Χαρίτσης: Ζητά ενημέρωση της αντιπολίτευσης για την αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία – Ερώτηση σε Δένδια κατέθεσε η ΚΟ της Νέας Αριστεράς

Πλήρη ενημέρωση της αντιπολίτευσης σχετικά με την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία ζητά από τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης, με αφορμή δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών.

Μάλιστα ο Αλέξης Χαρίτσης καλεί τον πρωθυπουργό να σταματήσει να εμπλέκει τη χώρα σε επικίνδυνα παιχνίδια και να ζητήσει από την ΠτΔ σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. Επιπλέον, η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Αριστεράς κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή

ζητώντας ακριβείς απαντήσεις από το υπουργείο Άμυνας, καθώς τα όσα ειπώθηκαν από τον κ. Δένδια κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών κρίθηκαν ασαφή.

Ειδικότερα, στην δήλωσή του ο Αλέξης Χαρίτσης αναφέρει:

«Σήμερα σε ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών αποκαλύπτεται πως παρά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι η Ελλάδα δεν θα εμπλακεί περισσότερο στον πόλεμο στην Ουκρανία με αποστολή πολεμικού υλικού, το τελευταίο διάστημα αποστέλλονται αγνώστου τύπου πυρομαχικά και όπλα. Μάλιστα σύμφωνα με το ρεπορτάζ αρχικός στόχος ήταν η μεταφόρτωσή τους μέσα στην πόλη, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, κάτι που δεν έγινε λόγω αντίδρασης των εργαζομένων. 

Το υπουργείο Άμυνας οφείλει συγκεκριμένες απαντήσεις. Πότε, πόσα και τι πυρομαχικά και λοιπά είδη πολεμικού υλικού έφυγαν από την Ελλάδα και με ποιο προορισμό; Στη βάση ποιας συμφωνίας και με ποιον έχει γίνει αυτή η αποστολή; Ποια μέτρα προστασίας έχουν ληφθεί για τη μεταφορά τους; Γιατί η κυβέρνηση εν κρυπτώ εξακολουθεί να εμπλέκει την Ελλάδα σε πολεμικές επιχειρήσεις; Πότε η κυβέρνηση θα ενημερώσει με ακρίβεια την αντιπολίτευση για ενέργειες που διακινδυνεύουν το κύρος και τον ρόλο της χώρας στην περιοχή;

Καλώ, για ακόμα μια φορά, τον Πρωθυπουργό να σταματήσει να εμπλέκει τη χώρα σε επικίνδυνα παιχνίδια και να ζητήσει άμεσα τη σύγκληση Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είναι απαράδεκτο ο κ. Μητσοτάκης να καταφεύγει σε ψέματα και ανακρίβειες σε τόσο κρίσιμα ζητήματα απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό και τα κόμματα της αντιπολίτευσης».

Επίσης, η ΚΟ της Νέας Αριστεράς προχώρησε σε κατάθεση ερώτησης «για την εν κρυπτώ στρατιωτική βοήθεια με όπλα και πυρομαχικά της Ελλάδας στην Ουκρανία παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού», μετά το σημερινό πρωτοσέλιδο της Εφημερίδας των Συντακτών.

Την ερώτηση συνυπογράφουν ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (Κ.Ο.) της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης, η Γραμματέας της Κ.Ο. Πέτη Πέρκα και η αρμόδια τομεάρχης Σία Αναγνωστοπούλου.

Όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο τύπου «σε παρέμβαση της Βουλευτή μας Σίας Αναγνωστοπούλου, στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών υποθέσεων, η απάντηση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας ήταν παντελώς ασαφής. Ο Υπουργός διέψευσε το δημοσίευμα χωρίς να το διαψεύδει συνεχίζοντας για ακόμα μια φορά το αξίωμα της κυβέρνησης: κρίσιμα ζητήματα που αφορούν το εθνικό συμφέρον της χώρας συνιστούν αποκλειστική μυστική «ιδιωτική» αρμοδιότητα της κυβέρνησης.

Η Νέα Αριστερά έχει τονίσει επανειλημμένως ότι: πρώτον, είναι κατά της αποστολής στρατιωτικού οπλισμού στην Ουκρανία και υπέρ της άσκησης διπλωματίας και της ανάληψης πρωτοβουλιών για  κατάπαυση του πυρός και ειρήνευση, δεύτερον, δεν μπορεί να αποδυναμώνεται αμυντικά η χώρα εξαιτίας των μυστικών διαβουλεύσεων του κ. Μητσοτάκη και τρίτον, κάθε ευρώ του  φορολογούμενου πολίτη πρέπει να ισοδυναμεί με ένα (1) ευρώ άμυνας.

Λυπούμαστε, γιατί τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης (αξιωματικής και λοιπής) δεν έδωσαν καμία σημασία στο πρωτοσέλιδο της Εφημερίδας των Συντακτών αλλά και στις πληροφορίες που υπήρχαν τις τελευταίες μέρες ότι στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης υπάρχουν έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων με αφορμή τη μεταφόρτωση πυρομαχικών και όπλων και δεν έθεσαν ερωτήσεις στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Εμείς, ως Κοινοβουλευτική Ομάδα, διεκδικούμε διαρκώς να είναι όλα στο φως και δεν συμμεριζόμαστε καθόλου τη λογική προσωπικών τηλεφωνημάτων βουλευτών προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας για πληροφορίες (ο κ. Δένδιας είπε ότι δέχτηκε τηλεφώνημα από κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο κόμματος).

Επειδή, λοιπόν, οι απαντήσεις του Υπουργού ουδόλως μας κάλυψαν  επανερχόμαστε με την κατάθεση της Ερώτησης και καλούμε την κυβέρνηση να απαντήσει άμεσα». 

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: «Σηκώνει» το σκάνδαλο των e-mails – Επίσκεψη Φάμελλου και Πούλου σε Μενουδάκο και αίτημα για κλήση Κεραμέως στην Θεσμών για εξηγήσεις

ΣΥΡΙΖΑ για συνέντευξη Μητσοτάκη: Ένα κοκτέιλ, από ψέματα, ευχολόγια και σύγχυση

Η απάντηση της ΕΠΟ στον Παύλο Μαρινάκη για τον τελικό του Κυπέλλου – «Δεν είναι δικό μας το Πανθεσσαλικό»

Keywords
Τυχαία Θέματα