Μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί: Αμηχανία σε κυβέρνηση, οργή από αντιπολίτευση – Σκιές στην επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα

Αναταράξεις προκαλεί στην Αθήνα η απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει τη Μονή της Χώρας σε τζαμί, ειδικά σε μία περίοδο που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν εισέλθει υποτίθεται σε φάση εκτόνωσης, ενώ αναμένεται και η πολυσυζητημένη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία.

Η ενέργεια αυτή ρίχνει πλέον σκιές στη συνάντηση που θα έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον κ. Ερντογάν στις 13 Μαΐου στο Ακ Σαράι στην Άγκυρα.

Η κυβέρνηση αντέδρασε με έκδηλη ενόχληση, αλλά και αμηχανία στην νέα προκλητική κίνηση, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση επέκρινε σε οξείς τόνους την εξέλιξη, ζητώντας από το Μαξίμου και το υπουργείο Εξωτερικών να αντιδράσουν πιο έντονα και έμπρακτα στη νέα πρόκληση – με ορισμένες πλευρές να ζητούν ακόμα και ακύρωση της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Άγκυρα.

ΥΠΕΞ: Πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα, πρόκειται για μνημείο UNESCO

Στην ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα την έναρξη λειτουργίας της Μονής της Χώρας ως μουσουλμανικό τέμενος, δεδομένου του χαρακτήρα της μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

«H απόφαση των Τουρκικών Αρχών για την έναρξη της λειτουργίας της Μονής της Χώρας ως μουσουλμανικού τεμένους συνιστά πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα καθώς αλλοιώνει και προσβάλλει τον χαρακτήρα της ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO ανήκον στην ανθρωπότητα. Η διατήρηση του οικουμενικού χαρακτήρα μνημείων και η τήρηση των διεθνών προτύπων προστασίας της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί σαφή διεθνή υποχρέωση που δεσμεύει όλα τα κράτη».

Υπενθυμίζεται ότι η Μονή της Χώρας είναι το μνημείο με τα περισσότερα και πλέον περίτεχνα βυζαντινά ψηφιδωτά που διασώζεται στην Κωνσταντινούπολη, μαζί με την Αγία Σοφία και τη Μονή της Παμμακάριστου, που επίσης λειτουργεί ως τέμενος με την ονομασία Φετχιγέ. Η Αγία Σοφία είχε επίσης αποδοθεί στη μουσουλμανική θρησκευτική λατρεία το 2020.

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν νοείται «θετικό κλίμα» στα ελληνοτουρκικά σε βάρος των εθνικών συμφερόντων μας

Για «χαλαρή αντίδραση» του ΥΠΕΞ έναντι της μετατροπής της ιστορικής Μόνης της Χώρας σε τζαμί, με βάση απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της Τουρκίας κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του για το θέμα.

Το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης επισημαίνει ότι «η νέα τουρκική πρόκληση δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Επιβάλλει στην κυβέρνηση να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική πρόκληση και να καταστήσει σαφές στην γείτονα ότι τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες επιβαρύνουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Καλεί, δε, την κυβέρνηση «να ασκήσει επιτέλους συγκροτημένη εθνική στρατηγική στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ καταδικάζει απερίφραστα την απόφαση των τουρκικών Αρχών για την έναρξη λειτουργίας της Μονής της Χώρας ως μουσουλμανικού τεμένους.

Η απολογητική, υποχωρητική, κατώτερη των περιστάσεων αντίδραση / απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών στην νέα πρόκληση Ερντογάν, να μετατρέψει σε τζαμί, μετά από την Αγία Σοφία, τη Μονή της Χώρας, είναι αποκαλυπτική του είδους της εξωτερικής πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση έναντι της Τουρκίας.

Λίγες μόλις μέρες πριν από την επίσκεψη του κ. Πρωθυπουργού, η χαλαρή αντίδραση του ΥΠΕΞ απέναντι σε αυτή την τουρκική πρόκληση όχι μόνο έναντι της Ελλάδας αλλά έναντι του διεθνούς καθεστώτος των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, έναντι της διεθνούς κοινότητας, μαρτυρά πολλά για τον πώς εννοεί ο κ. Μητσοτάκης τις … “κόκκινες γραμμές”: ξεθωριασμένες και ευέλικτες έναντι των πάγιων τουρκικών προκλήσεων και επιθετικότητας, στο πλαίσιο της πάγιας υποβάθμισης που εξυπηρετεί το κυβερνητικό αφήγημα περί “θετικού κλίματος”.

Όμως δεν νοείται “θετικό κλίμα” στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις σε βάρος των εθνικών συμφερόντων της χώρας μας.

Η νέα τουρκική πρόκληση δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Επιβάλλει στην κυβέρνηση να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική πρόκληση και να καταστήσει σαφές στην γείτονα ότι τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες επιβαρύνουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, παραβιάζουν το πνεύμα και το γράμμα της Διακήρυξης των Αθηνών και δημιουργούν επικίνδυνα για την χώρα μας τετελεσμένα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλεί την κυβέρνηση να ασκήσει επιτέλους συγκροτημένη εθνική στρατηγική στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στο πλαίσιο προτάσεων που έχουμε καταθέσει, αντί να τις διαχειρίζεται με μικροπολιτική, επικοινωνιακή λογική, βάζοντας το κομματικό πάνω από το εθνικό συμφέρον».

ΠΑΣΟΚ: Ο ελληνοτουρκικός διάλογος στερείται βάσης ειλικρινούς συναντίληψης

Με αιχμηρό τρόπο για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης σχολίασε το ΠΑΣΟΚ την μετατροπή της ιστορικής Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί.

Το ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι «η ελληνική Κυβέρνηση, αν και γνώριζε από τον Αύγουστο του 2020 την εν λόγω απόφαση του Τούρκου Προέδρου, δεν έκανε τίποτα όλο αυτό το διάστημα για να την αποτρέψει».

Προσθέτει, δε, ότι «για μία ακόμα φορά αποδεικνύεται, δυστυχώς, ότι ο ελληνοτουρκικός διάλογος στερείται βάσης ειλικρινούς συναντίληψης, ενώ η Ελληνική Κυβέρνηση δείχνει να ενδιαφέρεται περισσότερο για τη δημιουργία πολιτικών εντυπώσεων παρά για την ουσιαστική προάσπιση των εθνικών συμφερόντων».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του κόμματος αναφέρει:

«Η μετατροπή σε τζαμί και της Μονής της Χώρας, ενός μνημείου παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς με μοναδικά στον κόσμο βυζαντινά ψηφιδωτά, αποτελεί μια πολύ σοβαρή πρόκληση που φέρει την υπογραφή του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογαν.

Οι συνέπειες της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι εμφανείς, με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το μοναδικό αυτό μνημείο.

Η ελληνική Κυβέρνηση, αν και γνώριζε από τον Αύγουστο του 2020 την εν λόγω απόφαση του Τούρκου Προέδρου, δεν έκανε τίποτα όλο αυτό το διάστημα για να την αποτρέψει, με αποτέλεσμα τα εγκαίνια να οριστούν μία εβδομάδα πριν την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Άγκυρα.

Για μία ακόμα φορά αποδεικνύεται, δυστυχώς, ότι ο ελληνοτουρκικός διάλογος στερείται βάσης ειλικρινούς συναντίληψης, ενώ η Ελληνική Κυβέρνηση δείχνει να ενδιαφέρεται περισσότερο για τη δημιουργία πολιτικών εντυπώσεων παρά για την ουσιαστική προάσπιση των εθνικών συμφερόντων.

Επιπλέον, η ΕΕ ας σταματήσει να κάνει τον Πόντιο Πιλάτο μπροστά στις μεθοδεύσεις του κ. Ερντογάν».

Καιρίδης: Απαράδεκτη η απόφαση του Ερντογάν να τη μετατρέψει σε τέμενος

«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε την απόφαση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει σε τέμενος τη «Μονή της Χώρας» ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης.

Ο κ. Καιρίδης έκανε λόγο για μία «απολύτως καταγγελτέα κίνηση», τονίζοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει το θέμα κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία και τη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «όπως το έθεσε και το υπουργείο Εξωτερικών. Όλα τίθενται».

Κλείνει το μάτι στο «ακραίο ισλαμιστικό εκλογικό ακροατήριό του» – Δεν υπάρχει κανένας κατευνασμός

Και συνέχισε: «Είναι ένα μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και έρχεται σήμερα ο Ερντογάν, σε συνέχεια με αυτό που έγινε με την Αγιά Σοφιά, κλείνοντας το μάτι στο ακραίο ισλαμιστικό εκλογικό ακροατήριό του».

Αναφερόμενος στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, τόνισε ότι «δεν υπάρχει κανένας κατευνασμός. Ο Ερντογάν έκανε στροφή, όχι η Ελλάδα. Ο Ερντογάν πήγε από το Μητσοτάκης γιοκ, στο να μην έχουμε ούτε παραβιάσεις».

Μιλώντας για την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία, ο κ. Καιρίδης τόνισε ότι «είναι μία επίσκεψη εργασίας», τονίζοντας ότι στα σοβαρά ζητήματα, τα πράγματα είναι μπλοκαρισμένα, καθώς η Τουρκία παραμένει στις πάγιες θέσεις της.

Διαβάστε επίσης:

Επίσκεψη του Δημήτρη Κουτσούμπα στη Γερμανία από τις 9 έως τις 11 Μάη

Κασσελάκης από Ηγουμενίτσα: «Τα λιμάνια, ειδικά τα κομβικά λιμάνια, είναι δημόσια αγαθά για μας» (Videos)

Καιρίδης για Μονή της Χώρας: Απαράδεκτη η απόφαση του Ερντογάν να τη μετατρέψει σε τέμενος

Keywords
Τυχαία Θέματα