Μάτι: Στο ευρωπαϊκό δικαστήριο προσφεύγουν οι συγγενείς των θυμάτων – Κατατέθηκε και αίτηση έφεσης

Έφεση κατέθεσαν οι συγγενείς 39 θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018 μετά την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, την Μεγάλη Δευτέρα, το οποίο απήγγειλε τις ποινές στους 6 από τους 21 ενόχους, ενώ ανακοίνωσαν σε συνέντευξη Τύπου, πως πρόκειται να προσφύγουν στο ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Οι συγγενείς των θυμάτων, στην αίτηση που απέστειλαν στον εισαγγελέα Εφετών Αθηνών, η οποία κοινοποιήθηκε στην Εισαγγελία

του Αρείου Πάγου, εκφράζουν την οργή τους σχετικά με την απόφαση του δικαστηρίου και αναφέρουν ότι τουλάχιστον επιπλέον 9 κατηγορούμενοι έπρεπε να κηρυχθούν ένοχοι.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο, κατά την κρίση τους η απόφαση θεωρείται τελείως εσφαλμένη και απαιτούν την επαρκή τιμωρία των ενόχων «για να μην θρηνήσουμε κι άλλους νεκρούς».

Μάλιστα, στο αίτημά τους τονίζουν ότι δεν αξιολογήθηκαν επαρκώς όλα τα στοιχεία που είχαν στη διάθεσή τους οι δικαστικές αρχές προκειμένου να προχωρήσουν στην απαγγελία των κατηγοριών αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «Επιβάλλεται ήδη η άσκηση εφέσεως τόσο για την αθωωτική της διάταξη για όλους τους κατηγορούμενους που αθωώθηκαν όσο και για τα σκέλη των κατηγοριών που δεν υιοθετήθηκαν για τους αθωωθέντες κατηγορουμένους».

«Όταν υπάρχουν ευθύνες της ηγεσίας και των στελεχών της διοίκησης αυτές πρέπει να αποδοθούν. Αν δεν αποδοθούν, κανείς δεν χρειάζεται να προσπαθήσει περισσότερο» τονίζουν χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι στην αίτησή τους απαριθμούν τους λόγους που τους οδήγησαν να καταθέσουν το αίτημα ενώ προαναγγέλλουν ότι θα επανέλθουν με νέο υπόμνημα τις επόμενες ημέρες με περισσότερους λόγους της έφεσης.

Όπως ανακοίνωσαν σε συνέντευξη Τύπου, πρόκειται να προσφύγουν στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, την ευρωπαϊκή εισαγγελία, την επιτροπή λίμπε, να αποστείλουν ανοικτή επιστολή στην Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, αλλά και να ζητήσουν από την Εισαγγελία Αθηνών να ελέγξει όλα όσα έγιναν μέχρι τη δίκη αλλά και κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.

«Από την ίδια στιγμή εγκλήματος αυτού υπήρξε μία οργιώδης προσπάθεια συγκάλυψης και την επόμενη στιγμή, ο κάθε ένας προσπαθούσε να αποφύγει τις ευθύνες τους», είπε ο επιζών Γιάννης Οικονομίδης.

Με την απόφαση του δικαστηρίου καταδικάστηκαν μόνο στελέχη της πυροσβεστικής της επίμαχης περιόδου και ο κάτοικος Πεντέλης, από τον οποίο φέρεται να άρχισε η πυρκαγιά και απαλλάχθηκαν τα στελέχη της περιφέρειας, της πολιτικής προστασίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Αυτούς τους 15 μήνες που διήρκησε αυτή η δίκη, θεωρώ ότι δεν δοκιμαστήκαμε μόνο εμείς αλλά και ολόκληρη η ελληνική δικαιοσύνη», είπε η Μαίρη Αβραμίδη, συγγενής θυμάτων.

Πιθανό εφετείο μέσα στον Ιούνιο ή Ιούλιο

Εντωμεταξύ, απαλλάσσεται, μετά την παρέμβαση της προέδρου του Αρείου Πάγου, η πρόεδρος του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, που εξέδωσε την πρωτόδικη απόφαση για Μάτι από κάθε άλλη επαγγελματική υποχρέωση. Στόχος είναι να έχει έχει ολοκληρωθεί μέσα στον Μάιο η καθαρογραφή της απόφασης για την τραγωδία.

Οι δικαστικές αρχές θέτουν στόχο ως το τέλος Μάϊου να είναι εφικτός ο προσδιορισμός της δευτεροβάθμιας δίκης όσο πιο γρήγορα γίνεται, καθώς η υπόθεση παραγράφεται σε δύο χρόνια.

Εφόσον τηρηθεί το πλάνο που έχει τεθεί, εκτιμάται ότι αν κινηθεί γρήγορα η διαδικασία για τις επιδόσεις κλπ, η δευτεροβάθμια δίκη θα μπορούσε να ξεκινήσει μέσα στον Ιούνιο ή τον Ιούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου μεταξύ άλλων ζήτησε να διερευνηθεί αυτεπαγγέλτως από την Εισαγγελία Εφετών αν υπάρχει δυνατότητα αυτεπάγγελτης έφεσης στο αθωωτικό μέρος της απόφασης του Πλημμελειοδικείου.

Στην παραγγελία της προς τη διευθύνουσα την εισαγγελία Εφετών η κυρία Αδειλίνη αναφέρει: «Παρακαλούμε να διερευνηθεί η αυτεπάγγελτη εκ μέρους σας άσκηση του ενδίκου μέσου της εφέσεως ως προς τους αθωωθέντες με την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών για το Μάτι, καθώς και ως προς την αναγνώριση ελαφρυντικών περιστάσεων στους καταδικασθέντες με την ίδια ως άνω απόφαση, τις επιμέρους ποινές που επιβλήθηκαν σ’ αυτούς και τον τρόπο έκτισης εν γένει των ποινών».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως αίτημα για άσκηση έφεσης κατά της απόφασης του τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων αναμένεται να υποβάλουν και οι δικηγόροι των συγγενών των θυμάτων.

Διαβάστε επίσης:

Σαλαμίνα: Ζευγάρι καταγγέλλει πως αστυνομικός εκτός υπηρεσίας τους πλάκωσε στο ξύλο – Βίντεο ντοκουμέντο

Πρωτομαγιά: Κάλεσμα σωματείων για συμμετοχή στις συγκεντρώσεις- Σε απεργιακό κλοιό η χώρα – Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

Greek Mafia: Βίντεο ντοκουμέντο από τις εκρήξεις σε βενζινάδικο στον Πειραιά και σε κάβα στην Καλλιθέα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μάτι, Έφεση, Εισαγγελέα Εφετών 39,mati, efesi, eisangelea efeton 39