Την Τρίτη η "τρόϊκα" θα είναι στην Αθήνα

Στις 24 Ιουλίου θα επιστρέψει το κλιμάκιο της τρόικας στην Αθήνα, όπως ανακοίνωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Σάιμον Ο' Κόνορ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Όλι Ρεν.

Στην τρίωρη σύσκεψη που είχαν χθες, παρόντος και του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς,
και οι κ.κ Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτη Κουβέλης, φαίνεται ότι κατέληξαν σε ένα πολιτικό πλαίσιο χειρισμών και σε βασικές κατευθυντήριες γραμμές που αφορούν στη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας.

Όσον αφορά τη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων, το πακέτο των περικοπών των 11,5 δισ. ευρώ δεν έχει κλείσει ακόμη, αφού εκκρεμούν σχεδόν τα μισά από αυτά που απαιτούν οι δανειστές μας και το υπουργείο Οικονομικών θα έχει νέο γύρο συνεργασίας με τα υπόλοιπα υπουργεία τις προσεχείς μέρες, ώστε να τα παρουσιάσει στην τρόικα μόλις αυτή επιστρέψει στην Αθήνα.

Βασικά στοιχεία της συμφωνίας των τριών πολιτικών αρχηγών είναι:

- Οχι νέα μέτρα εντός του 2012, αλλά εφαρμογή όσων συμφωνήθηκαν το Μάρτιο και συνιστούν δεσμεύσεις της χώρας.

- Οχι στη λήψη οριζόντιων μέτρων, προκειμένου να εξευρεθούν τα 11,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2013-2014.

- Εφαρμογή «ισοδύναμων μέτρων», για να μην περικοπούν τα ειδικά μισθολόγια, τα οποία αφορούν σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και της ΕΛ.ΑΣ., τους δικαστές, τους καθηγητές πανεπιστημίου και τους γιατρούς του ΕΣΥ.

- Διαμόρφωση ενός νέου μεσοπρόθεσμου προγράμματος, «ελληνικής ιδιοκτησίας», με βάση τις ανάγκες και τις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας, προκειμένου να μη βρεθεί η κυβέρνηση στη θέση να συζητεί με βάση τις προτάσεις-απαιτήσεις των δανειστών.

- Διαπραγμάτευση, στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο με τους εταίρους, για την επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, τουλάχιστον ως την 31-12-2016.

- Αμεση προώθηση των αποκρατικοποιήσεων-ιδιωτικοποιήσεων, της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, των μεταρρυθμίσεων και των αλλαγών.

- Ο πρωθυπουργός και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί θα συναντηθούν για το ζήτημα αυτό την ερχόμενη εβδομάδα.

Την επόμενη εβδομάδα η τρόικα στην Κύπρο

Όσον αφορά στην Κύπρο, ο κ. Ο' Κόνορ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ότι η τρόικα θα μεταβεί στη Λευκωσία στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα