«Ημέρες Βιετνάμ» στα αμερικανικά πανεπιστήμια

Η αντιπολεμική φλόγα των φοιτητικών κινητοποιήσεων στην Αμερική για τη Γάζα, εξαπλώνεται ραγδαία σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι διαμαρτυρίες θυμίζουν τις διαδηλώσεις κατά του πολέμου στο Βιετνάμ τη δεκαετία του ’60, με την Αστυνομία να είναι προ των πυλών κορυφαίων Πανεπιστημίων, όπως το Columbia και το Yale.

Το κύμα διαμαρτυρίας κατά του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας

έχει επεκταθεί στα αμερικανικά πανεπιστήμια εδώ και μερικές εβδομάδες. Το κίνημα ξεκίνησε από το Κολούμπια, όπου εκατό άνθρωποι συνελήφθησαν στις 18 Απριλίου.

Protesters occupied a Columbia University building after a deadline passed for them to leave their camp or face suspension.

The students stormed Hamilton Hall, which was taken over in a 1968 Vietnam war protest, and renamed it after 6-year-old Hind Rajab who was killed in Gaza. pic.twitter.com/Z9W9NxorBT

Al Jazeera English (@AJEnglish) April 30, 2024

Μετά το ναυάγιο των συνομιλιών με τις συντονιστικές τους επιτροπές, η διοίκηση του πανεπιστημίου Κολούμπια προχώρησε σε αποβολές. Οι φοιτητές απάντησαν με πορεία διαμαρτυρίας στην πανεπιστημιούπολη και κατέλαβαν το κτίριο Χάμιλτον, που είχε καταληφθεί και το 1968 στις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στο Βιετνάμ.

Η πρύτανης του Κολούμπια, είχε δώσει διορία μέχρι σήμερα στους φοιτητές να αποχωρήσουν από τους χώρους του πανεπιστημίου, με τους φοιτητές να απαντούν δεν θα φύγουμε, παρά μόνο δια της βίας.

BREAKING: Columbia University threatens to expel student protesters who occupied an administration building. https://t.co/BY5Wf9oOBK

— The Associated Press (@AP) April 30, 2024

Δεκάδες φοιτητές συνελήφθησαν σε Τέξας, Γιούτα και Βιρτζίνια, με τις κινητοποιήσεις να θεωρούνται οι πλέον δυναμικές στιγμές του φοιτητικού κινήματος στις ΗΠΑ από τη δεκαετία του `60, όταν τα αμερικανικά πανεπιστήμια σείονταν από τις διαδηλώσεις κατά του πολέμου στο Βιετνάμ. Περίπου χίλιοι φοιτητές έχουν συλληφθεί από τις 18 Απριλίου, οπότε και άρχισαν να εξαπλώνονται οι κινητοποιήσεις σε περισσότερες από 20 πανεπιστημιουπόλεις σε τουλάχιστον 16 πολιτείες.

As Columbia University students take over Hamilton Hall, renaming it Hind's Hall in honor of 5-year-old Hind Rajab, killed by Israeli forces in January, Democracy Now! host Amy Goodman spoke to protesters calling for the university to divest from Israel. pic.twitter.com/XMX8NNzUgy

Democracy Now! (@democracynow) April 30, 2024

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν «πιστεύει ότι η δια της βίας κατάληψη ενός πανεπιστημιακού κτιρίου είναι λανθασμένη προσέγγιση» και δεν αποτελεί «παράδειγμα ειρηνικής διαδήλωσης», ανέφερε σήμερα ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Ο Τζον Κίρμπι ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για την κατάληψη ενός κτιρίου του Πανεπιστημίου Κολούμπια, στη Νέα Υόρκη, από φιλοπαλαιστίνιους φοιτητές.

«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε στην ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα στη διαδήλωση» αλλά «δεν είναι αποδεκτό να διαταράσσεται η πανεπιστημιακή πορεία των άλλων φοιτητών», πρόσθεσε.

Στη Γαλλία, η αστυνομία επενέβη στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης στο Παρίσι, για να απομακρύνει δεκάδες φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές που πραγματοποιούσαν κινητοποίηση αλληλεγγύης στη Γάζα κι οι οποίοι είχαν κατασκηνώσει σε προαύλιο χώρο στο εσωτερικό του ιδρύματος.

Από την πλευρά του, ο ΟΗΕ εξέφρασε ανησυχία για το «δυσανάλογο αντίκτυπο» των επεμβάσεων της αστυνομίας σε πανεπιστημιουπόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών για να απομακρύνει από εκεί φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές, σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα στη Γενεύη.

«Ανησυχώ για το γεγονός ότι ορισμένα μέτρα, που λαμβάνονται από τις δυνάμεις της τάξης σε μια σειρά πανεπιστημίων, μοιάζουν να έχουν δυσανάλογο αντίκτυπο», αναφέρει ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Φόλκερ Τουρκ σε δήλωση που έστειλε σε δημοσιογράφους και στην οποία αναφέρεται σε συλλήψεις φοιτητών και στις κυρώσεις που τους επιβάλλονται.

«Πρέπει να είναι σαφές ότι η θεμιτή άσκηση της ελευθερίας της έκφρασης δεν μπορεί να εξισώνεται με υποκίνηση βίας και μίσους», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:

Λευκός Οίκος: «Λανθασμένη προσέγγιση» η κατάληψη πανεπιστημιακών κτιρίων

Φάμελλος: «Ο πρωθυπουργός οφείλει να αποβάλλει από την κυβέρνηση τον Δημήτρη Βαρτζόπουλο»

Βαρτζόπουλος: Σάλος με τις σκοταδιστικές δηλώσεις του περί γυναικοκτονιών – Όταν έλεγε «ναι» σε πλαστικές σφαίρες από την αστυνομία

Keywords
Τυχαία Θέματα