Πασίγνωστα αναλγητικά που μεταβολίζονται σε μορφίνη δεν χρειάζονται συνταγογράφηση –Αντιδρούν οι φαρμακοποιοί με την ακατανόητη απόφαση

Δύο ευρέως γνωστά παυσίπονα παύουν να αποζημιώνονται από το Σύστημα Υγείας, καθώς στις 29 Απριλίου αφαιρέθηκαν από τον Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων (θετική λίστα) με το κόστος, φυσικά, να μετακυλίεται στην τσέπη των πολιτών.

Πρόκειται για τα LONARID-N tb και LONALGAL tb, τα οποία περιέχουν τη δραστική ουσία κωδεΐνη η οποία μετατοπίζεται σε μορφίνη (!) όταν εισέλθει στον οργανισμό.

Γι ́αυτό άλλωστε και η απόφαση του υπουργείου Υγείας να βγουν από τη θετική λίστα, έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους φαρμακοποιούς καθώς εγείρει ζητήματα ασφαλείας του πληθυσμού εάν αυτά τα φάρμακα

δεν είναι υπο επίβλεψη.

Σε ανακοίνωσή τους ο Αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Γιάννης Δαγρές, το μέλος ΔΣ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης ο Χαράλαμπος Σαρδέλης, ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου Αριστοτέλης Σκουντάκης και ο Αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κέρκυρας Αλέξανδρος Σταματάκος, εκφράζουν την έκπληξή τους αλλά και την ανησυχία τους για την απόφαση του υπουργείου Υγείας, την οποία χαρακτηρίζουν ακατανόητη και λανθασμένη.

Τι είναι η κωδεΐνη

Τα παραπάνω φαρμακευτικά σκευάσματα περιέχουν τη φαρμακευτική ουσία κωδεΐνη, απαραίτητη και αναντικατάστατη σε ασθενείς με πόνο που δεν ανταποκρίνονται στα κοινά αναλγητικά όπως πχ. η παρακεταμόλη ή η ιβουπροφένη, όπως εξηγούν σε ανακοίνωση του οι 4 φαρμακοποιοί.

Η συγκεκριμένη ουσία, όταν μεταβολίζεται μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό μετατρέπεται σε μορφίνη, ένα ισχυρό οπιοειδές αναλγητικό που ανήκει στην κατηγορία των ναρκωτικών, που σημαίνει ότι η χρήση της επ ́ ουδενί δεν μπορεί να είναι επιπόλαιη και χωρίς επίβλεψη, καθώς συνοδεύεται από δυνητικώς σοβαρές προειδοποιήσεις-προφυλάξεις και παρενέργειες στη χρήση της, ενώ παράλληλα έχει εθιστική δράση.

«Γι ́ αυτόν το λόγο τα φάρμακα αυτά δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση μία πολυτέλεια του σύγχρονου τρόπου ζωής, αλλά στην πραγματικότητα είναι απαραίτητα για χιλιάδες συνανθρώπους μας ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται και ασθενείς με καρκίνο».

Υπογραμμίζουν ότι «η αμέσως επόμενη γραμμή άμυνας (ανακούφισης) για τέτοιους ασθενείς αποτελούν διαφορετικού πλέον είδους σκευάσματα με ακόμα μεγαλύτερη συγκέντρωση οπιοειδών (ναρκωτικών) αναλγητικών ουσιών, δηλαδή με αυξημένη εικόνα δυνητικών προειδοποιήσεων και εθισμού στη χρήση τους».

Λανθασμένη και ακατανόητη απόφαση

Για τους παραπάνω λόγους, αναφέρουν οι φαρμακοποιοί «είναι ακατανόητη η συγκεκριμένη απόφαση του Υπουργείου Υγείας να μην αποζημιώνονται πλέον τα συγκεκριμένα φάρμακα για τους συνανθρώπους μας που τα χρειάζονται ειδικά τη στιγμή που δεν υπάρχουν αντίστοιχες εναλλακτικές θεραπείες να καλυφθούν, στο ίδιο κόστος και με το ίδιο προφίλ ασφάλειας και αποτελεσματικότητας.

Αποτελεί δηλαδή, κατά τη γνώμη μας, μία λανθασμένη, και κοινωνικά οπισθοδρομική ενέργεια, που δεν τιμά το Σύστημα Υγείας μίας Οργανωμένης Πολιτείας και ενός Κράτους Δικαίου βασισμένα πάνω στα Καθολικά Δικαιώματα του Ανθρώπου και στην Κοινωνική Αλληλεγγύη και Σταθερότητα.

Και δεν έχει καμία απολύτως σημασία ούτε αποτελεί αποδεκτή αιτιολόγηση, από την οπτική γωνία των ασθενών και των αναγκών τους, το ότι η απόφαση αυτή πάρθηκε βάσει συγκεκριμένης κείμενης Νομοθεσίας».

Οι φαρμακοποιοί επικαλούνται, μάλιστα, τη Dr. Χρυσάνθη Σαρδέλη, Ιατρός Μαιευτήρας Γυναικολόγος & Διδάκτωρ Κλινική Φαρμακολογίας του Εργαστηρίου Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, η οποία σημειώνει πως θα είχε ενδιαφέρον να γίνουν γνωστά το σκεπτικό και η νομική τεκμηρίωση αυτής της αλλαγής.

«Όλες οι δραστικές ουσίες (κωδεΐνη, παρακεταμόλη) που περιέχονται στα εν λόγω σκευάσματα αναφέρονται στην WHO Model List for Essential Drugs (2023 – https://www.who.int/public…/i/item/WHO-MHP-HPS-EML-2023.02, σελ. 5) ως απαραίτητα φάρμακα», επισημαίνει η ίδια.

Επίσης οι ειδικοί εκτιμούν ότι «η Κυβέρνηση θα πρέπει να προβεί σε όλες εκείνες τις ενέργειες που είναι απαραίτητες, ώστε να διορθώσει το λάθος της αυτό, και τα συγκεκριμένα σκευάσματα να συνεχίσουν να αποζημιώνονται από το Σύστημα Υγείας και έτσι να είναι προσβάσιμα χωρίς εμπόδια σε όλους εκείνους τους συνανθρώπους μας που τα έχουν ανάγκη».

Διαβάστε επίσης

Προσωπικός γιατρός: Το 43,5% των Ελλήνων είναι ακάλυπτο και βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη για την υγεία του

ΗΠΑ: Πέθανε 2 μήνες μετά τη μεταμόσχευση ο πρώτος ασθενής που έλαβε νεφρό από χοίρο

Ερευνα: Ασκηση και σωστή διατροφή μειώνουν κατά 78% τις πιθανότητες για χρόνια νοσήματα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πασίγνωστα, –Αντιδρούν,pasignosta, –antidroun