Απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ: Ανοίγει ο δρόμος για τις ασφαλιστικές εταιρίες – «Ασθενείς δυο ταχυτήτων λέει η ΟΕΝΓΕ»

Ανοίγει ο δρόμος για τις ασφαλιστικές εταιρίες στα απογευματινά χειρουργεία του ΕΣΥ, προκαλώντας αναπόφευκτα ασθενείς δυο ταχυτήτων, καθώς θα υπάρχουν εκείνοι που θα καλύπτονται με τα νέα ιδιωτικά ασφαλιστήρια τα οποία θα περιλαμβάνουν και το επίδομα χειρουργείου και οι ασθενείς που δεν θα έχουν αυτή την οικονομική δυνατότητα και θα αναμένουν στην σειρά τους.

Την ίδια ώρα η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας

αντιδρά έντονα (ΟΕΝΓΕ) και μάλιστα στις 12 Απριλίου προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), ενάντια στα απογευματινά χειρουργεία τονίζοντας ότι η θεσμοθέτηση τους είναι αντισυνταγματική.

Παρά τις αντιδράσεις από γιατρούς, νοσηλευτές και άλλους υγειονομικούς στο ΕΣΥ, στο υπουργείο Υγείας έχει ήδη συσταθεί ομάδα εργασίας η οποία βρίσκεται σε επαφή, με ασφαλιστικές εταιρίες, με σκοπό να βρεθεί ο καλύτερος τρόπος, για την κάλυψη των πολιτών με ιδιωτική ασφάλιση, που θα συμπεριλαμβάνεται και το επίδομα χειρουργείου στο ασφαλιστήριο τους.

Άλλωστε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης έχει τοποθετηθεί επανειλημμένα για το θέμα αυτό. Συγκεκριμένα έχει δηλώσει σε πολλές συνεντεύξεις του ότι:  «αν η αντίρρηση για την είσοδο των ασφαλιστικών είναι ιδεολογικής φύσεως, ότι δεν θέλουμε στο ΕΣΥ να υπάρχει πληρωμή, αυτό έχει λυθεί στο ΕΣΥ εδώ και 22 χρόνια με τα απογευματινά ιατρεία. Το να μπουν μέσα οι ασφαλιστικές εταιρίες σημαίνει ότι κάποιοι άνθρωποι θα μπορούν να κάνουν χρήση των υπηρεσιών του ΕΣΥ χωρίς να πληρώσουν από την τσέπη τους, αλλά να πληρώσουν μέσω της ιδιωτικής ασφάλειας. Γιατί αυτό είναι κακό για το ΕΣΥ; Μπορείτε να μου πείτε ένα λογικό επιχείρημα, γιατί αυτό για το ΕΣΥ είναι κακό; Η δική μας ιδεολογία είναι υπέρ των ΣΔΙΤ, των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα».

ΟΕΝΓΕ-ΣτΕΛήψηΗ ασφαλιστική αγορά

Σημειώνεται ότι παράγοντες της αγοράς στις ιδιωτικές ασφάλειες, σύμφωνα με πληροφορίες, παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον την απήχηση των πολίτων στα απογευματινά χειρουργεία των δημοσίων νοσοκομείων.

Ενδεικτικό είναι ότι μέσα σε ένα μήνα από την έναρξη τους έχουν χειρουργηθεί πάνω από 400 πολίτες το απόγευμα στο ΕΣΥ, όπως ανακοίνωσε στις 12 Απρίλιου ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους στη Βουλή. Τότε είχε αναφέρει ότι: « Έως σήμερα περισσότεροι από 300 συμπολίτες μας έχουν χειρουργηθεί ενώ έχουν προγραμματιστεί άλλα 170 χειρουργεία για τις επόμενες ημέρες».

Αρχικά οι ασφαλιστικές εταιρείες θα καταγράψουν την συμμέτοχη των πολίτων στα απογευματινά χειρουργεία και θα επανεξετάσουν τα ασφαλιστήρια συμβόλαιά τους. Στη συνέχεια θα ενημερώσουν τους ασφαλισμένους για την ενεργοποίηση του χειρουργικού επιδόματος όπου αυτό προβλέπεται σε σχετικές συμβάσεις.

Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε πολίτης που έχει ιδιωτική ασφάλεια και επιθυμεί να υποβληθεί σε απογευματινό χειρουργείο, το κόστος αυτών (που ξεκινάει από 300 ευρώ και φτάνει έως και τα 2.000 ευρώ), θα το καλύψει η ασφαλιστική του εταιρία.

Οι αντιδράσεις

Από την πλευρά της η ΟΕΝΓΕ από την πρώτη στιγμή, αντιδρά έντονα στα σχέδια του υπουργείου Υγείας. Ήδη έχει προσφύγει στο ΣτΕ με αίτημα να κριθεί αντισυνταγματικός ο θεσμός των απογευματινών χειρουργείων. Παράλληλα σε ανακοίνωσή τους οι νοσοκομειακοί γιατροί αναφέρουν ότι: «Η πολιτική αυτή μετατρέπει τα δημόσια νοσοκομεία σε κερδοσκοπικά ιδρύματα που εμπορεύονται τον ανθρώπινο πόνο, και τη σχέση γιατρού -ασθενούς σε μία απλή εμπορική συναλλαγή, που αποκλείει από τις υπηρεσίες Υγείας το 50% των πιο φτωχών από τους φτωχούς, αυτών που «ζουν» με κάτω από 500 ευρώ».

Όπως όλα δείχνουν τελικά αυτοί που έχουν την οικονομική δυνατότητα θα εξυπηρετούνται γρηγορότερα στα απογευματινά χειρουργεία όπως άλλωστε γίνεται εδώ και με το «φακελάκι» στα πρωινά χειρουργεία…

Διαβάστε επίσης:

Johnson & Johnson: Αποζημιώσεις 6,5 δισεκ. δολαρίων για το φερόμενο ως καρκινογόνο ταλκ

Νέες οδηγίες για τον καρκίνο του μαστού: Τα αναθεωρημένα όρια ηλικίας και ο ρόλος της τρισδιάστατης μαστογραφίας

Δραματικό κενό στις Μονάδες Τελικού Σταδίου – Καθημερινές τραγωδίες ασθενών που πεθαίνουν αβοήθητοι στο σπίτι

Keywords
Τυχαία Θέματα
Απογευματινά, ΕΣΥ, Ανοίγει, – Ασθενείς, ΟΕΝΓΕ,apogevmatina, esy, anoigei, – astheneis, oenge