Νέμο: Ο θρίαμβος στην Eurovision, τα μηνύματα του «The Code» και τι είναι το «non-binary» άτομο

Το εντυπωσιακό Nemo από την Ελβετία, που κέρδισε τη φετινή Eurovision με το τραγούδι του «The Code» έγραψε ιστορία.

Δεν ήταν απλά η εκπληκτική επικράτηση σε ένα πολύ ανταγωνιστικό διαγωνισμό, που φορτίστηκε και πολιτικά λόγω της συμμετοχής του Ισραήλ.

Αλλά κυρίως το ότι είναι η πρώτη φορά που κερδίζει το διαγωνισμό ένα «non-binary», μη προσδιορισμένου φύλου δηλαδή, άτομο.

Το ίδιο το τραγούδι, όπως έχει εξηγήσει το Nemo, είναι ένα ταξίδι μέσα από το οποίο αυτοπροσδιορίστηκε κα ουσιαστικά εκφράζει

τα συναισθήματά του γι’ αυτή τη διαδικασία με την οποία βρήκε τελικά τον εαυτό του.

Το non-binar) ή μη-δυαδικό στα ελληνικά (άλλως genderqueer -φυλοδιαφορετικό) είναι η ύπαρξη ενός φάσματος ταυτοτήτων φύλου που δεν είναι αποκλειστικά αρρενωπές ή θηλυκές.

Τα μη δυαδικά άτομα μπορούν να αυτοπροσδιοριστούν έχοντας δύο ή περισσότερα φύλα (να είναι bigender/ αμφίφυλα ή trigender/τρίφυλα), να μην έχουν κανένα φύλο (άφυλο, μη έμφυλο, απελευθερωμένο από το φύλο ή ουδέτερο ως προς το φύλο), να «μετακινούνται» ανάμεσα στα φύλα ή αλλιώς να έχουν μία ρευστή ταυτότητα φύλου (genderfluid/ρευστόφυλο). Nα έχουν τρίτο φύλο ή άλλο φύλο (κατηγορία που περιλαμβάνει τα άτομα τα οποία δεν τοποθετούν όνομα στο φύλο τους).

Η ταυτότητα του φύλου είναι ξεχωριστή από τον σεξουαλικό ή ρομαντικό προσανατολισμό και τα μη-δυαδικά άτομα μπορούν να έχουν μια ποικιλία σεξουαλικών προσανατολισμών.

Ουδετερότητα φύλου και αντωνυμίες προσφώνησης

Τα non-binary άτομα διεκδικούν ισότιμη αντιμετώπιση από μία κοινωνία γεμάτη προκαταλήψεις και ρατσισμό για οτιδήποτε διαφορετικό.

Η ουδετερότητα του φύλου είναι το κίνημα για τον τερματισμό της διάκρισης του φύλου στην κοινωνία και του έμφυλου διαχωρισμού, μέσω μιας ουδέτερης γλώσσας ως προς το φύλο και μέσω άλλων μεθόδων.

Οι διακρίσεις που αντιμετωπίζουν τα μη-δυαδικά άτομα περιλαμβάνουν κυρίως την περιφρόνηση, την δυσπιστία, τις σύντομες αλληλεπιδράσεις και την ασέβεια.

Η προσφώνηση σε λάθος γένος, είτε εκ προθέσεως είτε ακούσια, είναι επίσης ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλά άτομα.

Η νομική αναγνώριση – τι ισχύει στη χώρα μας

Στη σημερινή κοινωνία, πολλά μη-δυαδικά/genderqueer άτομα εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το φύλο που τους δόθηκε κατά τη γέννηση ώστε να διαχειρίζονται καθημερινές επιχειρήσεις, καθώς πολλά ιδρύματα και μορφές κρατικών εγγράφων – όπως διαβατήρια και άδειες οδήγησης – δέχονται μόνο δυαδικές ταυτότητες φύλου (με την έννοια της καταγεγραμμένης αναγνώρισης). Ωστόσο, με την αυξανόμενη αποδοχή των μη-δυαδικών ταυτοτήτων φύλου και την αύξηση της ευρύτερης κοινωνικής αναγνώρισης, αυτό αλλάζει, καθώς ένας μεγαλύτερος αριθμός κυβερνήσεων και θεσμών αναγνωρίζουν και επιτρέπουν μη- δυαδικές ταυτότητες.

Στις 10 Οκτωβρίου 2017, το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε το νόμο περί αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου (Νόμος 4491/2017), ο οποίος παρέχει στους τρανς ανθρώπους στην Ελλάδα το δικαίωμα να αλλάζουν ελεύθερα το καταχωρισμένο φύλο τους, χωρίς να απαιτείται η υποβολή σε χειρουργική επέμβαση αλλαγής φύλου, αλλά και χωρίς να απαιτείται κάποια άλλη ιατρική εξέταση ή λήψη φαρμακευτικής αγωγής.

Στην περίπτωση αυτή, το άτομο δύναται να αιτηθεί τη διόρθωση του καταχωρισμένου στα επίσημα εξατομικευτικά του έγγραφα φύλου, ώστε αυτό να συνάδει με την προσωπική βούληση και την εξωτερική εικόνα.

Για να λάβει χώρα η επιθυμητή μεταβολή, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει: Να έχει πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα, ήτοι να βρίσκεται σε ηλικία από 18 ετών και άνω, χωρίς να έχει τεθεί σε συμπαράσταση ή να έχει συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας του, εφόσον συναινούν ρητά οι ασκούντες τη γονική μέριμνα ή να έχει συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας του, εφόσον υπάρχει τόσο ρητή συναίνεση των ασκούντων την γονική μέριμνα όσο και η θετική γνωμάτευση από Διεπιστημονική Επιτροπή στην οποία μετέχουν επτά εξειδικευμένοι γιατροί στο εκάστοτε αντικείμενο και να μην έχει τελέσει γάμο, πολιτικό ή θρησκευτικό.

Διαβάστε επίσης:

Αφγανιστάν: Εκατοντάδες νεκροί και χιλιάδες τραυματίες σε πλημμύρες

Τυνησία: Σύλληψη επικρίτριας της κυβέρνησης μέσα σε δικηγορικό σύλλογο – Έκοψαν τη σύνδεση σε Γάλλους δημοσιογράφους

H πιο πολιτική Eurovision: «Κατακλύστηκε» από δηλώσεις υπέρ της ειρήνης η διοργάνωση – Τα μηνύματα συμμετεχόντων και κοινού (Videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Νέμο, Eurovision, The Code, -binary,nemo, Eurovision, The Code, -binary