Η Γεωργία πέρασε το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για τους «ξένους πράκτορες» – Εισβολή στο Κοινοβούλιο επιχειρούν διαδηλωτές (Video)

Το κοινοβούλιο της Γεωργίας ενέκρινε το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για τους «ξένους πράκτορες» παρά τη ευρεία εγχώρια αντιπαράθεση και τις προειδοποιήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι η ψήφισή του θα έθετε σε κίνδυνο τις πιθανότητες της χώρας να ενταχθεί στο μπλοκ.

Οι διαδηλωτές έσπασαν τα οδοφράγματα μπροστά από το κοινοβούλιο της Γεωργίας αφού εγκρίθηκε το διχαστικό νομοσχέδιο για τους «ξένους πράκτορες».

The #Georgia #TbilisiProtest with @DominicWaghorn @CharlieBrunskil @Tokmando reporting live for @SkyNews as incredibly tense standoff continues pic.twitter.com/7H0qTUwAqT

— Sophie Alexander (@SophieAlex1) May 14, 2024

Η αστυνομία ταραχών ψεκάζει τους διαδηλωτές με κανόνια νερού καθώς εισέρχονται στους χώρους του κοινοβουλίου της Γεωργίας.

Primeiras detenções em frente ao Parlamento da Geórgia https://t.co/KjATKfzOHU pic.twitter.com/fPuVpyDRWG

— RT Brasil (@rtnoticias_br) May 14, 2024

Ο νέος νόμος θα απαιτεί από οργανώσεις που λαμβάνουν περισσότερο από το 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό να εγγραφούν ως «πράκτορες ξένης επιρροής» διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν εξοντωτικά πρόστιμα. Οι επικριτές του νομοσχεδίου λένε ότι η νομοθεσία διαμορφώθηκε σύμφωνα με παρόμοιους νόμους στη Ρωσία που έχει χρησιμοποιήσει το Κρεμλίνο για να φιμώνει όλο και περισσότερο την αντιπολίτευση και την κοινωνία των πολιτών.

BREAKING: https://t.co/PAiZ4D1jU3

Sky 501, Virgin 602, Freeview 233 and YouTube pic.twitter.com/wyoEVQtJLD

Sky News (@SkyNews) May 14, 2024

The final step Putin needed to "legally" jail critics of his regime that's almost gotten full control of Georgia is proving more difficult than he thought.

Both outside and INSIDE parliament have now exploded as Georgians refuse to go quietly onto the night. pic.twitter.com/FdSB9DjUTr

— Jay in Kyiv (@JayinKyiv) May 14, 2024

Ο νόμος εγκρίθηκε την Τρίτη από 84 βουλευτές που ψήφισαν υπέρ και 30 κατά.

Πολλοί Γεωργιανοί φοβούνται ότι ο νόμος θα χρησιμοποιηθεί με τον ίδιο τρόπο στη χώρα τους. Το κοινοβούλιο της Γεωργίας έχει τώρα 10 ημέρες για να στείλει το νομοσχέδιο στην Πρόεδρο Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, η οποία έχει ήδη δεσμευτεί να ασκήσει βέτο. Η πρόεδρος έχει περιθώριο δύο εβδομάδων, αλλά το κοινοβούλιο μπορεί να παρακάμψει την ένστασή της με απλή πλειοψηφία.

Το νομοσχέδιο έχει καταστεί σημείο ανάφλεξης σε μια χώρα που, όπως η Ουκρανία, βρίσκεται εγκλωβισμένη ανάμεσα στη Ρωσία και την Ευρώπη. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι περίπου το 80% των Γεωργιανών θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ, αλλά η γεωπολιτική επιρροή της Μόσχας έχει αποδειχθεί ισχυρή.

This is the Revolution.

Georgia pic.twitter.com/JVLplNvHae

— Foreign policy (@ForeignpolicyWB) May 13, 2024

Η Γεωργία υπέβαλε αίτηση για ένταξη στο μπλοκ το 2022 και έλαβε το καθεστώς υποψήφιας χώρας τον Δεκέμβριο, μια κίνηση που θεωρείται ως μια προσπάθεια να ανατραπεί η μετατόπιση της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας προς τη Ρωσία. Ωστόσο, οι ηγέτες της ΕΕ έχουν καταστήσει σαφές ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου για τους ξένους πράκτορες θα έθετε σε κίνδυνο τις πιθανότητες πρόσβασης της Γεωργίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν επίσης ανησυχίες για το νομοσχέδιο και τη «δημοκρατική οπισθοδρόμηση» στη χώρα, η οποία βρίσκεται στα βουνά του Καυκάσου, που συνορεύει με τη Ρωσία στα βόρεια και με την Τουρκία, την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν στο νότο.

Το Γεωργιανό Όνειρο, το κυβερνών κόμμα που προώθησε τη νομοθεσία, απέρριψε την κριτική, λέγοντας ότι ο νόμος θα προωθήσει τη διαφάνεια και την εθνική κυριαρχία. Ωστόσο, το κόμμα φημολογείται εδώ και καιρό ότι τρέφει φιλορωσικές συμπάθειες, ειδικά δεδομένου ότι ο ιδρυτής του, ο δισεκατομμυριούχος πρώην πρωθυπουργός Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, έκανε την περιουσία του στη Σοβιετική Ένωση.

Το νομοσχέδιο πυροδότησε σφοδρές αντιδράσεις, μεταξύ άλλων στο κοινοβούλιο, όπου ξέσπασαν συμπλοκές και φωνές κατά τη διάρκεια της πολύωρης συζήτησης που προηγήθηκε της ψήφισης του νόμου την Τρίτη. Παρόμοιες σκηνές διαδραματίστηκαν τον περασμένο μήνα, όταν ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης γρονθοκόπησε ένα βασικό μέλος του κυβερνώντος κόμματος στο πρόσωπο, πυροδοτώντας έναν ευρύτερο καυγά.

Πολλοί αντι-Ρώσοι, φιλοευρωπαίοι Γεωργιανοί εξακολουθούν να είναι θυμωμένοι για τη ρωσική εισβολή το 2008 και το γεγονός ότι το Κρεμλίνο εξακολουθεί να καταλαμβάνει περίπου το 20% του διεθνώς αναγνωρισμένου εδάφους της Γεωργίας – περίπου το ίδιο ποσοστό που κατέχει η Ρωσία στην Ουκρανία.

It is hard to watch this video from Georgia without tears. But the lesson here is invaluable: the only was to overcome russian tyranny is for all of us to stand together against it. Only together we will be able to overcome the russian evil. pic.twitter.com/ohT8nmEDF7

— Roman Sheremeta (@rshereme) May 13, 2024

Οι διαδηλώσεις έχουν κατακλύσει την πρωτεύουσα, Τιφλίδα, εδώ και περίπου ένα μήνα. Περίπου 50.000 άνθρωποι βγήκαν το βράδυ της Κυριακής στην πόλη του 1 εκατομμυρίου κατοίκων για να διαμαρτυρηθούν ενάντια σε αυτό που αποκαλούν «ρωσικό νόμο».

«Είναι ρωσικός νόμος. Είναι ένα ακριβές αντίγραφο του νόμου Πούτιν που εγκρίθηκε πριν από μερικά χρόνια και στη συνέχεια συμπληρώθηκε για να συντρίψει την κοινωνία των πολιτών», είπε η Ζουραμπιτσβίλι, πρόεδρος της Γεωργίας και μακροχρόνια πολιτική αντίπαλος του Γεωργιανού Ονείρου, σε συνέντευξή της στο CNN.

Διαβάστε επίσης:

Γαλλία: Τουλάχιστον δύο αστυνομικοί νεκροί μετά από επίθεση κατά τη μεταγωγή κρατουμένου – «Θα είμαστε αμείλικτοι», δήλωσε ο Μακρόν

Ο Μπάιντεν αυξάνει απότομα τους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές – «Έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα» λέει το Πεκίνο

ΝΑΤΟ: «Η Βόρεια Μακεδονία εντάχθηκε με το συνταγματικό της όνομα και εκπροσωπείται στη Συμμαχία με αυτό το όνομα»

Keywords
Τυχαία Θέματα