Στην Τουρκία ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Σε εξέλιξη η συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Σε εξέλιξη είναι εδώ και λίγα λεπτά η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, ως ανταπόδοση της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα και τη συνάντηση των δύο ηγετών στο Μέγαρο Μαξίμου στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου είναι παρόντες οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης

και Χακάν Φιντάν και οι δύο διπλωματικοί σύμβουλοι, Άννα Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Εν συνεχεία, θα ακολουθήσουν διευρυμένες επαφές με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων των Υφυπουργών Εξωτερικών, Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου και Κώστα Φραγκογιάννη, αρμοδίων για τον πολιτικό διάλογο και τη «θετική» ατζέντα και του Μπουράκ Ακσαπάρ, του Διοικητή της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη και του Τούρκου ομολόγου του, Ιμπραήμ Καλίν, του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, Αθανάσιου Ντόκου, της Συμβούλου Διεθνούς Στρατηγικού Σχεδιασμού, Αριστοτελίας Πελώνη, και της Διευθύντριας Επικοινωνίας του πρωθυπουργού, Κύρας Κάπη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά την επαναβεβαίωση της αμοιβαίας βούλησης για αποχή από ένταση και προκλήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, ενώ οι δύο ηγέτες αναμένεται να προβούν και σε επισκόπηση της προόδου, που έχει καταγραφεί στον πολιτικό διάλογο, τη «θετική» ατζέντα και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο της Άγκυρας ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν.

Ακολούθησε η υποδοχή του από τον Τούρκο Πρόεδρο στο προεδρικό μέγαρο και στη συνέχεια η κατ’ ιδίαν συνάντησή τους. Στην ατζέντα υπάρχουν και διευρυμένες συνομιλίες ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των δυο χωρών και μετά δηλώσεις των δυο ηγετών, ενώ το πρόγραμμα θα κλείσει με το επίσημο δείπνο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές κατά τη σημερινή συνάντηση ανάμεσα στους δύο ηγέτες αναμένεται να υπογραφούν δύο νέες συμφωνίες: η πρώτη αφορά σε συμφωνία συνεργασίας, που αφορά στη Διαχείριση Καταστροφών και εκτάκτων αναγκών, που θέτει σε πιο δομημένη βάση την συνδρομή μεταξύ των δύο χωρών σε επείγουσες καταστάσεις. Η δεύτερη αφορά στην συνεργασία στον τομέα της Υγείας και των Ιατρικών Επιστημών.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν, εξάλλου, ότι θα ανακοινωθεί ακόμη η ίδρυση του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, που υπενθυμίζεται ότι είχε συμφωνηθεί κατά την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο.

Μετά το επίσημο δείπνο, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα αναχωρήσει από την Άγκυρα.

Στόχος η διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας, λέει η κυβέρνηση

Τους στόχους και τις επιδιώξεις της Αθήνας, ενόψει της συνάντησης στην Άγκυρα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με την Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, περιέγραψε στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολίτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Παύλος Μαρινάκης είχε ότι «στόχος της επίσκεψης είναι να διατηρούνται ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και στο ανώτατο επίπεδο, ώστε οι σχέσεις να προχωρούν στο επόμενο βήμα, αλλά και να γίνει από τους δύο ηγέτες η επισκόπηση της προόδου στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στους τομείς συνεργασίας που έχουν συμφωνηθεί», προσθέτοντας ότι «κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναμένεται να συζητηθούν διμερή, περιφερειακά και διεθνή ζητήματα και να οριστεί το χρονοδιάγραμμα των επόμενων συναντήσεων του πολιτικού διαλόγου, της θετικής ατζέντας και των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι «κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας τον περασμένο Δεκέμβριο στην Αθήνα οι δύο ηγέτες είχαν υιοθετήσει την Διακήρυξη των Αθηνών, ενώ είχαν υπογραφεί 15 συμφωνίες και μνημόνια ανάμεσα στις δύο πλευρές», ενώ σημείωσε με νόημα ότι «η χώρα μας επιδιώκει τη διατήρηση του κλίματος διαλόγου με την γειτονική χώρα. Οι ελληνικές θέσεις διατυπώνονται πάντοτε ξεκάθαρα από τον πρωθυπουργό και η Ελλάδα ισχυροποιείται στην πράξη. Χωρίς την παραμικρή διάθεση υποχώρησης στα κυριαρχικά μας δικαιώματα, πιστεύουμε ότι ο διάλογος έχει μόνο θετικά για τις δύο χώρες», προσθέτοντας ότι «η θέση μας αυτή δικαιώνεται από τα αποτελέσματα στη διαχείριση του μεταναστευτικού στον Έβρο και στο Ανατολικό Αιγαίο, τον εκμηδενισμό των παραβιάσεων, αλλά και τα οφέλη που έχουν οι κάτοικοι δέκα ελληνικών νησιών από την νέα visa express».

Επανέλαβε, δε, ότι ο Κ. Μητσοτάκης θα θέσει στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το ζήτημα της μετατροπής της Μονής της Χώρας σε τζαμί, ενώ – απαντώντας στα όσα είπε ο Τούρκος πρόεδρος στην «Καθημερινή» – υπογράμμισε ότι δεν τίθενται σε καμία περίπτωση υπό διαπραγμάτευση τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, προσθέτοντας ότι διάλογος δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη και συμφωνία (μάλιστα, επισήμανε ότι Ελλάδα και Τουρκία διαφωνούν σε πολλά σημεία), αλλά τόνισε ότι μέσω του διαλόγου οι ελληνικές θέσεις «ακούγονται δυνατά» και σημείωσε δηκτικά ότι «καλές οι “κορώνες” πατριωτισμού, αλλά δεν καταλήγουν σε κάποια αντιπρόταση».

Διαβάστε επίσης:

Γερουλάνος: «Ποια είναι τα 72.000 ακίνητα της δημόσιας περιουσίας που η κυβέρνηση δεν αξιοποιεί προς όφελος του ελληνικού λαού;»

Βόρεια Μακεδονία: Δεν αποκλείει το «βέτο» η Αθήνα στην ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων

Ο λαϊκισμός της δεξιάς πατριδοκαπηλίας με το Μακεδονικό και η θλιβερή γελοιότητα μίας kolotoumpas

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ελληνοτουρκικά, Έφτασε, Κυριάκος Μητσοτάκης, Άγκυρα –, Χακάν Φιντάν,ellinotourkika, eftase, kyriakos mitsotakis, agkyra –, chakan fintan