Πασχαλινό τραπέζι: «Σπάει τα κοντέρ» η τιμή του οβελία – Έως και 19 ευρώ το κιλό!

Κατά 19,3% ακριβότερο αναμένεται φέτος το πασχαλινό τραπέζι, με τον παραδοσιακό οβελία να φθάνει μέχρι και τα 19 ευρώ το κιλό, σπάζοντας κάθε ρεκόρ.

Κατά πόδας και το ελαιόλαδο, που έχει φθάσει τα 9,83 ευρώ το λίτρο, ενώ σημαντικές φέτος είναι οι αυξήσεις και σε λαχανικά και φρούτα.

Τι λένε κρεοπώλες και κτηνοτρόφοι

Σημαντική θα είναι η διαφορά στις τιμές για το αρνί και το κατσίκι σε σχέση με τις περσινές, με τους κτηνοτρόφους να θεωρούν ανέφικτη την τιμή των 10 ευρώ το κιλό.

Οι κρεοπώλες αφήνουν

να εννοηθεί ότι οι καταναλωτές θα δυσκολευτούν να βρουν αρνί ή κατσίκι, καθώς δεν προμηθεύτηκαν οι ίδιοι αρκετές ποσότητες, φοβούμενοι, το καλάθι που μπήκε στα σούπερ μάρκετ.

Το «ταξίδι» του αρνιού από τον παραγωγό στον κρεοπώλη

Με μία μέση τιμή κτηνοτρόφου: 8,50 €/κιλό, συν 1,20€ για σφαγεία και μεταφορικά, φθάνει τα 9,70€ το κόστος για τον χονδρέμπορο. Με ένα δικό του ελάχιστο κέρδος 20%, δηλαδή 1,94€, το πουλά στον κρεοπώλη για 11,64€. Στην τιμή αυτή προστίθεται κι ένα 20% κέρδος για τον κρεοπώλη (2,33€), η τιμή φθάνει τα 13,97€, στην οποία προστίθεται και 13% ΦΠΑ, δηλαδή 1,81€. Μετά από όλα αυτά, η τελική μέση τιμή για τον καταναλωτή φθάνει τα 15,78€.

Στα σούπερ μάρκετ, η τιμή του αρνιού διαμορφώνεται από 9,80 € ως14,90€ το κιλό.

Αν πάλι πάμε σε ψημένο αρνί και κοκορέτσι, οι τιμές για το πρώτο διαμορφώνονται από 35 ως 40€ το κιλό και για το δεύτερο από 30 – 35€ το κιλό.
Το νωπό κοκορέτσι φθάνει τα 12€ – 15€ το κιλό.

Μιλώντας για το κόστος των αμνοεριφίων ο πρόεδρος Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, Απόστολος Ραυτόπουλος, ανέφερε:

«Από την τιμή που φτάνει στον καταναλωτή, υπολογίστε το σφαγείο και τα μεταφορικά. Αυτό από το 9 ευρώ πάει στο 10,30 ευρώ. Ο λιανεμπόριο δεν θα κερδίσει; Αυτό θα είναι περίπου 12 ευρώ, συν το 13% ΦΠΑ, πάμε στα 13-14 ευρώ», επεσήμανε.

«Το αρνί γάλακτος το σφάζουν οι κτηνοτρόφοι όταν γίνει 2 μηνών. Θέλει την ημέρα 1 κιλό γάλα. Στις 60 μέρες με 1 κιλό γάλα είναι 60 ευρώ μόνο το γάλα. Από τις 16 αλυσίδες οι 4 δεν έχουν ούτε αρνί ούτε κατσίκι», συμπλήρωσε ο κ. Ραυτόπουλος.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Δημήτρης Μόσχος, ανέφερε ότι:

«Εμείς αυτό το έχουμε πει από την αρχή της περιόδου, ότι η τιμή στον παραγωγό δεν μπορεί να πέσει κάτω από 7 ευρώ. Σε όλη η ηπειρωτική Ελλάδα έχουν ανατραπεί τα πράγματα. Αν πουλούσαμε κάτω από 6 ευρώ θα καταστρεφόταν η κτηνοτροφία. Πριν από 1 μήνα πουλούσαμε 7 ευρώ. Είχαμε δώσει 5 κιλών αρνάκια με 7 ευρώ τιμή. Ήταν η καλύτερή μας πώληση. Δώσαμε αρνιά για το Καθολικό Πάσχα. Μετά αυξάνεται η τιμή γιατί μεγαλώνουν τα ζώα και αυξάνονται τα κιλά τους», είπε με την σειρά του.

Ο κτηνοτρόφος Γιώργος Τζουλιαδάκης υπογράμμισε πως «δεν ξέρω από πού αντλήσατε τις τιμές αναφορικά με την Κρήτη αλλά δεν είναι πραγματικές (σ.σ. τα 8-850 ευρώ). Δεν ισχύουν αυτές οι τιμές. Οι τιμές που φύγανε τα αμνοερίφια από την Κρήτη ήραν από 6 έως 7,70 ευρώ για τα ποιοτικά αρνιά γάλακτος. Όλη η Κρήτη τόσο πούλησε. Αυτή τη στιγμή ο καταναλωτής το αγοράζει από 10-13 ευρώ το κιλό, ανάλογα αν θα το πάρει ολόκληρο, μισό ή κομμάτια».

Ο πρόεδρος του σωματείου κρεοπωλών Πάτρας, Διονύσης Ανδρεόπουλος δήλωσε: «το καλάθι του νοικοκυριού είναι καθαρός αθέμιτος ανταγωνισμός. Σε γνωστό σούπερ μάρκετ παίρνεις ένα αρνί ολόκληρο και σου δίνουν 2 επιταγές των 6 ευρώ. Παίρνεις μισό σου δίνουν μία επιταγή. Εμείς πουλάμε 15-16 ευρώ το κιλό γιατί έχουμε ποιοτικά κρέατα. Εμείς πουλάμε φρεσκοσφαγμένα. Ξέρω ότι υπάρχει μια τεχνική σφαγής αμνοεριφίων μακράς διαρκείας. Αυτά που πουλιούνται στο σούπερ μάρκετ, αυτά σφάζονται σήμερα και με διάφορους τρόπους θερμοκρασίας τα βάζουν σε ειδικούς θαλάμους. Η κυβέρνηση θα έπρεπε να κάνει παύση των εξαγωγών γιατί έφυγαν πολύ για το Καθολικό Πάσχα και τώρα έχουμε έλλειψη».

Πότε λειτουργούν εμπορικά και σούπερ μάρκετ

Εμπορικά και σούπερ μάρκετ λειτουργούν σήμερα Μεγάλη Πέμπτη έως τις 9 το βράδυ. Τη Μεγάλη Παρασκευή θα λειτουργήσουν από τη 1 μετά το μεσημέρι έως τις 7 το απόγευμα, ενώ το Μ. Σάββατο θα κλείσουν στις 3 μετά το μεσημέρι.

Διαβάστε επίσης

ΑΑΔΕ: Ξεκίνησαν τα «τέλη με το μήνα» στο myCAR για την άρση ακινησίας οχημάτων

Eurostat: Στο 3,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Απρίλιο

Κέρδη-μαμούθ και τζίρος 100 δισ. για 15 εισηγμένες εταιρίες και σούπερ μάρκετ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πασχαλινό, Σπάει, – Έως,paschalino, spaei, – eos