσεις καταναλώσεων και να μπει τέλος στην φάμπρικα με τους διαδοχικούς λογαριασμούς «έναντι» που ακολουθούνταν συνήθως μετά από μήνες από έναν εκκαθαριστικό που προκαλούσε εγκεφαλικά στους καταναλωτές. Την περασμένη εβδομάδα δημιουργήθηκε ή μάλλον πήγε να δημιουργηθεί ένα ακόμα θέμα, καθώς ο ΔΕΔΔΗΕ φάνηκε να διεκδικεί επιπλέον χρήματα για τις περισσότερες μετρήσεις που θα κληθεί να πραγματοποιήσει, χρήματα που κινδύνευαν να πληρώσουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών. Επειδή ο υπουργός Ενέργειας δεν θέλει με τίποτα να διαταραχθεί το θετικό κλίμα που υπάρχει στην αρχή εφαρμογής των νέων τιμολογίων παρενέβη άμεσα και σε συνδυασμό με τη στάση της ΡΑΑΕΥ το θέμα των επιπλέον χρεώσεων για τους καταναλωτές φαίνεται να κλείνει. Ιδωμεν…

Οι γαλαντόμοι της ΑΒΑΞ

Η στήλη προφανώς είναι υπέρ της επιβράβευσης στελεχών κι εργαζομένων επιχειρήσεων. Υπό την μαλλον αυτονόητη προϋπόθεση της επιτυχούς πορείας των εταιρειών και της επίτευξης θετικών αποτελεσμάτων. Το σχόλιο θα περίττευε αν δεν έκανε εντύπωση η ανακοίνωση της ΑΒΑΞ για δωρεάν διανομή 4 εκατ μετοχών σε στελέχη της, με δεδομένη την όχι και τόσο θετική πορεία της εταιρείας που μέχρι το 2021 ήταν ζημιογόνος και για να γυρίσει σε κέρδη χρειάστηκε να πουλήσει σειρά «ασημικών» της, οπως έργα ΑΠΕ και συμμετοχές σε σημαντικές παραχωρήσεις. Επίσης, είναι γνωστά τα προβλήματα και οι καθυστερήσεις σε διάφορα έργα της εταιρείας και κυρίως στο έργο της γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας, κάτι που έχει προκαλέσει έντονο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση, η οποία έχει ήδη καταβάλει εκατοντάδες εκατ. ευρώ προς την εταιρεία. Σε κάθε περίπτωση, παρά τα προβλήματα η διοίκηση αποφάσισε να διανείμει δωρεάν μετοχές στα μέλη της και σε στελέχη του ομίλου, η διαπραγμάτευση των οποίων στο ΧΑ ξεκινά σήμερα.

Το Χίλτον έκρυβε πάντα (δυσάρεστες) εκπλήξεις!

Ο Στρατής Ανδρεάδης περιγράφει γλαφυρά στην αυτοβιογραφία του όσα τράβηξε μέχρι να λειτουργήσει το Χίλτον Αθηνών, το πρώτο ξενοδοχείο ξένης αλυσίδας στην Ελλάδα. Είχε αποκτήσει τα δικαιώματα από τον εφοπλιστή Πεζά, επέλεξε ως κατασκευαστή τη γερμανική Hochtief και προγραμμάτιζε τη λειτουργία του στο τέλος του 1962. Ανήμερα του Αγίου Νικολάου, όμως, το Χίλτον έπιασε φωτιά με αποτέλεσμα να καταστραφούν οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις. Χρειάστηκε τηλέφωνο του Ανδρεάδη στον ίδιο τον Πέτερ Σήμενς, της Siemens, για να αναλάβουν οι Γερμανοί την ταχεία αποκατάσταση των ζημιών. Τελικά το ξενοδοχείο εγκαινιάστηκε την άνοιξη του 1963 αφού ο Ανδρεάδης πέρασε ένα καρδιακό επεισόδιο από υπερκόπωση στα τέλη του 1962! Φανταζόμαστε πως όλα αυτά τα έχουν υπόψη τους στον όμιλο Κωνσταντακόπουλου που κάνουν τώρα την αναβάθμιση του (πρώην) Χίλτον ώστε να λειτουργήσει μέχρι το τέλος του χρόνου με νέα επωνυμία και με πολυτελείς κατοικίες στο «οπλοστάσιό» του.

 

 

To άρθρο Ο μαγικός αριθμός των 125 στη ρύθμιση για τα ομόφυλα ζευγάρια, η υφυπουργός που βρίσκεται σε σταυροδρόμι, το καυτό δεκαήμερο του ΒΟΑΚ, η αστραπιαία στροφή του ΔΕΔΔΗΕ για τις χρεώσεις και οι δυσάρεστες εκπλήξεις του Χίλτον δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
βοακ, δεδδηε, δεδδηε, βοακ, βρισκεται, ζευγαρια, υφυπουργος, ρυθμιση, γιαννης κεφαλογιαννης, νεα δημοκρατια, συριζα, ΠΑΣΟΚ, βουλη, νέα, crash, test, υπουργοι, συγκεκριμένο, ΑΠΘ, σκαι, μμε, παπανδρεου, ραγκουσης, δημοψηφισμα 2015, τσιπρας, προσφορες, φως, χανια, ηρακλειο, αβαξ, απε, μετρο, αθηνα, εταιρεία, ελλαδα, hochtief, siemens, newsit, καθαρα δευτερα, newsit.gr, δημοψηφισμα, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, φωτια, αξιολογηση, εκκαθαριστικο, ξανα, ρεπουση, βουλευτες, ελενη, το στοιχημα, το θεμα, αβαξ, δουλεια, δωρεαν, εδρα, θεμα, ιερουσαλημ, λονδινο, μμε, πειραιως, περιοδος, πλαισιο, σκαι, τηλεφωνο, φως, siemens, test, αρθρο, ανδρεαδης, ανδρουλακης, ανοιξη, απε, αρβανιτης, ατζεντα, βετο, βοηθεια, βοριδης, γινει, δευτερα, δυνατοτητα, δηλωσεις, διοικηση, δειχνει, δοθει, ευρω, υπαρχει, εβδομαδα, εργα, εταιρεία, ζαχαριαδης, ζωνη, ιδια, ιδιο, θαυμα, θετικο, κυβερνηση, κυρια, κλιμα, κομμα, κρασι, κτιριο, λειτουργια, μακρια, μαξιμου, μειζον, μηνες, μητσοτακης, μικρο, μορφη, μαρια, νερο, ξενοδοχειο, ομαδα, παντα, ονομα, προβληματα, σεναριο, συγκεκριμένο, σειρα, σχηματα, τμημα, τρια, υφυπουργοι, φαμπρικα, φροντιστηρια, χρηστος, χρονικα, δικαιωματα, ερωτησεις, hochtief, υπουργειο, κωστας, μεινει, νομικου, πηγες, πληγες
Τυχαία Θέματα