Γεωργία: Πολιτική ένταση με αφορμή τον ρόλο των ΜΚΟ – Νομοσχέδιο «ρωσικής εμπνεύσεως» καταγγέλλει η αντιπολίτευση (video)

Με δακρυγόνα και αντλίες νερού υπό πίεση επενέβη η αστυνομία στη Γεωργία για να διαλύσει μεγάλη διαδήλωση με συνθήματα εναντίον ενός αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου που η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι έχει στόχο τον περιορισμό της ελευθερίας των Μέσων Ενημέρωσης.

Χιλιάδες διαδηλωτές με σημαίες της Γεωργίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο, για δεύτερη νύχτα, για να διαδηλώσουν εναντίον του νομοσχεδίου, το οποίο καταγγέλλουν ως «ρωσικής εμπνεύσεως». Ωστόσο η πλειοψηφία των βουλευτών ενέκρινε το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο στη δεύτερη ανάγνωσή του σε ειδική συνεδρίαση, παρόλο που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προειδοποιήσει ότι η τελική έγκρισή του θα πλήξει τις φιλοδοξίες της Τιφλίδας για ένταξη στην ΕΕ.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε την Τετάρτη ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Γεωργία «με μεγάλη ανησυχία». «Ο γεωργιανός λαός θέλει ένα ευρωπαϊκό μέλλον για τη χώρα του. Η Γεωργία βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Θα πρέπει να μείνει στην οδό που οδηγεί στην Ευρώπη», έγραψε στην πλατφόρμα Χ η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

I am following the situation in Georgia with great concern and condemn the violence on the streets of Tbilisi.

The Georgian people want a European future for their country.

Georgia is at a crossroads. It should stay the course on the road to Europe.

— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) May 1, 2024

Οι διαδηλωτές στην Τιφλίδα εκφράζουν φόβους ότι το νομοσχέδιο θα επιτρέψει την άσκηση επιρροής από την Μόσχα και θα περιορίσει τις διαφορετικές απόψεις ενόψει των κοινοβουλευτικών εκλογών που θα γίνουν φέτος. Κατά την αντιπολίτευση τα προτεινόμενα μέτρα είναι υπαγορευμένα από την Ρωσία. Ωστόσο η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου στην γεωργιανή βουλή εγκρίθηκε με 83 ψήφους έναντι 23 και εφόσον περάσει και από την τρίτη συζήτηση θα γίνει νόμος του κράτους. Η πρόεδρος της Γεωργίας, Σαλόμ Ζουραμπισβίλι, έχει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο, αλλά το κυβερνών κόμμα «Γεωργιανό Όνειρο» έχει επαρκή αριθμό βουλευτών για να ξεπεράσει ακόμα και ένα προεδρικό βέτο.

Ο ρόλος του «διεθνούς κόμματος του πολέμου»

Ο πολυεκατομμυριούχος ιδρυτής του κυβερνώντος κόμματος, Μπίντζινα Ιβανισβίλι, υποστηρίζει ότι ένα «διεθνές κόμμα του πολέμου» από τη Δύση χρησιμοποιεί την Γεωργία στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης της Δύσης με την Ρωσία. Το κυβερνών κόμμα θέλει να επιτύχει την έγκριση του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου μέχρι το τέλος του μήνα.

Η Γεωργία συγκλονίζεται εδώ και εβδομάδες από τις διαδηλώσεις που γίνονται για το θέμα αυτό. Την Τρίτη και την Τετάρτη έγιναν μαζικές διαδηλώσεις έξω από τη Βουλή. Στις συγκρούσεις των διαδηλωτών με τους αστυνομικούς τραυματίστηκαν αρκετά άτομα, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του μεγαλύτερου αντιπολιτευόμενου κόμματος «Ενωμένο Εθνικό Κίνημα», Λέβαν Καμπεϊσβίλι.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ εκ μέρους της ΕΕ καταδίκασε τα βίαια επεισόδια «με στόχο τους ειρηνικούς διαδηλωτές που αντιτίθεται στο νομοσχέδιο».

Ο ρόλος των ΜΚΟ και το πολιτικό παιχνίδι

Η Γεωργία εξασφάλισε το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ το περασμένο Δεκέμβριο και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας.

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις άρχισαν πριν από δύο εβδομάδες, με πολλούς Γεωργιανούς να εκφράζουν φόβους ότι η κυβέρνηση θέλει να εκτροχιάσει την ευρωπαϊκή πορεία, όπως αναφέρει το BBC.

Με βάση τις κυβερνητικές προτάσεις στο νομοσχέδιο, οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και τα ανεξάρτητα ΜΜΕ θα κληθούν να αποκαλούνται οργανώσεις «που εξυπηρετούν τα συμφέροντα ξένων δυνάμεων» αν λαμβάνουν πάνω από το 20% του προϋπολογισμού τους από ξένους δωρητές.

Ορισμένοι ευρωπαίοι ηγέτες θεωρούν ότι οι προβλέψεις του νομοσχεδίου είναι «μη συμβατές» με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και  αξίες.

Ωστόσο η κυβέρνηση του Ηρακλή Κομπακίντζε επιμένει και ο πρωθυπουργός έχει κατηγορήσει τις ΜΚΟ ότι έχουν προσπαθήσει δύο φορές να προκαλέσουν κοινωνική αναταραχή, προωθώντας «γκέι προπαγάνδα» και αμφισβητώντας τις αξίες της γεωργιανής Ορθόδοξης εκκλησίας. Η κυβέρνηση επιμένει ότι το  νομοσχέδιο εξασφαλίζει τη διαφάνεια και απορρίπτει τις κατηγορίες ότι είναι ενάντιο στις ευρωπαϊκές αξίες και ότι πίσω από τους συντάκτες του νομοσχεδίου βρίσκονται ρωσικά συμφέροντα.

Τη Δευτέρα ο Μπίντζινα Ιβανισβίλι δήλωσε σε συγκέντρωση φιλοκυβερνητικών διαδηλωτών ότι οι ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό απειλούν την εθνική κυριαρχία της Γεωργίας και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει να οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης για εγκλήματα κατά του κράτους. Η πρόεδρος της Γεωργίας, που ο ρόλος της είναι εθιμοτυπικός, χαρακτήρισε την συγκεκριμένη φιλοκυβερνητική διαδήλωση ως μία συγκέντρωση «με στυλ Πούτιν».

Διαβάστε επίσης:

Το Ισραήλ προσπαθεί να δημιουργήσει αντιπαλαιστινιακό μέτωπο με συμμαχίες με αραβικές κυβερνήσεις

Κίνα: Στους 48 οι νεκροί από την κατάρρευση του αυτοκινητόδρομου (photos/video)

Καμπότζη: Στον καύσωνα αποδίδει η κυβέρνηση την έκρηξη πυρομαχικών που στοίχισε τη ζωή σε 20 στρατιωτικούς

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γεωργία, Πολιτική, ΜΚΟ – Νομοσχέδιο,georgia, politiki, mko – nomoschedio