Παλαιστινιακό: Μέρες του ΄68 στα αμερικανικά πανεπιστήμια- Οι δραματικές εξελίξεις

Με ένα κύμα πρωτοφανούς αστυνομικής καταστολής αντιμετωπίζονται οι φοιτητικές κινητοποιήσεις υπέρ των Παλαιστινίων, που γίνονται σε πανεπιστήμια από την ανατολική μέχρι τη δυτική ακτή των ΗΠΑ.

Το τελευταίο 24ωρο έγιναν εκατοντάδες συλλήψεις διαδηλωτών, αλλά οι φιλοπαλαιστινιακές κινητοποιήσεις συνεχίζονται σε πολλά πανεπιστήμια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το εξαιρετικά

ανησυχητικό είναι οι καταγγελίες για κινητοποίηση μασκοφόρων τραμπούκων εναντίον των φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών, με τους αστυνομικούς να μένουν θεατές.

Βασικό αίτημα των διαδηλωτών είναι η αποστασιοποίηση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων από ισραηλινών συμφερόντων εταιρίες που κάνουν δωρεές και επενδύσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και η καταδίκη των ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα.

Ηρεμία πριν από την καταιγίδα στο UCLA

Στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA), σύμφωνα με το CNN και το ABC, υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση αστυνομικών δυνάμεων και έχουν χαρακτηριστεί παράνομες συγκεντρώσεις οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των φοιτητών. Πρόκειται για τα τυπικά βήματα πριν δοθεί εντολή στους αστυνομικούς να διαλύσουν βίαια την φοιτητική συγκέντρωση.


Στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο είναι στραμμένη η προσοχή τις τελευταίες ώρες καθώς η αστυνομία φαίνεται έτοιμη να εισβάλει στον χώρο για να απομακρύνει τους φοιτητές. Έξω από τον πανεπιστημιακό χώρο έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες άτομα που φωνάζουν συνθήματα υποστήριξης στους καταληψίες. «Δεν φεύγουμε» είναι το κεντρικό σύνθημα που ακούγεται από τα μεγάφωνα.

Στο πανεπιστήμιο της Αριζόνα αστυνομικοί χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και ελαστικές σφαίρες εναντίον των διαδηλωτών και έκαναν δεκάδες συλλήψεις.

Υπάρχει η αίσθηση της ηρεμίας πριν από την καταιγίδα στο UCLA μεταδίδει χαρακτηριστικά το BBC, περιγράφοντας ότι οι καταληψίες φωνάζουν συνθήματα, με εκατοντάδες άτομα να παραμένουν μέσα στους χώρους του ιδρύματος και την αστυνομία να συγκεντρώνει ισχυρές δυνάμεις έτοιμες να εισβάλουν.

Τραμπούκοι εναντίον φοιτητών, με την αστυνομία σε ρόλο θεατή, στο Κολούμπια

Στη Νέα Υόρκη, συνελήφθησαν περίπου 300 διαδηλωτές στο πανεπιστήμιο Κολούμπια και στο City College, και επικρατεί μεγάλη αναταραχή σχετικά με το τι θα γίνει με τις εξετάσεις των φοιτητών, την συνεχιζόμενη μεγάλη αστυνομική παρουσία στο κάμπους και την πολιτική που θα ακολουθήσει στο εξής η πρυτανική αρχή.

Η πρόεδρος του πανεπιστημίου Κολούμπια, Μινούς Σαφίκ σε ανοιχτή επιστολή προς την πανεπιστημιακή κοινότητα δικαιολόγησε την αστυνομική εισβολή υποστηρίζοντας ότι «η δραστική κλιμάκωση» των διαδηλώσεων «εξώθησε το πανεπιστήμιο στα όρια».

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς και αξιωματούχοι της αστυνομίας δήλωσαν στους δημοσιογράφους ότι οι φοιτητές που διαδηλώνουν το Κολούμπια επηρεάζονται από εξωπανεπιστημιακούς, που έχουν στόχο «την ριζοσπαστικοποίηση των νέων».

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν άτομα που δεν ανησυχούν για την ελευθερία του λόγου. Τους ενδιαφέρει μόνο το χάος», ισχυρίστηκε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης.

Η Μέγκνα Νάιρ, δευτεροετής φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο ανέφερε πως είδε μασκοφόρους να επιτίθενται εναντίον των φοιτητών που συμμετέχουν στην κατάληψη.

Η Ναϊρ δηλώνει σοκαρισμένη από την βίαιη επίθεση των μασκοφόρων και την αδιαφορία της αστυνομίας να παρέμβει.

Οι αντιδιαδηλωτές περικύκλωσαν την κατασκήνωση των αλληλέγγυων στο Παλαιστινιακό ζήτημα και πετούσαν εναντίον τους διάφορα αντικείμενα και στη συνέχεια επιτέθηκαν με ρόπαλα, με την αστυνομία να περιορίζεται σε ρόλο θεατή για πολλές ώρες, σύμφωνα με το Guardian.

Τα συστημικά Μέσα Ενημέρωσης επικεντρώνουν την προσοχή σε ζημιές που έγιναν στα κτήρια στο City College της Νέας Υόρκης, με σπασμένα παράθυρα και συνθήματα που γράφτηκαν σε τοίχους.

Δεκάδες συλλήψεις σε πανεπιστήμια – Τι έγινε τις τελευταίες 24 ώρες

Πολλές συλλήψεις έγιναν στο κολέγιο Dartmouth το βράδυ της Τετάρτης, σύμφωνα με το δίκτυο WMUR.

Στο πανεπιστήμιο Fordham συνελήφθησαν τουλάχιστον 15 διαδηλωτές, όταν επενέβη η αστυνομία με αφορμή σκηνές που έστησαν αντιπολεμικοί διαδηλωτές σε ένα ανοιχτό χώρο του κάμπους.

Στο πανεπιστήμιο Buffalo έγιναν περισσότερες από 15 συλλήψεις στο κάμπους του ιδρύματος.

Στο πανεπιστήμιο του New Hampshire η πολιτειακή αστυνομία έχει αναπτυχθεί με αιτιολογία «παράνομη δραστηριότητα» των φοιτητών. Οι πρυτανικές αρχές προειδοποίησαν ότι θα προστατέψουν την ελευθερία του λόγου στο κάμπους, αλλά «δεν θα επιτρέψουν την εκμετάλλευση από μια μικρή ομάδα διαδηλωτών, στους οποίους περιλαμβάνονται και άτομα εκτός του πανεπιστημιακού χώρου».

Στο πανεπιστήμιο του Τέξας, στο Όστιν, συνελήφθη ένας φωτορεπόρτερ στου καναλιού Fox7, που κάλυπτε τις φοιτητικές κινητοποιήσεις.

Στο πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ντάλας, έγιναν τουλάχιστον 17 συλλήψεις στο κάμπους.

Στο πανεπιστήμιο Wisconsin-Madison οι πρυτανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ερευνώνται πληροφορίες για εμπλοκή ατόμων που δεν έχουν σχέση με την πανεπιστημιακή κοινότητα σε κινητοποιήσεις.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Νεκρός και δεύτερος πληροφοριοδότης για τα προβληματικά Boeing – Πέθανε από ξαφνική ασθένεια

Καμπότζη: Στον καύσωνα αποδίδει η κυβέρνηση την έκρηξη πυρομαχικών που στοίχισε τη ζωή σε 20 στρατιωτικούς

Κύπρος: Το Κογκρέσο εξετάζει την πλήρη άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων

Keywords
Τυχαία Θέματα
Παλαιστινιακό, Μέρες, ΄68,palaistiniako, meres, ΄68