Οι δικλίδες ασφαλείας απέναντι στο βρώμικο παιχνίδι Κασιδιάρη - Αποφασισμένη να περάσει αύριο τη συμπληρωματική ρύθμιση η κυβέρνηση

06:39 10/4/2023 - Πηγή: NewsIt

Να μην αφήσει κανένα παράθυρο στο νεοναζιστικό μόρφωμα του Ηλία Κασιδιάρη να κατέβει στις εκλογές και να μπει στη Βουλή, είναι αποφασισμένη η κυβέρνηση, η οποία καλεί όλα τα κόμματα να συνταχθούν με την τροπολογία που τίθεται προς ψήφιση αύριο (11.04.2023) και θεσμοθετεί επιπρόσθετες δικλίδες ασφαλείας προς

αυτή την κατεύθυνση.

Με βάση τη νέα νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης, η Ολομέλεια του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου και όχι ένα πενταμελές σχήμα του, θα κληθεί να αποφασίσει αν το κόμμα του καταδικασμένου σε πολυετή κάθειρξη Ηλία Κασιδιάρη, με «μπροστάρη» τον επίτιμο αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστάσιο Κανελλόπουλο, μπορεί να κατέλθει ή όχι στις εκλογές.

Κόντρα κυβέρνησης-Αντιπροέδρου Αρείου Πάγου με το «καλημέρα»

Η στάση των λειτουργών της Δικαιοσύνης στο θέμα αυτό βρίσκεται στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης αλλά και όλου του πολιτικού κόσμου και των πολιτών.

Προβληματισμό προκάλεσε η τοποθέτηση του Επικεφαλής του Α1 τμήματος του Άρειο Πάγου Χρήστου Τζανερίκου, που στάθηκε αφορμή για να ανοίξει… «μέτωπο» με την κυβέρνηση.

Σε δήλωση του ο κ. Τζανερίκος σημείωσε ότι η τροπολογία Βορίδη έχει στόχαστρο τον ίδιο και ότι «αποτυπώνει, φωτογραφικά, τη δυσπιστία και την έλλειψη εμπιστοσύνης στο πρόσωπό μου, εκ μέρους της κυβέρνησης».

Βορίδης: Στις δημοκρατίες νομοθετεί η Βουλή

«Η Κυβέρνηση σέβεται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και δεν αντιπαρατίθεται με αυτήν», απαντά ο Μάκης Βορίδης, τονίζοντας με νόημα ότι «σε δημοκρατικά πολιτεύματα η νομοθέτηση ανήκει στην αρμοδιότητα της Βουλής και όχι στην επιλογή του κάθε δικαστή».

«Επισημαίνουμε ότι για μία μείζονος σημασίας επικείμενη κρίση που αφορά την συμμετοχή στις εκλογές κομμάτων που έχουν ως ιδρυτικά τους μέλη ή ως υποψήφιους τους ή ως πραγματικούς αρχηγούς καταδικασμένους για το κακούργημα της ηγεσίας εγκληματικής οργανώσεως, η θέση της Κυβέρνησης είναι απλή: περισσότερα μάτια, εγκυρότερη κρίση, χωρίς καμία εξαίρεση δικαστή του αρμόδιου τμήματος από τη σύνθεση» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, αποκρούοντας τη θέση Τζανερίκου ότι ο κ. Βορίδης εμμέσως, πλην σαφώς υποδεικνύει στους Δικαστές του Α1 τμήματος «ποια θα πρέπει να είναι η κρίση τους, για το συγκεκριμένο θέμα».

«Η νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης θωρακίζει την κρίση της Δικαιοσύνης, όποια και αν θα είναι αυτή. Τονίζεται ότι η σύνθεση του Α1 Τμήματος είναι δεδομένη και ουδόλως επηρεάζεται από την κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία» επέμεινε ο υπουργός Εσωτερικών.

Παρέμβαση Βενιζέλου

Την πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για νέες δικλίδες ασφαλείας στον υπάρχοντα νόμο, στήριξε ευθέως ο συνταγματολόγος και πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, πηγαίνοντας κι ένα βήμα παρακάτω.

Συγκεκριμένα πρότεινε η απόφαση για το μπλόκο ή όχι του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές να ληφθεί από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου και να αυτο-εξαιρεθεί ο Επικεφαλής του Α1 τμήματος κ. Τζανερίκος.

«Προτείνω να οριστεί νομοθετικά ως αρμόδιος ο υφιστάμενος μείζων σχηματισμός του Αρείου Πάγου, η Ολομέλεια του, κατά τις ισχύουσες ως προς αυτήν ρυθμίσεις. Θεωρώ αυτονόητο ότι ο κ. Αντιπρόεδρος του ΑΠ θα προβεί σε δήλωση αποχής από οποιαδήποτε σχετική διαδικασία» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

«Αποκωδικοποιώντας» τη στάση Κασιδιάρη

Μεταξύ των κυβερνητικών, και όχι μόνο, στελεχών, είναι σαφές ότι όσο πλησιάζει η ημερομηνία της 5ης Μαΐου, οπότε και θα λάβει την απόφαση του ο Άρειος Πάγος, η πλευρά Κασιδιάρη-Κανελλόπουλου θα επιχειρεί να πολώσει το κλίμα.

Στόχος, όπως εκτιμούν, ο φυλακισμένος αρχηγός του κόμματος, αν και εφόσον αποκλειστεί το κόμμα του από την συμμετοχή στις εκλογές, παριστάνοντας το «θύμα του συστήματος», να «ηρωοποιηθεί».

Υψηλές δημοσκοπικές «πτήσεις»

Το εκλογικό ακροατήριο πάντως του Ηλία Κασιδιάρη αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις να είναι σημαντικά υψηλό. Καταγράφεται κοντά στο 7% στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, αφήνοντας πίσω του την «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου, ενώ αγγίζει ακόμη και το 10% στο Νότιο Αιγαίο.

Τα θέματα-ερωτήματα που προκύπτουν και απασχολούν τον πολιτικό κόσμο, είναι συγκεκριμένα:

Που θα κατευθυνθούν οι ψήφοι που συγκεντρώνει το κόμμα Κασιδιάρη-Κανελλόπουλου, αν τελικά δεν κατέλθει στις εκλογές; Ποια θα είναι η στάση των υποστηρικτών τους;

Αν και εφόσον λάβει μέρος στις εκλογές και πετύχει την είσοδο του στη Βουλή, πόσο κινδυνεύει η αυτοδυναμία στο πρώτο κόμμα και πόσα/ποια «αγκάθια» βάζει στον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, εφόσον η χώρα δεν καταφέρει να εκλέξει αυτοδύναμη κυβέρνηση;

To άρθρο Οι δικλίδες ασφαλείας απέναντι στο βρώμικο παιχνίδι Κασιδιάρη - Αποφασισμένη να περάσει αύριο τη συμπληρωματική ρύθμιση η κυβέρνηση δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα