Η σιωπή του Τσίπρα για την απλή αναλογική

Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε την σωστή στιγμή και αποφάσισε να συνεδριάσει με την έλευση του πρώτου καύσωνα του καλοκαιριού, την Παρασκευή το μεσημέρι. Οι θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών δεν είναι εύκολα ανεκτές στο κτίριο της Κουμουνδούρου, όπου ο Αλέξης Τσίπρας ούτως ή άλλως δεν βρίσκεται και με μεγάλη χαρά τους τελευταίους μήνες.

Τώρα όμως φαίνεται πως έχει έλθει η ώρα να ξαναμιλήσει με το κόμμα

με κάποιον τρόπο, καθώς δεν θα μπορέσει να αποφύγει τις συνεδριάσεις της ΚΕ, όπου θα συζητηθούν ζητήματα που κανείς δεν πίστευε ποτέ ότι θα κριθούν από τις αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ: η συνταγματική αναθεώρηση και η αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Με φόντο το πολιτικό σκηνικό στο οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να υιοθετεί την πλέον παλαιοκομματική λογική του «ώριμου φρούτου» και η ελάσσων αντιπολίτευση ψάχνεται για την δημιουργία ενός… πόλου, ο κ. Τσίπρας ετοιμάζεται να ανακατέψει την τράπουλα και να επιδιώξει έως και την ανατροπή των κανόνων του πολιτικού παιχνιδιού.

Κατά τα φαινόμενα, το βασικό όχημα με το οποίο θα επιδιωχθεί κάτι τέτοιο θα είναι ο εκλογικός νόμος. Σε προηγούμενες περιόδους, τα πράγματα θα ήταν απλά. Η Αριστερά θέλει απλή αναλογική, την νομοθετεί και τελειώσαμε. Φαίνεται όμως ότι με την Αριστερά στην κυβέρνηση τα πράγματα περιπλέκονται, επειδή η Αριστερά δεν θα θελήσει να αποχωρήσει από την κυβέρνηση τόσο εύκολα.

Συνεπώς, η διστακτικότητα του Αλ. Τσίπρα και ο τρόπος με τον οποίο έπεσε στο τραπέζι της συζήτησης ο εκλογικός νόμος, θα πρέπει να προβληματίσει και να αφυπνίσει.

Στην συνεδρίαση της ΠΓ την Παρασκευή, το όργανο τάχθηκε κατά πλειοψηφία υπέρ της απλής αναλογικής και αποφάσισε να την προτείνει στην ΚΕ, όπως ανακοινώθηκε μετά το τέλος της συζήτησης. Αξιοσημείωτο δε είναι, ότι στην αρχική ανακοίνωση αναφερόταν πως «ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την αλλαγή του εκλογικού νόμου με την καθιέρωση συστήματος απλής αναλογικής…», ενώ στην καθειρωμένη δεύτερη («ορθή επανάληψη»), αναφέρεται ότι «η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ θα προτείνει στην ΚΕ την αλλαγή του εκλογικού νόμου με την καθιέρωση συστήματος απλής αναλογικής…».

Οι διαφορές στην διατύπωση είναι χαώδεις. Στην πρώτη περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει. Στην δεύτερη, ένα όργανο προτείνει σε ένα άλλο. Ούτε καν εισηγείται…

Το μυστικό βρίσκεται στην κρυψίνοια του Αλ. Τσίπρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ίδια συνεδρίαση δεν είπε κουβέντα για απλή αναλογική. Είπε απλώς ότι «δεν θα αιφνιδιάσουμε» και ότι θα έχει κάποιες συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μακριά από την Κουμουνδούρου, στα γραφεία της Ηρώδου Αττικού 19, τα σχέδια και τα σενάρια που συζητούνται για την αλλαγή στον εκλογικό νόμο, μόνο την απλή αναλογική δεν περιλαμβάνουν. Αντιθέτως, ακούγονται πολλά για εκλογικά συστήματα που θα ενισχύουν το δεύτερο κόμμα, ή θα εξασφαλίζουν μπόνους με φωτογραφικές διατάξεις (δηλαδή στον ΣΥΡΙΖΑ και τις όποιες συνεργαζόμενες δυνάμεις). Όπως και να ‘χει, η συζήτηση για το εκλογικό σύστημα υπό τις παρούσες συνθήκες είναι πιο περίπλοκη – ενδεχομένως και πολιτικά επικίνδυνη – από ποτέ.

The post Η σιωπή του Τσίπρα για την απλή αναλογική appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα