Φωτιές: Εφιαλτική νύχτα σε Αίγιο, Κέρκυρα, Κάρυστο, Ρόδο – Μαίνονται οι πυρκαγιές (videos)

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής στο Αίγιο, στην Κέρκυρα, στην Κάρυστο, στη Ρόδο όπου οι φωτιές μάινονται ανεξέλεγκτες.

Με το πρώτο φως της ημέρας οι ελπίδες στρέφονται στα εναέρια μέσα.

Ακόμα και τα 20 μέτρα φτάνουν οι φλόγες στα μέτωπα της πυρκαγιάς στην Κάρυστο και κατά τη διάρκεια της νύχτας η μάχη που έδιναν οι πυροσβέστες και οι εθελοντές ήταν άνιση.

Λίγο μετά τις 6 το πρωί της Δευτέρας

εστάλη, μάλιστα, νέο μήνυμα από το 112 για εκκένωση της περιοχής Πλατύς Γιαλός προς Κάρυστο ενώ στις 3 τα ξημερώματα έλαβαν το ίδιο μήνυμα όσοι βρίσκονταν σε Λιβάδι και Καστρί.

Έκκληση για ενισχυμένες πτήσεις από τα εναέρια μέσα απευθύνει ο δήμαρχος Καρύστου, Λευτέρης Ραβιόλος, ο οποίος τόνισε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Δεν αντιμετωπίζεται αλλιώς η φωτιά. Χρειαζόμαστε εναέρια μέσα. Οι φλόγες είναι τεράστιες. Δεν παλεύονται με τα χέρια. Ήταν μία δύσκολη νύχτα».

Τη νύχτα οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενισχύθηκαν σε επίκαιρα σημεία προκειμένου να μην επεκταθεί η φωτιά. Στο έργο της κατάσβεσης συμμετείχαν βαριά χωματουργικά μηχανήματα και υδροφόρες που διατέθηκαν από τους δήμους και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Η ένταση των ανέμων στην περιοχή είναι αμείωτη και τη νύχτα κλήθηκαν κάτοικοι και παραθεριστές από τρία χωριά να απομακρυνθούν.

Ενεργοποίηση 1⃣1⃣2⃣

Αν βρίσκεστε στην περιοχή #Πλατύς_Γιαλός, εκκενώστε τώρα προς #Κάρυστο

Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας

Ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών

https://t.co/kexUnlnGMV@pyrosvestiki@hellenicpolice

— 112 Greece (@112Greece) July 24, 2023

Λίγο μετά τις 03:00 ειδοποιήθηκαν, μέσω του 112, οι κάτοικοι σε Λιβάδι και Καστρί να εκκενώσουν τις περιοχές και να κατευθυνθούν προς Κάρυστο, ενώ λίγο μετά τις 06:00 νέο μήνυμα από το 112 καλούσε όσους βρίσκονταν στην περιοχή Πλατύς Γιαλός να εκκενώσουν προς Κάρυστο.

Ενεργοποίηση 1⃣1⃣2⃣

Αν βρίσκεστε στις περιοχές #Λιβάδι & #Καστρί, εκκενώστε τώρα προς #Κάρυστο

Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας

Ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών

https://t.co/kexUnlnGMV@pyrosvestiki@hellenicpolice

— 112 Greece (@112Greece) July 24, 2023

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα είχαν σταλεί μηνύματα σε άλλα τέσσερα χωριά, προκειμένου οι κάτοικοι να εγκαταλείψουν τις περιοχές τους με κατεύθυνση και πάλι προς την Κάρυστο.

Η φωτιά ξέσπασε χθες το μεσημέρι σε τρία διαφορετικά σημεία και αμέσως πήρε μεγάλες διαστάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι το συνολικό μέτωπο της πυρκαγιάς ξεπερνά τα επτά χιλιόμετρα.

Στην περιοχή όπου πνέουν ισχυροί άνεμοι, επιχειρούν 77 πυροσβέστες, 25 οχήματα, τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και τρία αεροσκάφη.

Πυροσβέστες και εθελοντές συνέχισαν όλη τη νύχτα τη μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Ρόδο, ενώ από νωρίς το πρωί έχουν ενταθεί, για έβδομη ημέρα, οι προσπάθειες και από αέρος.

Οι πυροσβέστες πάλευαν όλο το βράδυ με τις αναζωπυρώσεις ανάμεσα σε Απόλλωνα και Πλατάνια, ενώ υπάρχουν διάσπαρτες εστίες ανατολικά προς Μάλωνα και Μασάρη.

Στις επιχειρήσεις κατάσβεσης συμμετέχουν 266 πυροσβέστες, 55 οχήματα και 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος ρίψεις νερού πραγματοποιούν τρία ελικόπτερα και τέσσερα αεροσκάφη.

Στην περιοχή πνέουν άνεμοι έντασης 4 έως 5 μποφόρ ενώ οι θερμοκρασίες και σήμερα θα είναι ιδιαίτερα υψηλές.

Λόγω της πυρκαγιάς, η δημοτική ενότητα Νότιας Ρόδου με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Περίπου 16.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από ξηρά και 3.000 δια θαλάσσης στο νησί, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους.

Χιλιάδες παραθεριστές κατασκήνωσαν την Κυριακή στο αεροδρόμιο της Ρόδου, περιμένοντας πτήση για να αναχωρήσουν από το νησί, ενώ λίγο μετά τη μία τα ξημερώματα της Δευτέρας έφθασε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και το τελευταίο αεροπλάνο που μετέφερε τουρίστες από τη Ρόδο. Αρκετές πτήσεις από τη Ρόδο με τουρίστες οι οποίοι επιστρέφουν νωρίτερα από ότι είχαν προγραμματίσει τις διακοπές τους, αναμένονται και σήμερα.

Στην Κέρκυρα, η φωτιά μαίνεται στο βορειοανατολικό κομμάτι του νησιού και νότια της Περίθειας, αλλά σύμφωνα με την Πυροσβεστική δεν έχει περάσει, μέχρι στιγμής, σε κάποιο οικισμό. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 62 πυροσβέστες με 21 οχήματα και τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος δύο ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας εστάλη μήνυμα από το 112 για εκκένωση των περιοχών Σάντα, Μέγκουλα, Πόρτα, Παλιά Περίθεια, Σινιές, Βιγγλατούρι, Νησάκι, Ρου, Κατάβολο, Κέντρωμα, Τρίτσι, Κοκκοκύλας, Σαρακηνιάτικα, Πλαγιά, Καλάμι, Βλαχάτικα και Καβαλλέραινα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος, απεγκλωβίστηκαν 59 άνθρωποι από την παραλία Νησάκι της Κέρκυρας, από 1 πλωτό σκάφος και 2 λάντζες και κατευθύνθηκαν προς το λιμάνι της Κέρκυρας, ενώ με μέριμνα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας οι απεγκλωβισμένοι φιλοξενήθηκαν σε αίθουσα του Οργανισμού Λιμένα Κέρκυρας.

Στην επιχείρηση του Λιμενικού συμμετείχαν 6 πλωτά σκάφη του Λιμενικού, 7 ιδιωτικά σκάφη μικρής χωρητικότητας, 2 ιδιωτικά σκάφη μεγάλης χωρητικότητας και 1 ρυμουλκό.

Στο Αίγιο εκκενώθηκαν το βράδυ, με μήνυμα από το 112, το χωριό Τράπεζα και ο οικισμός Κάστρο Αιγιαλείας, καθώς η πυρκαγιά συνεχίζει να καίει σε κοντινό λόφο. Οι πυροσβέστες επιχειρούν ώστε να μην περάσει η φωτιά την εθνική οδό και μέχρι στιγμής το έχουν καταφέρει.

Δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα πραγματοποιούν από νωρίς το πρωί συνεχείς ρίψεις νερού πάνω από το μέτωπο της φωτιάς που εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι στην περιοχή Δερβενάκια.

Στο σημείο επιχειρούν 99 πυροσβέστες, 35 οχήματα και τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, δύο αεροσκάφη, δύο ελικόπτερα και το επιχειρησιακό κέντρο Όλυμπος.

Μάλιστα, καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας οι επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης είχαν παραταχθεί και επιχειρούσαν κοντά σε κοινότητες, ώστε να μην πλησιάσουν οι φλόγες κοντά σε σπίτια.

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν υδροφόρες και μηχανήματα της αυτοδιοίκησης.

Όσο για τη φωτιά που εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι στην Υλίκη στη Θήβα, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, εξακολουθεί να καίει χαμηλή βλάστηση σε αδιάβατο έδαφος, κινούμενη προς νότο.

Χθες, όπως ανακοινώθηκε από την Πυροσβεστική, εκδηλώθηκαν 64 νέες δασικές πυρκαγιές, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις σε όλη την επικράτεια να διαχειρίζονται συνολικά 82.

Διαβάστε επίσης:

Ξάνθη: 14χρονος ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του από τη θάλασσα

Ο καύσωνας σπάει όλα τα ρεκόρ: Πάνω από τους 42 °C σε 87 περιοχές – «Έλιωσε» το Γύθειο με 46,4 βαθμούς

Σέρρες: Μεγάλα προβλήματα από ξαφνικό μπουρίνι, δέντρα έπεσαν σε αμάξια (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα