Το νέο αντιπολεμικό κίνημα στην Αμερική

Η προσπάθεια να δοθούν χαρακτηριστικά αντισημιτισμού στις μαζικές διαδηλώσεις στα αμερικανικά πανεπιστήμια είναι σαφώς αποπροσανατολιστική.

Οι χιλιάδες Αμερικανοί φοιτητές σε πανεπιστήμια από την ανατολική μέχρι τη δυτική ακτή δεν διαδηλώνουν υπέρ του Παλαιστινιακού ζητήματος, ούτε ρισκάρουν το μέλλον και την ασφάλειά τους επειδή είναι αντισημίτες. Εξάλλου ανάμεσά τους είναι και πολλοί προοδευτικοί Εβραίοι φοιτητές. Το αντιπολεμικό κίνημα στα πανεπιστήμια έχει έναν κοινό παρονομαστή: την πλήρη απόρριψη

της αδικαιολόγητης ανθρωποσφαγής του παλαιστινιακού λαού από την ισραηλινή στρατιωτική μηχανή, με πρόσχημα την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

UCLA: Police Arrive As Student Gaza War Protesters Clash #usa #uk #LosAngeles #NBAFreeAgency #UFCVegas76 #ireland #Brasil #Canada #Ireland #london #newyork
For Detail https://t.co/5EvRFGJcwU pic.twitter.com/UuYpIoWIQW

RoseFun (Latest Films and TV shows. ) (@nbafootballrugb) May 2, 2024

Πόσο θα εξακολουθήσει να περνά απαρατήρητο και αδιάφορο από τη δυτική κοινή γνώμη το γεγονός ότι το 70% των 35.000 νεκρών και των 75.000 τραυματιών στη Γάζα είναι παιδιά, γυναίκες και γέροντες; Οι κινητοποιήσεις στα αμερικανικά πανεπιστήμια έχουν κι άλλο ένα κοινό χαρακτηριστικό: όσοι συμμετέχουν διαμαρτύρονται γιατί η σφαγή στη Γάζα χρηματοδοτείται και υποστηρίζεται στρατιωτικά από την αμερικανική κυβέρνηση.

Οι συγκρίσεις με το αντιπολεμικό κίνημα του ΄60

Οι διαδηλώσεις συγκρίνονται – ως προς την ένταση και τα συνθήματα – με το τεράστιο αντιπολεμικό κίνημα στις ΗΠΑ, στις δεκαετίες του 1960 και 1970, όταν η αμερικανική πολεμική μηχανή είχε εμπλακεί στον πόλεμο του Βιετνάμ. 

«Ενώ η σύγκριση αυτή είναι εύλογη, οφείλουμε να επισημάνουμε την εθνοτική ποικιλομορφία και την κοινωνική συμπερίληψη στις σημερινές διαδηλώσεις. Σε πολλά πανεπιστημιακά κάμπους Άραβες, Μουσουλμάνοι, Εβραίοι, Μαύροι, Αμερικανοί και άλλοι Λευκοί φοιτητές, στέκονται ο ένας δίπλα στον άλλο, συμπαραστέκονται στους Παλαιστίνιους σε ένα ενιαίο μέτωπο εναντίον του πολέμου», σημειώνει ο δημοσιογράφος Ράμζι Μπαρούντ, συντάκτης του The Palestine Chronicle. Ο Δρ. Μπαρούντ, συνεργάτης του Κέντρου Ισλαμικών και Διεθνών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Zaim της Κωνσταντινούπολης επισημαίνει ότι οι φοιτητές σήμερα δεν φοβούνται – όπως εκείνοι που διαδήλωναν κατά του πολέμου στο Βιετνάμ, πριν από 50-60 χρόνια – ότι θα υποχρεωθούν να καταταγούν στον στρατό για να πολεμήσουν στη Γάζα. Σήμερα τους ενώνουν σαφείς προτεραιότητες: ο τερματισμός του πολέμου, ο τερματισμός της αμερικανικής υποστήριξης στο Ισραήλ, ο τερματισμός της εξάρτησης των πανεπιστημίων τους από ισραηλινές επενδύσεις, η αναγνώριση του δικαιώματός τους να διαμαρτύρονται. «Αυτό δεν είναι ιδεαλισμός, αλλά ανθρωπισμός στα καλύτερά του», γράφει ο Δρ. Μπαρούντ.

Η γραμμή άμυνας του συστήματος

Το αμερικανικό κατεστημένο απάντησε με τη βία- στέλνοντας αστυνομικούς, άνδρες ιδιωτικών εταιριών security και μασκοφόρους τραμπούκους για να διαλύσουν τις διαδηλώσεις στα πανεπιστήμια. Η πολιτική ηγεσία έχει την πλήρη στήριξη των συστημικών media.

Δεν είναι τυχαία η γραμμή που έδωσε ο ίδιος ο πρόεδρος Μπάιντεν, κατηγορώντας τους διοργανωτές των αντιπολεμικών διαδηλώσεων ότι είναι αντισημίτες, χωρίς να σχολιάσει κανένα από τα αιτήματα του κινήματος. Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει βεβαίως την υποστήριξη του κατεστημένου των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών, που θεωρούν ότι οι «αντισημιτικές διαδηλώσεις είναι κατακριτέες και επικίνδυνες», όπως ειπώθηκε κατ΄  επανάληψη από πολλούς αξιωματούχους.

Order must prevail, #Biden says, after police dismantle Gaza protest The president says there is a right to protest but not to "cause chaos" in his first remarks on the student protests. #Israel #Gaza #Palestine #Washington #UnitedNations https://t.co/XaZugu6EyD pic.twitter.com/bsviE98b9e

— MercadoMagico.com USA (@mercadomagico) May 2, 2024

Το αποτέλεσμα θα είναι το αντίθετο: οι διαδηλώσεις θα γίνουν πιο μαζικές, πιο δυναμικές. Πολύ απλά γιατί οι διαδηλωτές στο Κολούμπια και στα άλλα ελίτ πανεπιστήμια δεν έχουν στρατολογηθεί από ινστρούχτορες της Χαμάς, της Χεζμπολάχ και των Χούθι. Από αυτά τα πανεπιστήμια έχουν αποφοιτήσει νέοι που στη συνέχεια έγιναν ηγετικά στελέχη του πολιτικού συστήματος και των μεγάλων πολυεθνικών. Δεν έγιναν ξαφνικά τα πανεπιστήμια «σφηκοφωλιές» της Χαμάς…

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένζαμιν Νετανιάχου χαρακτήρισε «αντισημιτικές συμμορίες» τους διαδηλωτές, «που κατέλαβαν τα κορυφαία πανεπιστήμια». Από την πλευρά του είναι απολύτως εύλογο να μιλάει για «συμμορίες». Το δυστύχημα για την αμερικανική κοινωνία είναι ότι η πολιτική ηγεσία της χώρας, σε όλο της το φάσμα, ταυτίζεται με τον κύριο Νετανιάχου. Και προφανώς αυτό θα το πληρώσει σε λίγους μήνες, όταν θα στηθούν οι κάλπες για τις προεδρικές εκλογές.

Ο ρόλος των Εβραίων φοιτητών στο αντιπολεμικό κίνημα

Τουλάχιστον 1000 φοιτητές έχουν συλληφθεί με τον πιο βίαιο τρόπο από αστυνομικούς, οι οποίοι προηγουμένως παρακολουθούσαν με απάθεια τους μασκοφόρους τραμπούκους να περικυκλώνουν και να χτυπούν τους ειρηνικούς διαδηλωτές στο Κολούμπια. Τα όρια των δύο «στρατοπέδων» είναι ξεκάθαρα: από τη μια οι νέοι που λένε «φτάνει πια» κι από την άλλη ένα πανίσχυρο σύστημα που δεν θα διστάσει μετά τους τραμπούκους να χρησιμοποιήσει και την εθνοφρουρά. Το έχει κάνει εξάλλου και στο παρελθόν.

American police assault students protesting against the Israeli war on Gaza at the University of California.#النصر_الخليج #GazaSolidarityEncampment #USA_Universities pic.twitter.com/YJX3Wg1IYB

— Zainul-labuddin (@amreal1zain) May 2, 2024

Αυτό που δεν έχουμε δει να γράφεται ευρέως είναι το ότι περίπου 15 από τους 100 πρώτους συλληφθέντες στο Κολούμπια είναι Εβραίοι φοιτητές. «Επιλέγουμε να συλληφθούμε στο πλαίσιο του κινήματος για την παλαιστινιακή απελευθέρωση γιατί μας εμπνέουν οι Εβραίοι πρόγονοί μας που πολέμησαν για την ελευθερία πριν από 4.000 χρόνια», έγραψαν αυτοί οι Εβραίοι φοιτητές. «Όταν εισέβαλε η αστυνομία σφίξαμε τα χέρια και τραγουδούσαμε τραγούδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που πολλοί από τους προγόνους μας έλεγαν στη δεκαετία του 1960. Ανήκουμε στην γενιά του προοδευτικού εβραϊκού ακτιβισμού που ξεπερνά τις φυλές, τις τάξεις και τις θρησκευτικές γραμμές, με στόχο την μετεξέλιξη των κοινοτήτων μας»,

Κάτι ξεχάσαμε από το μακρινό ΄60

Πολλοί θα πουν πως και αυτές οι φοιτητικές κινητοποιήσεις είναι καταδικασμένες να εκτονωθούν γρήγορα, ότι δεν θα έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο. Άλλα όμως μας έδειξε το κίνημα στη δεκαετία του 1960.

Χρειάστηκε να φτάσει το 1975 για να τερματιστεί ο πόλεμος στο Βιετνάμ. Ναι. Αλλά οι κινητοποιήσεις του 1968 και του 1969 απέτρεψαν ένα φρικιαστικό σενάριο, όπως ο Πάτρικ Μάζα στο The Raven, θυμίζοντας ότι το Πεντάγωνο στη δεκαετία του 1960 είχε έτοιμο το σενάριο για πυρηνικό πλήγμα κατά του Βιετνάμ, αλλά ο πρόεδρος Νίξον έκανε πίσω λόγω της έντασης του αντιπολεμικού κινήματος και των ανησυχιών που εξέφραζαν σύμβουλοι του ότι ένα πυρηνικό χτύπημα θα προκαλούσε γενικευμένο χάος και στις ΗΠΑ.  

Διαβάστε επίσης:

Επιμένει στο πλευρό του Ισραήλ ο Μπάιντεν: «Να επικρατήσει η τάξη, δεν είμαστε άναρχη χώρα» λέει και επιστρατεύει την ωμή καταστολή στα πανεπιστήμια

Ο… μυστικός δείπνος Μακρόν – Σολτς πριν την επίσκεψη Σι Τζινπίνγκ στην Ευρώπη

Αναζωπύρωση του αντισημιτισμού βλέπει ο Χέρτσογκ πίσω από τις διαδηλώσεις στις ΗΠΑ: «Φημισμένα πανεπιστήμια έχουν μολυνθεί από μίσος»

Keywords
Τυχαία Θέματα