Ολλανδία: Φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές κατέλαβαν πανεπιστημιακά κτίρια – «Εκκαθάριση» από την αστυνομία

Φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές κατέλαβαν σήμερα (13/5) πανεπιστημιακά κτίρια στις ολλανδικές πόλεις Άμστερνταμ, Χρόνινγκεν και Αϊντχόφεν, καταδικάζοντας τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, όπως έγινε γνωστό σε μία ανακοίνωση από την ομάδα που οργάνωσε τις κινητοποιήσεις.

Ένας εκπρόσωπος τύπου του πανεπιστημίου του Άμστερνταμ (UvA) επιβεβαίωσε την κατάληψη των κτιρίων και είπε ότι συνέστησε σε ανθρώπους που δεν σχετίζονται με τις κινητοποιήσεις να αποχωρήσουν από το κτίριο.

Το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας

του Αϊντχόφεν επιβεβαίωσε πως υπάρχουν «δεκάδες φοιτητές που διαδηλώνουν έξω, κοντά σε 10-15 σκηνές». Το Πανεπιστήμιο του Χρόνινγκεν δεν έχει προς το παρόν απαντήσει σε ένα αίτημα για να σχολιάσει σχετικά.

University of #Amsterdam now: national walk-out for Gaza pic.twitter.com/lDq8WQgkMJ

— Gaza Under Attack_ (@Palestine001_) May 13, 2024

Φοιτητές στην Ολλανδία διαδηλώνουν κατά του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα από την περασμένη Δευτέρα. Κατά τη διάρκεια αυτών των κινητοποιήσεων ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων της αστυνομίας στο πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ.

Φοιτητές στις ΗΠΑ και την Ευρώπη πραγματοποιούν κυρίως ειρηνικές κινητοποιήσεις με τις οποίες ζητούν την εφαρμογή μιας άμεσης, μόνιμης κατάπαυσης του πυρός και οι σχολές τους να διακόψουν κάθε οικονομικό δεσμό με εταιρείες, τις οποίες κατηγορούν ότι βγάζουν κέρδος από την καταστολή των Παλαιστινίων.

"You can see there is a quite heavy police presence there. I saw an individual just being hit with a baton"

Students in Amsterdam protesting against Israels genocide in Gaza pic.twitter.com/zDPkJTOTHk

— Saul Staniforth (@SaulStaniforth) May 13, 2024

Αυτό που ξεκίνησε ως μια ειρηνική διαμαρτυρία το πρωί από εκατοντάδες μέλη πανεπιστημιακού προσωπικού, καθηγητές και διδάσκοντες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αστυνομική βία κατά των φοιτητών την περασμένη εβδομάδα,για άλλη μια φορά.

Εκατοντάδες μέλη των ΜΑΤ εμποδίζουν την είσοδο του πανεπιστημίου. Αφού το προσωπικό του πανεπιστημίου ολοκλήρωσε τη συγκέντρωση, οι φοιτητές μπήκαν και έφτιαξαν μερικές σκηνές στην κεντρική αίθουσα.

Σε ανάρτηση στο X, η αστυνομία του Άμστερνταμ γνωστοποίησε ότι το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ κατέθεσε αναφορά στην αστυνομία εναντίον των διαδηλωτών για πράξεις βανδαλισμού.

Η αστυνομία διασφαλίζει ότι κανείς δεν μπορεί να εισέλθει στα κτίρια του Πανεπιστημίου και θα ζητήσει από τους διαδηλωτές να εγκαταλείψουν τις εγκαταστάσεις οικειοθελώς, πρόσθεσε η ανάρτηση.

Διαβάστε επίσης:

Bloomberg: Τι σημαίνει η αντικατάσταση του Σοϊγκού από τον τεχνοκράτη Αντρέι Μπελούσοφ στο υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας

Eurovision 2024: Οργή από τον Μαργαρίτη Σχοινά για την EBU που απαγόρευσε την ευρωπαϊκή σημαία – «Είναι εξωφρενικό, θα ζητήσω εξηγήσεις»

Βόρεια Μακεδονία: Αμετανόητη και προκλητική η Σιλιάνοφσκα – Σάλος για το «Μακεδονία», διεθνείς αντιδράσεις με την Αθήνα σε vertigo

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ολλανδία, Φιλοπαλαιστίνιοι, – Εκκαθάριση,ollandia, filopalaistinioi, – ekkatharisi