ΗΠΑ: Σε δίκη για δωροδοκία από το Αζερμπαϊτζάν παραπέμπονται βουλευτής των Δημοκρατικών και σύζυγός του

Ο βουλευτής των Δημοκρατικών Χένρι Κουέλαρ από το Τέξας και η σύζυγός του κατηγορήθηκαν την Παρασκευή για συνωμοσία και δωροδοκία στο πλαίσιο της έρευνας του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αναφορικά με τις σχέσεις Αμερικανών επιχειρηματιών και του κράτους του Αζερμπαϊτζάν.

Από το 2014 έως το 2021, ο Κουέλαρ και η σύζυγός του φέρονται να έχουν

δεχθεί σχεδόν 600.000 δολάρια σε δωροδοκίες από μια ενεργειακή εταιρεία που ελέγχεται από το Αζερμπαϊτζάν και μια τράπεζα στο Μεξικό. Σε αντάλλαγμα, ο Κουέλαρ φέρεται να συμφώνησε να προωθήσει τα συμφέροντα της χώρας και της τράπεζας στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα κατηγορητήρια.

Μεταξύ άλλων, ο Κουέλαρ κατηγορείται πως συμφώνησε να επηρεάσει μια νομοθεσία που ευνοεί το Αζερμπαϊτζάν και να εκφωνήσει μια φιλο-αζερμπαϊτζάνικη ομιλία στο βήμα της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο.

Ο επί σειρά ετών βουλευτής εξέδωσε δήλωση την Παρασκευή, στην οποία αναφέρει ότι ο ίδιος και η σύζυγός του, Ιμέλντα Κουέλαρ, «είναι αθώοι ως προς αυτές τις κατηγορίες».

«Ό,τι έχω κάνει στο Κογκρέσο ήταν για να υπηρετήσω τον λαό του Νοτίου Τέξας», δήλωσε ο Κουέλαρ. «Πριν αναλάβω δράση, ζήτησα προληπτικά νομικές συμβουλές από την Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία μου έδωσε περισσότερες από μία γραπτές γνωμοδοτήσεις, μαζί με μια πρόσθετη γνωμοδότηση από ένα εθνικό δικηγορικό γραφείο. Επιπλέον, ζητήσαμε συνάντηση με τους εισαγγελείς της Ουάσιγκτον για να εξηγήσουμε τα γεγονότα και αυτοί αρνήθηκαν να συζητήσουν την υπόθεση μαζί μας ή να ακούσουν τη δική μας πλευρά».

Αξιωματούχοι του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αρνήθηκαν να σχολιάσουν το θέμα στα ΜΜΕ.

Το FBI είχε πραγματοποιήσει έρευνα στο σπίτι του βουλευτή στη συνοριακή πόλη Λαρέντο το 2022 και ο τότε δικηγόρος του Κουέλαρ είχε δηλώσει ότι ο πελάτης του δεν ήταν ο αληθινός στόχος της εν λόγω έρευνας. Εκείνη η έρευνα ήταν μέρος μιας ευρύτερης έρευνας που σχετίζεται με το Αζερμπαϊτζάν, κατά την οποία πράκτορες του FBI επέδωσαν μια σειρά από κλητεύσεις και πραγματοποίησαν ανακρίσεις στην Ουάσινγκτον και το Τέξας, δήλωσε προηγουμένως στο Associated Press άτομο με άμεση γνώση των γεγονότων. Το συγκεκριμένο πρόσωπο δεν είχε εξουσιοδότηση να συζητήσει δημόσια το θέμα και μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Οι ομοσπονδιακές αποκαλύψεις δείχνουν ότι ο βουλευτής ταξίδεψε στο Αζερμπαϊτζάν το 2013. Δύο χρόνια αργότερα, το γραφείο του ανακοίνωσε μια συμφωνία μεταξύ ενός πανεπιστημίου του Τέξας και μιας οργάνωσης που ονομάζεται Συνέλευση των Φίλων του Αζερμπαϊτζάν με σκοπό τη συνεργασία στην έρευνα και την εκπαίδευση στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Ο Κουέλαρ, ένας από τους τελευταίους Δημοκρατικούς που τάσσεται κατά των αμβλώσεων στο Κογκρέσο, νίκησε οριακά την προοδευτική συνδιεκδικήτρια Τζέσικα Σίσνερος με λιγότερες από 300 ψήφους σε προκριματική ψηφοφορία το 2022.

Διαβάστε επίσης:

Η Ρωσία δηλώνει «πρόθυμη» να βοηθήσει στη λύση του Κυπριακού, σύμφωνα με τον Λαβρόφ

WSJ: Ο Νετανιάχου δίνει μία εβδομάδα στη Χαμάς να δεχτεί το σχέδιο κατάπαυσης του πυρός – Μετά θα εισβάλει στη Ράφα

Βερολίνο: Έκρηξη σε εργοστάσιο χημικών, τοξικοι καπνοί στον αέρα – Ανήκει σε εταιρεία που φτιάχνει όπλα για την Ουκρανία (videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα