Πώς η μεσογειακή διατροφή προστατεύει από την εμφάνιση Αλτσχάιμερ

Όπως καταγράφεται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σχεδόν 50 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν με κάποιας μορφής άνοια (με πιο συνηθισμένη τη νόσο Αλτσχάιμερ), βασικά χαρακτηριστικά της οποίας είναι η σταδιακή απώλεια της μνήμης και της ικανότητας λήψης αποφάσεων και σκέψης. Ο κίνδυνος εμφάνισης άνοιας καθορίζεται από ποικίλους παράγοντες, τόσο γενετικούς όσο και περιβαλλοντικούς, οι περισσότεροι από τους οποίους πολύ πρόσφατα έχουν αρχίσει να γίνονται κατανοητοί. Ανάμεσα στους διάφορους εξωγενείς παράγοντες που φαίνεται να αποτελούν κίνδυνο νευροεκφυλισμού, βρίσκεται και η διατροφή. Η
μεσογειακή διατροφή φαίνεται να έχει, συγκριτικά με άλλα διατροφικά μοντέλα, μεγαλύτερα οφέλη όσον αφορά τη βελτίωση της ψυχικής και φυσικής κατάστασης, με πολλές μελέτες να υποστηρίζουν ότι η υιοθέτηση μιας τέτοιας διατροφής μπορεί να καθυστερήσει ή ακόμα και να αποτρέψει την εμφάνιση άνοιας. Το μεσογειακό μοντέλο διατροφής χαρακτηρίζεται από μια δίαιτα πλούσια σε δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα, λαχανικά, όσπρια και ελαιόλαδο, μέτρια κατανάλωση τυριού και ψαριού και περιορισμένη κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος. Για να αξιολογήσουν τα […]
Keywords
Τυχαία Θέματα