Πέντε δημοσκοπήσεις προϊδεάζουν για εκπλήξεις στις ευρωεκλογές

Πέντε έρευνες κοινής γνώμης (MRB, ALCO, PULSE, MARC, GPO, OPINION POLL) μετά το Πάσχα κατέγραψαν τους πολιτικούς συσχετισμούς  στην τελική ευθεία προς τις Ευρωεκλογές με εκπληκτική ομοιότητα.

Δεν έλειπαν οι διαφοροποιήσεις, αλλά αυτές δεν αλλάζουν την μεγάλη εικόνα. Η Ν.Δ φαίνεται να βρίσκεται κοντά στην επίτευξη του εκλογικού της στόχου αγγίζοντας ή και ξεπερνώντας το 33%, ως αποτέλεσμα της αύξησης της συσπείρωσής της και της καμπάνιας που ξετυλίγει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

κρατάει καλά στη δεύτερη θέση κινούμενος στο 15%-16%, δείχνοντας σημεία δυναμισμού, πολυσυλλεκτικότητας και συγκέντρωσης νέων ακροατηρίων, αλλά και διευρύνοντας την διαφορά από το ΠΑΣΟΚ που δείχνει με ποσοστά κατά μ.ό. από 12% έως 12.5% να αδυνατεί να δημιουργήσει δυναμική που να το τραβήξει προς τα πάνω και να απειλήσει το «κόμμα Κασσελάκη».

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ που δείχνει να φρενάρει λίγο και το Κ.Κ.Ε σταθερά αρκετά ενισχυμένο σε σχέση με πέρυσι ακολουθούν. Όλοι βρίσκουν μια διαφορά 0.5%-1.5% μεταξύ τους , κάτι που σημαίνει μια μάχη για την 4η θέση.

Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν έρευνες ( π.χ της OPINION POLL) που εντοπίζουν και πάλι μια μικρή μείωση των δυνάμεων της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ που όμως την κρατάνε 2%-2.2% πίσω από το ΠΑΣΟΚ, με ότι και αν σημαίνει αυτό για την συνέχεια.

Η ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ και η ΝΙΚΗ αν και εμφανίζουν προβλήματα οριακής μείωσης φαίνεται να συμπληρώνουν, αυτή την στιγμή τουλάχιστον, τη επτάδα των κομμάτων που θα συμμετάσχουν στην κατανομή των εδρών. Από εκεί πέρα υπάρχουν τέσσερα κόμματα που δεν μπορούν να αποκλειστούν από τώρα από την κατανομή και δείχνουν την δυνατότητα να συγκεντρώσουν το κρίσιμο ποσοστό. Αναφερόμαστε  στην ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, τους ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ, την ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ και πιο δύσκολα το ΜΕΡΑ 25.

Αυτή είναι η εικόνα της στιγμής και αν κάτι έχει αξία είναι να παρακολουθήσουμε μέρα με την μέρα τις οποιεσδήποτε μετατοπίσεις, όσο μικρές και αν είναι. Καμιά φορά ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Όχι για να αλλοιώσουν ριζικά τους συσχετισμούς , αλλά για να δημιουργηθεί μια άλλη αίσθηση. Είναι άλλο για παράδειγμα, η Ν.Δ να κινηθεί προς το κατώτερο όριο του εύρους τιμών εκλογικής επίδοσης π.χ το 31,1% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο ανώτερο π.χ στο 17% και άλλο αντίστροφα. Αν για παράδειγμα και τα δύο πρώτα κόμματα δείξουν τάση να κινηθούν προς το ανώτερο επίπεδο, αυτό πέρα από άλλα θα σημαίνει ότι όλα τα άλλα κόμματα θα πιεστούν και ότι κάποια θα μείνουν εκτός παιγνίου.

Επίσης θα είναι άλλο η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ να αντέξει σχετικά την πίεση της Ν.Δ ή και να αναπληρώσει δυνάμεις απορροφώντας ψηφοφόρους του χώρου δεξιά της Ν.Δ εμφανίζοντας επίδοση από 10% -11% και άλλο να κατρακυλήσει και να δώσει μάχη για την τέταρτη, πέμπτη θέση με το Κ.Κ.Ε γύρω στο 8,5%-9%.

Όπως θα είναι διαφορετικό να εκλέξουν ευρωβουλευτές έξι κόμματα και άλλο να εκλέξουν εννέα ή δέκα. Όλα αυτά και ο ακριβής συσχετισμός δυνάμεων θα κριθεί σ΄αυτές τις λιγότερο από είκοσι μέρες μέχρι την 9η Ιουνίου. Όλα αυτά στην λεπτομέρειά τους θα κρίνουν πολλά για τον διάλογο που θα ανοίξει στα κόμματα μετεκλογικά, αν και η επικυριαρχία της Ν.Δ και του Κ. Μητσοτάκη δεν θα αμφισβητηθεί βαθιά τουλάχιστον και μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε πιο έντονες συζητήσεις στα κόμματα της Κεντροαριστεράς.

Δεν είναι εύκολο να τα προβλέψουμε όλα αυτά από τώρα. Πρώτον, γιατί το 10%-15% έχει αποδειχθεί ότι καταλήγει την τελική επιλογή ψήφου κυριολεκτικά επί της κάλπης. Ακόμα και πολίτες που δηλώνουν κάποιο κόμμα στις έρευνες μπορεί και να αλλάξουν ως ένα βαθμό επιλογή μέχρι την κάλπη. Δεύτερο, γιατί σ΄αυτό το διάστημα θα ξετυλιχτούν καμπάνιες , θα γίνουν λάθη  και μπορεί να εμφανιστούν απρόοπτα που μπορεί να επηρεάσουν. Τρίτο γιατί σε έρευνες όπως για παράδειγμα της ΜRΒ ή και της OPINION POLL εμφανίζεται γκρίζα ζώνη της τάξης του 18% κάτι που δημιουργεί μια σχετική απροσδιοριστία και η απλή αναλογική κατανομής των αναποφάσιστων εμπεριέχει σημαντικό ρίσκο ιδιαίτερα σε Ευρωεκλογές. Μην ξεχνάμε, ότι ότι οι Ευρωεκλογές πάντα είναι εκλογική μάχη χαλαρής ψήφου και αυτό το πολύ να περιοριστεί υπό το βάρος των διλημμάτων που θα τεθούν. Δεν είναι και δεν μπορεί να έχουν χαρακτήρα εθνικών εκλογών.

Υπάρχει όμως και το ζήτημα του ενδιαφέροντος της κοινωνίας για τις εκλογές και το πρόβλημα της αποχής. Η αποχή ασφαλώς δεν μπορεί να προσδιοριστεί από τις δημοσκοπήσεις αφού οι περισσότεροι που απέχουν δεν απαντούν και στις έρευνες κοινής γνώμης.

Ωστόσο, η προσπάθεια που γίνεται είναι να πιάσουμε κάποια μηνύματα με σειρά από ερωτήματα. Στην τελευταία έρευνα της OPINION POLL για το ACTION 24 τo 65.1% δήλωναν ότι τους απασχολούν πολύ και αρκετά οι Ευρωεκλογές. Ωστόσο το 17.8% δήλωναν λίγο και το 16.4% καθόλου( άθροισμα 34.2%). Ταυτόχρονα, το 20.7% δήλωναν πολύ και αρκετά πιθανόν να απέχουν. Έχει δε αξία να δούμε ότι ακόμα και ανάμεσα σ΄ αυτούς που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν κάποιο κόμμα , υπάρχουν τμήματα που απαντούν πολύ και αρκετά πιθανόν να απέχουν.

Είναι δε σημαντικό ότι τα μικρότερα ποσοστά πιθανής αποχής εμφανίζονται ανάμεσα σ΄ αυτούς που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ ( 10.4% και στα δύο).

Το στοιχείο αυτό δείχνει τον βαθμό αποφασιστικότητας όσων δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν Ν.Δ και το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που αποτελεί διάψευση της προσέγγισης ότι ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ πολύ που εμφανίζονται ψηφοφόροι του δεν θα ψηφίσουν λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους, ιδιαίτερα στους νέους ψηφοφόρους τους. Ακολουθεί το Κ.Κ.Ε με 10.7%, το ΠΑΣΟΚ με 12.2%, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ με 13.2% κ.λ.π

Τα παραπάνω στοιχεία έχουν αξία αφού η αποχή θα επηρεάσει ποσοστά και θα πλήξει περισσότερο κόμματα από τα οποία σε μεγαλύτερο βαθμό θα απέχουν.

Οι επόμενες μέρες έχουν πολύ ενδιαφέρον. Σ’ αυτές θα αποκρυσταλλωθεί το αποτέλεσμα στις λεπτομέρειές του.

Και ίσως αποδειχθεί ότι έχει μεγάλο ενδιαφέρον…

Διαβάστε επίσης:

Τι συμβαίνει στο Ιράν; Αναδύονται νέες απειλές κατά της Τεχεράνης;

Στην πρώτη γραμμή της πολιτικής πρέπει να βρίσκονται άνθρωποι με όραμα, ήθος και ψυχή

Οι Ευρωεκλογές σημαίνουν πλέον ώρα ευθύνης για όλους μας, δεν χωρούν πια δικαιολογίες και αστερίσκοι…

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πέντε,pente