Πέραμα: Οργή και αντιδράσεις για τον Δήμαρχο που… ψέκασε ρομά με υδροφόρα και έγραψε «Θα ξεβρωμίσουμε ή θα χολεριάσουμε» (videos)

Τον γύρο του διαδικτύου κάνουν τα βίντεο που ανέβασε ο ίδιος ο δήμαρχος Περάματος, Γιάννης Λαγουδάκος, στα οποία φαίνεται, αφού έχει επιτεθεί λεκτικά σε μια ηλικιωμένη τσιγγάνα, στη συνέχεια να καταβρέχει με τη μάνικα σκηνές που είχαν στήσει άστεγοι ρομά.

«Σήκω φύγε, δεν είσαι καν Περαματιώτισσα! Από πού ήρθες…;» λέει στην ηλικιωμενη ο δήμαρχος και συνεχίζει φωνάζοντας: «Στο σπίτι σας, στον χώρο σας, στον δήμο σας. Τι είναι αυτά ρε. Στο ίδρυμα σήμερα τα μωρά και εσείς στο μπουζουρού».

Στη συνέχεια αρπάζει τη μάνικα και ρίχνει νερό προς το σημείο που είχαν βρει καταφύγιο οι τσιγγάνοι έχοντας στήσει πρόχειρα μια σκηνή…

View this post on Instagram

A post shared by Γιάννης Λαγουδάκος (@lagoudakosg)

Μάλιστα στη συνέχεια ανέβασε ο ίδιος στα προφίλ του στα social media τα… κατορθώματά του γράφοντας στη λεζάντα «Ή θα ξεβρωμίσουμε ή θα χολεριάσουμε» (!).

Οργισμένες αντιδράσεις

Αν και οι οπαδοί του έσπευσαν να τον… αποθεώσουν στα σχόλια, η ρατσιστική ρητορική και η αδιανόητη κίνηση του δημάρχου προκάλεσαν πλήθος αντιδράσεων στα social media αλλά και την οργισμένη ανακοίνωση της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά που καταδίκασε το περιστατικό κάνοντας λόγο για άκρως ρατσιστικές ενέργειες.

Η ανακοίνωση της Ελλάν Πασσέ

«Η οργή που αισθανόμαστε όλες και όλοι για τις αδιανόητες, άκρως ρατσιστικές ενέργειες του Δημάρχου Περάματος κατά ομάδας αστέγων Ρομά δεν μπορεί να περιγραφεί με λέξεις. Το βίντεο που ο ίδιος ο Δήμαρχος «περήφανα» μοιράστηκε στα κοινωνικά δίκτυα απεικονίζει τον ίδιο να απειλεί, να βρίζει και κατόπιν να καταβρέχει με μάνικα ενήλικες και παιδιά που βρήκαν προσωρινή στέγη σε υπαίθριο χώρο.

Για ποια προστασία των ευάλωτων ομάδων, για ποιες πολιτικές ένταξης, για ποια ανθρώπινα δικαιώματα μπορεί να γίνει λόγος την στιγμή που ο ίδιος ο Δήμαρχος μιας περιοχής κάνει πράξη τον αντιτσιγγανισμό και την απανθρωπιά;

Η ανεπίτρεπτη συμπεριφορά και οι πρακτικές του εν λόγω Δημάρχου, δεν πρέπει να αποτελέσουν απλώς μια ημερήσια είδηση που ως αύριο θα έχει ξεχαστεί. Οι διακρίσεις, ο αντιτσιγγανισμός, οι κοινωνικές ανισότητες που βιώνει ο Ρομά πληθυσμός πρέπει να πάψουν να αποτελούν μόνο τίτλους ειδήσεων και εκθέσεων. Πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό ότι πρόκειται για ανθρώπινες ζωές και για θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα τα οποία καταπατούνται συστηματικά, οδηγώντας σε περιστατικά σαν αυτό.

Καταδικάζουμε απερίφραστα τις ενέργειες του Δημάρχου Περάματος και ευελπιστούμε πως η πολιτεία και οι αρμόδιες αρχές θα παρέμβουν άμεσα»

Ξεβρωμιστε τον τόπο στο #Πέραμα από το σκουπίδι τον δήμαρχο pic.twitter.com/raUhHGMqHH

— Paggio (@PaggioI) May 16, 2024

Δεν είναι εικόνες από κάποια χώρα με αυτόκλητους σερίφηδες, αλλά από το #Πέραμα, όπου ο δήμαρχος προχωράει σε ένα ακροδεξιό σόου, που ανέβασε ο ίδιος στα σόσιαλ μίντια. Ο αντιτσιγγανισμός είναι μία μορφή ρατσισμού που είναι εμπεδωμένη σε πολύ κόσμο και αυτό πρέπει να σταματήσει. pic.twitter.com/hRlZElaBwg

— ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ (@orizontes2) May 16, 2024

Εικόνες που ΣΟΚάρουν από το #Πέραμα. Ο ακροδεξιός #Δήμαρχος Γιάννης #Λαγουδάκος ψεκάζει με την μάνικα ανθρώπους #Ρομά. Η μισανθρωπιά σε όλο της το μεγαλείο. pic.twitter.com/VwnjvN9JoJ

— Yuri Vardanyan (@YuriVardanyan_) May 16, 2024Ηλιόπουλος: Απανθρωπιά και ακροδεξιό σόου σε live μετάδοση

Ανάρτηση για το ρατσιστικό περιστατικό έκανε και ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Νάσος Ηλιόπουλος.

Η ανάρτηση:

«Απανθρωπιά και ακροδεξιό σόου σε live μετάδοση

Οι χθεσινές εικόνες του δημάρχου Περάματος, να καταβρέχει οικογένεια Ρομά σε αυτοσχέδιο καταυλισμό, είναι απόλυτα καταδικαστέες.

Το πρόβλημα του κοινωνικού αποκλεισμού των Ρομά και τα ζητήματα που αυτός προκαλεί, δεν θα αντιμετωπιστούν με ακροδεξιά σόου για λίγη δημοσιότητα στα social media.

Πρακτικές όπως αυτές του κ. Λαγουδάκου δίνουν χώρο και οξυγόνο στην ακροδεξιά και τον ρατσισμό. Αποτελούν την πρώτη ύλη για την στήριξη νεοναζιστικών εγκλημάτων από τα οποία και η περιοχή του Περάματος έχει πληγωθεί τα προηγούμενα χρόνια.

Είναι δίπλα καταδικαστέο να λειτουργεί με αυτό τον ρατσιστικό τρόπο ο δήμαρχος που έχει την πρώτη ευθύνη. Τέλος είναι φανερό ότι ούτε το ζήτημα της διαβίωσης των Ρομά συμπολιτών μας σε ανθρώπινες συνθήκες, ούτε το Πέραμα θα γίνει πιο ανθρώπινη και ασφαλής πόλη με τέτοια ακροδεξιά σόου.

Η καταδίκη των πρακτικών του κ. Λαγουδάκου αποτελεί το ελάχιστο για κάθε δημοκρατικό πολιτική που θέλει να ζει σε μία σύγχρονη δημοκρατική χώρα».

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: Αλληλομηνύθηκαν γυναίκα και άνδρας, για βιασμό και ψευδή καταμήνυση

OAΣA: Ξεκινούν δρομολόγια με επιβάτες τα 140 ηλεκτρικά λεωφορεία – Σε ποιες γραμμές θα δρομολογηθούν

Γυναικοκτονία στο Μενίδι: Αναζητείται ο πρώην σύζυγος της 40χρονης, θα δικαζόταν αύριο για ενδοοικογενειακή βία – Τον είχε καταγγείλει τρεις φορές (photos/videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα