Προχωράει η ψηφιοποίηση του Μητρώου Κοινωφελών Περιουσιών – Τι αλλάζει για τους υποτρόφους

05:24 11/3/2024 - Πηγή: NewsIt

Ένα βήμα μπρος προς την περαιτέρω ψηφιοποίηση των διαδικασιών του Μητρώου Κοινωφελών Περιουσιών και Σχολαζουσών Κληρονομιών συνιστά η απόφαση του ΥΠΟΙΚ με την υπογραφή του Κώστα Χατζηδάκη, η οποία προωθείται για δημοσίευση σε ΦΕΚ. Το μητρώο καταγράφει τις διάφορες δωρεές και κληροδοτήματα προς δημόσιους φορείς και οργανισμούς. Από την αξιοποίηση των συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων προκύπτουν έσοδα από τα οποία επωφελούνται υπότροφοι ή οικονομικά

αδύναμοι.

Με την εν λόγω απόφαση του ΥΠΟΙΚ καθορίζονται οι λεπτομέρειες για την τήρηση των Μητρώων Κοινωφελών Περιουσιών και Σχολαζουσών Κληρονομιών, καθώς και για την παροχή σχετικών ψηφιακών υπηρεσιών, στο πλαίσιο σχετικών οδηγιών για την ψηφιοποίηση της διακυβέρνησης και των λειτουργιών του κράτους.

Έτσι, ορίζεται πως ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κοινωφελών Περιουσιών του ΥΠΟΙΚ εκδίδει από το ΟΠΣ Ψ.Υ.ΔΗ.ΠΕ.Ε.Κ. ψηφιακά πλέον τις βεβαιώσεις για τα ποσά που καταβλήθηκαν κατά το προηγούμενο έτος στους υποτρόφους και τους οικονομικά αδύναμους από τα έσοδα των εν λόγω κοινωφελών περιουσιών.

Παράλληλα, οι βεβαιώσεις κοινοποιούνται στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των δικαιούχων ενώ λαμβάνουν από το ΟΠΣ Ψ.Υ.ΔΗ.ΠΕ.Ε.Κ. μοναδικό αριθμό ανά έτος, φέρουν ηλεκτρονική αποτύπωση της υπογραφής του Προϊσταμένου της Υπηρεσίας και είναι έγκυρες για φορολογική χρήση.

Οι παρακάτω ψηφιακές υπηρεσίες παρέχουν ενημέρωση προς τους δικαιούχους για τα εξής:

«Στοιχεία χορηγίας κληροδοτήματος»: για τον διορισμό τους ως υποτρόφων ή οικονομικά αδύναμων,«Πληρωμές κληροδοτημάτων»: για τα χρηματικά εντάλματα που εκδόθηκαν στο όνομά τους,«Βεβαιώσεις χορήγησης υποτροφίας κληροδοτήματος»: για τις βεβαιώσεις ετησίων ποσών υποτροφίας ή οικονομικής ενίσχυσης που τους καταβλήθηκαν και«Οι ειδοποιήσεις μου»: για τα μηνύματα που έλαβαν στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο τους και αφορούν τις πληρωμές που έγιναν στο όνομά τους και τις βεβαιώσεις καταβλητέων ετησίων ποσών υποτροφίας ή οικονομικής ενίσχυσης.

Επισημαίνεται, πως οι ως άνω ψηφιακές υπηρεσίες παρέχονται πια μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov. gr-ΕΨΠ) από την ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www. gov.gr/ipiresies/periousia-kai-phorologia/demosiaperiousiakai-ethnika-klerodotemata-koinopheleisperiousies και οι δικαιούχοι εισέρχονται σε αυτές με τους κωδικούς – διαπιστευτήρια που τους χορήγησε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (προσωπικοί κωδικοί Taxisnet).».

To άρθρο Προχωράει η ψηφιοποίηση του Μητρώου Κοινωφελών Περιουσιών – Τι αλλάζει για τους υποτρόφους δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Προχωράει, Μητρώου Κοινωφελών Περιουσιών –,prochoraei, mitroou koinofelon periousion –