Τα σενάρια για Στ. Κασσελάκη στην ευρωβουλή, τα σενάρια για τα ευρωψηφοδέλτια, οι πονοκέφαλοι του Ν. Ανδρουλάκη, τι θέλει τελικά ο Π. Μαντωνανάκης, γιατί αργεί το πρακτικό για τον ΒΟΑΚ

06:01 11/3/2024 - Πηγή: NewsIt

Στο κόκκινο!

Τα Τέμπη και η αίσθηση που έχει δημιουργηθεί στην κοινή γνώμη ότι η κυβέρνηση με τους ατυχείς χειρισμούς που έγιναν, επιχείρησε να συγκαλύψει τις πολιτικές ευθύνες για την εθνική τραγωδία, ανεβάζουν στα ύψη την πολιτική αντιπαράθεση. Η αδυναμία του πολιτικού συστήματος να καταλήξει σε ένα κοινό πόρισμα, μετά την Εξεταστική Επιτροπή, αποκαλύπτει ότι οι στρατηγικές και τακτικές των κομμάτων υπερέχουν της αναζήτησης της μιας και μόνης αλήθειας που οφείλεται στους συγγενείς των θυμάτων και τους επιζώντες.

Με
ή χωρίς αστακούς!

Σε άλλο πεδίο κλιμακώνεται η αντιπαράθεση για το ποιες εταιρείες αλλοδαπής (που απαγορεύεται από τον νόμο) με ή χωρίς καΐκια που ψαρεύουν αστακούς, έχει ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Στέφανος Κασσελάκης. Είναι πολλοί οι έξι μήνες που βρίσκεται στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για να μην έχει ενημερωθεί τι ισχύει στους νόμους της χώρας που θέλει να κυβερνήσει, να μην έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες μεταβίβασης των μετοχών και να μην έχει μιλήσει καθαρά στους πολίτες για το πόθεν έσχες του, είτε ήρθε είτε δεν ήρθε η ώρα να το καταθέσει.

Στην ευρωβουλή ο Κασσελάκης;

Αφού το χαρτί της εισόδου εθνικής Βουλής δεν του βγαίνει, ο Στέφανος Κασσελάκης δέχεται εισηγήσεις να κατεβεί για την ευρωβουλή. Οι υπέρμαχοι της πρότασης έχουν τα εξής επιχειρήματα: Θα δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στο ευρωψηφοδέλτιο. Θα δοκιμαστεί σε εθνικές κάλπες (εκτός από τις εσωκομματικές).

Επειδή θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα εκλεγεί, θα είναι πιο δύσκολο να τον αμφισβητήσουν αν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν είναι ικανοποιητικό. Θεωρούν μάλιστα ότι πρέπει να κρατήσει και την έδρα, όπως έκανε ο Νίκος Ανδρουλάκης, όταν εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Αυτό το ενδεχόμενο ήδη προκαλεί ένα μούδιασμα μεταξύ των ενδιαφερόμενων για το ευρωψηφοδέλτιο. Εάν την μια έδρα την πάρει ο πρόεδρος θα απομείνουν δύο – τρεις για τους υπόλοιπους οπότε θα κονταροχτυπηθούν.

Το ευρωψηφοδέλτιο

Την Πέμπτη, πριν ντυθεί στο χακί, ο Στέφανος Κασσελάκης θα παρουσιάσει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Συνεχίζονται οι αιτήσεις ενδιαφερόμενων να κατεβούν στις ευρωεκλογές στο isyriza . Τον Απρίλιο μετά το ξεκαθάρισμα που θα γίνει, θα παρουσιαστεί το ευρωψηφοδέλτιο. Θα είναι και πάλι υποψήφιοι οι νυν ευρωβουλευτές Έλενα Κουντουρά και Κωνσταντίνος Αρβανίτης. Στα νέα πρόσωπα είναι οι Γιώργος Τσίπρας, Νικόλας Φαραντούρης, ο πρώην μπασκετμπολίστας Νίκος Παππάς, η πρώην εκπρόσωπος Δώρα Αυγέρη, η Δώρα Τσαμπάζη, χήρα του πρώην αν.εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, ολυμπιονίκη Αλεξάνδρου Νικολαίδη που έχασε τη ζωή του πριν από ενάμιση χρόνο, ο ψυχίατρος Δημήτρης Παπαδημητριάδης κα

Το ναυάγιο

Καθώς η απόφαση του Όθωνα Ηλιόπουλου να επιλέξει το Χάρβαρντ από την Βουλή φαίνεται ότι είναι ειλημμένη, όταν παραιτηθεί την έδρα το πιο πιθανό είναι να την πάρει η πρώτη επιλαχούσα Πόπη Τσαπανίδου αν και δεν έχει καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την παραίτηση Τσίπρα.

Η δεύτερη υποψήφια είναι η Ζωρζέττα Λάλη η οποία ιδεολογικά είναι πιο κοντά στη «Νέα Αριστερά» και σκεφτόταν να παραιτηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το σενάριο ο Κασσελάκης να αντικαταστήσει ως απόδημος τον Ηλιόπουλο δεν έχει βάση. Ο νόμος επιβάλει να υπάρχει απόδημος στις τρεις πρώτες θέσεις του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Όχι να εκλεγεί απόδημος οπωσδήποτε. Αν ίσχυε αυτό, τότε τα μικρά κόμματα που εξέλεξαν έναν βουλευτή Επικρατείας, θα έπρεπε να ήταν οπωσδήποτε απόδημος κάτι που δεν συμβαίνει.

Με τον Κόκκαλη

Ο καθηγητής Αθανάσιος Τσακρής που ήταν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας στον ΣΥΡΙΖΑ έχει φύγει. Είναι στο Πολιτικό Συμβούλιο του πράσινου κόμματος «Κόσμος» του Πέτρου Κόκκαλη. Είναι μαζί με τον Λευτέρη Παπαγιαννάκη, τον Ξενοφώντα Κοντιάδη, τον Γιώργο Ιωακειμίδη κ.α

Ο Μητσιάς

Ο γνωστός οδοντίατρος και γιος του Μανώλη Μητσιά, Μιλτιάδης, βαφτιστήρι του Αντώνη Σαμαρά, τελικά δεν θα κατεβεί υποψήφιος στις ευρωεκλογές με τη ΝΔ. Έγιναν συζητήσεις αλλά προσωπικοί λόγοι δεν του επιτρέπουν να επιχειρήσει το πολιτικό βήμα. Και στο παρελθόν φλέρταρε με την πολιτική αλλά τελικά δεν ενέδωσε.

Υποψήφιος ο Φαήλος

Κοντά σε μια υποψηφιότητα στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ είναι ο Φαήλος Κρανιδιώτης. Οι κεντρώοι δεν τον βλέπουν με καλό μάτι. Θεωρούν ότι θα λειτουργήσει αρνητικά. Αυτοί που είναι υπέρ της υποψηφιότητας του υποστηρίζουν ότι θα μπορέσει να επαναπατρίσει ψήφους που έχουν φύγει προς τα δεξιά της ΝΔ. Ο Φαήλος Κρανιδιώτης συμμετείχε σε δεξιό συνασπισμό που διαλύθηκε πριν τις εκλογές του Ιουνίου και δήλωσε τότε ότι «η ορθή επιλογή είναι Κυριάκος Μητσοτάκης».

Τι γίνεται με Ζαγοράκη;

Ο Θοδωρής Ζαγοράκης έτσι όπως εξελίσσονται οι υποψηφιότητες για το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ φερόταν να είναι ο μόνος από τους νυν ευρωβουλευτές που δεν ξαναπήρε το χρίσμα να διεκδικήσει τρίτη θητεία στην ευρωβουλή. Η αντίδραση του ήταν «δηλαδή, εγώ εμποδίζω την ανανέωση;».

Κυκλοφόρησαν φήμες ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης που είναι φίλοι με τον αρχηγό της εθνικής που κέρδισε το EURO, το 2004, του πρότεινε να κατεβεί με το ΠΑΣΟΚ. Η Χαριλάου Τρικούπη δεν τον επιβεβαιώνει ούτε ο διαψεύδει. Όσο για τον Ζαγοράκη ή το σκέφτεται για το ΠΑΣΟΚ ή περιμένει μήπως αλλάξει κάτι και το ξανασκεφτούν στη ΝΔ.

Κατεβαίνουν με ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να εκλέξει 3-4 ευρωβουλευτές. Θα κατεβούν ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Σπυρόπουλος, ο Νίκος Παπανδρέου, ο προερχόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, συνταγματολόγος Κώστας Χρυσόγονος, ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου, ο πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης, ο Φίλιππος Σαχινίδης κα.

Ζήσε Μάη μου!

Σήμερα συνεδριάζει από κοινού η Κοινοβουλευτική Ομάδα και το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ για την άτυπη έναρξη του προεκλογικού αγώνα για τις ευρωεκλογές. Το κλίμα είναι βαρύ. Με προβλήματα συνοχής. Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν πέτυχε να πείσει το ένα τρίτο των βουλευτών του να ψηφίσει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια αν και ήταν διακηρυγμένη θέση του κόμματος.

Ακολούθησε και η δραματική συνεδρίαση της Κ.Ο για τα μη κρατικά ΑΕΙ, όπου βουλευτές επισήμαναν μέσα σε ένταση ότι δεν κατάλαβαν πως το άσπρο έγινε μαύρο. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζιος προχώρησε και στην 6η κυβίστηση -όπως την μέτρησε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης. Δήλωσε στη Βουλή ότι το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει για την αλλαγή του άρθρου 16 όχι στην πρώτη φάση της συνταγματικής αναθεώρησης που θα αρχίσει το 2025, αλλά μετά τις επόμενες εκλογές, στη β´ φάση για να έχει λόγο στην σύνταξη του. Δηλαδή πηγαίνουν για το …2030. Ζήσε Μάη μου!

Μάχη μαχών!

Ο Νίκος Ανδρουλάκης την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ δεν πέτυχε για την πιστωθεί στο επίπεδο που αναμενόταν. Ήδη άρχισε να αμφισβητείται η δεύτερη θέση του ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις παρά τις εκδρομικές αποδράσεις διαρκείας του Στέφανου Κασσελάκη και την κρίση που πέρασε το κόμμα του στο συνέδριο.

Οι ευρωεκλογές αναδεικνύονται στη μάχη των μαχών για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι μόνο οι ηχηρές φωνές κριτικής της Νάντιας Γιαννακοπούλου και του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, η «ανταρσία» του Μανώλη Χριστοδουλάκη με την συμμετοχή του στην εκδήλωση με Τεμπονέρα και Αχτσιόγλου όπου εμφανίστηκε αιφνιδίως ο Κασσελάκης και έκλεψε την παράσταση. Είναι αρκετοί οι βουλευτές που προβληματίζονται από την ισχνή αύξηση του ΠΑΣΟΚ.

Δελφίνοι

Στελέχη αφήνουν αιχμές για τον Νίκο Ανδρουλάκη ότι έχει ένα στενό κύκλο συνεργατών με τον οποίο χαράσσει στρατηγική (λάθος στρατηγική, όπως τονίζουν), δεν συγκαλεί τα όργανα, δείχνει χαμηλά αντανακλαστικά κλπ. Αν το 11,84% του ΠΑΣΟΚ δεν ανεβεί θεαματικά τα όργανα θα αρχίσουν από το ίδιο βράδυ.. Μεταξύ των δελφίνων ήδη ακούγονται τα ονόματα του δημάρχου Αθήνας Χάρη Δούκα. Οι σχέσεις τους με τον Ανδρουλάκη διέρχονται περίοδο παγετού.

Στις εκλογές της ΚΕΔΕ εκτός από την δεινή ήττα που υπέστη ο δήμαρχος Αθηναίων από τον Λάζαρο Κυρίζογλου (65,78%) συγκεντρώνοντας 29,30% και 9 έδρες γίνονται σχόλια στη Χαρ.Τρικούπη ότι προωθήθηκαν υποψήφιοι επιρροής του Κώστα Ζαχαριάδη και όχι τόσο στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Του καταλογίζουν αυτονόμηση. Μανώλης Χριστοδουλάκης, Παύλος Χρηστίδης, Νάντια Γιαννακοπούλου ήδη συζητιούνται για την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών, αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό.

Τι θέλει τελικά ο Παντελής Μαντωνανάκης;

Ελάχιστοι πιστεύουν πως θα πραγματοποιηθεί ο νέος πλειστηριασμός για τα δύο ξενοδοχεία του Παντελή Μαντωνανάκη στην Ελούντα που προγραμματίστηκε για τις 15 Μάϊου με τιμή εκκίνησης τα 300 εκατ. ευρώ. Και αναρωτιούνται τι επιδιώκει τελικά ο κρητικός ξενοδόχος ο οποίος τα έχει βάλει με το δημόσιο, τις τράπεζες, τους πάντες! Και έχει στη φαρέτρα του τις αποφάσεις διαιτησίας του Αρείου Πάγου με βάση τις οποίες έχει λαμβάνειν περίπου 800 εκατ. ευρώ (τόσα είναι πλέον με τους τόκους) από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) με αφορμή όσα έχουν συμβεί στο πρώην Ξενία Λαγονησίου και σήμερα Grand Resort Lagonissi!

Οι τράπεζες βγάζουν στο σφυρί τα δύο ξενοδοχεία για οφειλές που φτάνουν τα 500 εκατ. περισσότερα από τα μισά εκ των οποίων είναι τόκοι. Τι επιδιώκει ο Μαντωνανάκης που δεν έχει ζητήσει, όπως έχει δικαίωμα, τα 800 εκατ. ευρώ από το δημόσιο; Ο ξενοδόχος λέει σε συνεργάτες του πως αυτό που θέλει είναι να συμψηφιστούν οι οφειλές του προς τις τράπεζες με αυτά που έχει να λάβει από τη διαιτησία και παράλληλα να του παραχωρηθεί η πρόσθετη έκταση στο Λαγονήσι, όπως προέβλεπε η αρχική σύμβαση με την ΕΤΑΔ, ώστε να προχωρήσει στις επενδύσεις που προγραμμάτιζε εδώ και χρόνια. Μέχρι σήμερα, οι απανωτές προσπάθειες, ακόμα και από το Μέγαρο Μαξίμου, για συμβιβασμό δεν ήταν επιτυχείς.

Γιατί αργεί το πρακτικό της επιτροπής του ΒΟΑΚ;

Πολλά σενάρια κυκλοφορούν τις τελευταίες εβδομάδες για την καθυστέρηση στην έκδοση του πρακτικού της επιτροπής διαγωνισμού για τη σύμβαση παραχώρησης του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ). Η στήλη είναι σε θέση να γνωρίζει τους πραγματικούς λόγους αλλά αποφεύγουμε τις λεπτομέρειες γιατί δεν υπάρχει λόγος να στενοχωρήσουμε έναν – δύο συμμετέχοντες.

Αυτό που έχει σημασία, για όσους παρακολουθούν την εξέλιξη του διαγωνισμού για ένα από τα μεγαλύτερα έργα παραχώρησης οδικών αξόνων στην Ευρώπη, είναι αν οι αλλαγές που ακούγεται πως δρομολογούνται στη σύνθεση της εταιρείας παραχώρησης γίνουν πριν ή μετά την υπογραφή της. Αυτό που ξέρουμε σήμερα με βεβαιότητα είναι πως στο διαγωνισμό επικράτησε ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ο οποίος είχε υποβάλλει αυτόνομα προσφορά.

Οι Αυστραλοί της Rockfire και οι Μολάοι

Η αυστραλιανή Rockfire που λέγεται πως βρήκε μεγάλες ποσότητες γερμανίου στους Μολάους, όπου διαθέτει άδεια εκμετάλλευσης μεταλλείου, είχε πριν λίγους μήνες προβληματάκια λόγω εμπλοκής με Ρώσους. Συγκεκριμένα η εισηγμένη στο Λονδίνο Rockfire Resources ακύρωσε σχέδιο για εξαγορά της Emirates Gold, εταιρείας επεξεργασίας πολύτιμων μετάλλων που εδρεύει στο Ντουμπάι, επειδή η μέτοχός της, Paloma Precious DMCC βρέθηκε στη λίστα της Βρετανίας με επιχειρήσεις που είχαν παρτίδες με τη Μόσχα. Η Paloma ήταν μάλιστα μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο μέτοχος της Rockfire αλλά πώλησε το ποσοστό της.

Από τη μία άκρη στην άλλη για τις τουριστικές επενδύσεις!

Μέχρι πρόσφατα πανηγυρίζαμε για τη βροχή επενδύσεων σε νέες τουριστικές εγκαταστάσεις σε παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας και νησιά. Τώρα η πλάστιγγα έχει γύρει προς την ακριβώς αντίθετη πλευρά! Σχεδόν κάθε νέα τουριστική επένδυση σε νησί αντιμετωπίζεται με αρνητικό τρόπο, με αντιδράσεις και καταγγελίες.

Έτσι κινδυνεύουν να μείνουν στα χαρτιά τουλάχιστον δύο – τρεις επενδύσεις για νέα ξενοδοχεία στη Μύκονο, άλλες δύο -τρεις στην Πάρο και τουλάχιστον 10 – 12 αντίστοιχα σχέδια σε άλλα νησιά του Αιγαίου, αλλά και στο Ιόνιο. Ένα παράδειγμα αποτελεί η δημόσια διαβούλευση για μεγάλη τουριστική επένδυση στη Μύκονο ώστε να ενταχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις. Συγκέντρωσε περίπου 68 σχόλια, όλα αρνητικά! Πολλές τοπικές κοινωνίες είναι πλέον στα κάγκελα κυρίως γιατί η πολιτεία και οι δήμοι δεν φρόντισαν να δημιουργήσουν υποδομές που θα αντέξουν την έκρηξη των τουριστικών επενδύσεων. Και πλέον «μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά»!

Grivalia, Δεληκανάκης, Καρώνης και άλλοι ισχυροί στα θύματα

Το αρνητικό κλίμα για τις τουριστικές επενδύσεις το πληρώνουν σήμερα μεγάλα ονόματα του κλάδου όπως η Grivalia Hospitality και ο Γ. Δεληκανάκης που παλεύουν για να προχωρήσουν ξενοδοχεία στη Μύκονο, το μεγάλο αφεντικό της Viva Wallet Χάρης Καρώνης που είχε αγοράσει 2.500 στρέμματα στη Σέριφο, η Prodea που επενδύει στα ξενοδοχεία σε περιοχές όπως η Πάρος και αλλού. Το κλίμα είναι πολύ δυσάρεστο με ευθύνη των τοπικών αρχών που άφησαν να «ξεχειλώσει» η οικοδομική δραστηριότητα χωρίς να αναβαθμίσουν τα δίκτυα αποχέτευσης, τις οδικές υποδομές, να επιλύσουν τα προβλήματα με την ύδρευση και τη διαχείριση απορριμμάτων, κ.ο.κ. Όλα εδώ πληρώνονται!

To άρθρο Τα σενάρια για Στ. Κασσελάκη στην ευρωβουλή, τα σενάρια για τα ευρωψηφοδέλτια, οι πονοκέφαλοι του Ν. Ανδρουλάκη, τι θέλει τελικά ο Π. Μαντωνανάκης, γιατί αργεί το πρακτικό για τον ΒΟΑΚ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
βοακ, βοακ, φαήλος κρανιδιώτης, γεκ τερνα, οφείλεται, συριζα, βουλη, ΠΑΣΟΚ, νέα, τσιπρας, σαμαρας, νεα δημοκρατια, φαήλος, εκλογες, ιουνίου, euro, παπανδρεου, αει, δημοσκοπηση, συμμετοχή, αθηνα, κεδε, τραπεζες, εταιρεία, κρητη, γεκ, τερνα, προσφορες, emirates, μυκονος, βομβα mall, viva, newsit, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, μυστικες δημοσκοπησεις, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, αλλαγη ωρας, newsit.gr, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, ποθεν εσχες βουλευτων, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, θανασης γιαννακοπουλος, εκλογες 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, αλλαγη ωρας 2012, σχεδιο αθηνα, νεος παπας, αλλαγη ωρας 2013, τσαπανιδου, κομματα, βουλευτες, αδεια, βημα, γνωμη, δωρα, εδρα, εθνικη, ηγεσια, ηττα, θητεια, ιονιο, λονδινο, νησι, νησια, ντουμπαι, ξενοδοχεια, ονοματα, προγραμμα, φημες, ωρα, αδυναμια, αει, αυξηση, αρθρο, αιτησεις, ανδρουλακης, αρβανιτης, αφορμη, βγαινει, εβδομαδες, βραδυ, βρισκεται, βροχη, γεκ τερνα, γεκ, γινει, γινεται, γινονται, δεινη, δημοσιο, δειχνει, δωσει, δικτυα, εγινε, ελενα, ευρω, υπαρχει, εκρηξη, ελουντα, εργα, εξελιξη, εξι, επενδυσεις, επρεπε, εταιρεία, ευθυνη, ευρωπη, ζαγορακης, ζευγαρια, ζησε, ζωη, ιδιο, ισχυει, θοδωρης, καγκελα, κεδε, κυβερνηση, κλιμα, κομμα, λαγονησι, λεπτομερειες, λογο, μαυρο, μαη, μαξιμου, ματι, μηνες, μιλτιαδης, μοσχα, νικο, ομαδα, ομιλος, οπωσδηποτε, οφείλεται, παρος, πεδιο, πεμπτη, υπογραφη, ποθεν εσχες, πολιτεια, ποπη τσαπανιδου, προβληματα, σακης αρναουτογλου, σαχινιδης, σεναριο, συγκεκριμενα, συνταξη, συμμετοχή, σφυρι, σχεδια, σχεδιο, σχολια, τεμπη, τερνα, τιμη, τριτη, υδρευση, υπουργος παιδειας, φαήλος κρανιδιώτης, φαήλος, ξενια, χηρα, κωνσταντινος, αφεντικο, αρναουτογλου, ασπρο, δημητρης, δικαιωμα, εξεταστικη, emirates, euro, φιλοι, ιουνίου, κωστας, μυκονο, οδοντιατρος, οργανα, παυλος, σπυροπουλος, θεσεις, viva, ξεκαθαρισμα
Τυχαία Θέματα
Κασσελάκη, Ανδρουλάκη, Μαντωνανάκης, ΒΟΑΚ,kasselaki, androulaki, mantonanakis, voak