Ανοικτά της Ασντόντ το πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια που αναχώρησε από Λάρνακα

Το εμπορικό φορτηγό πλοίο Sagamore, το οποίο είχε αναχωρήσει από το λιμάνι Λάρνακας φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, έφτασε ανοιχτά των ακτών της Ασντόντ (18 μίλια βόρεια της Γάζας) όπου βρίσκεται το μηχανοκίνητο σκάφος Roy P. Benavidez, και μεταφόρτωσε τις προμήθειες για να ξεκινήσει η διαδικασία της παράδοσης τους στους Παλαιστίνιους, όταν λειτουργήσουν οι πλατφόρμες.

Η κατασκευή των δύο προσωρινών πλατφόρμων στη Μεσόγειο θάλασσα έχει ολοκληρωθεί και βρίσκονται επί του παρόντος ανοιχτά του λιμανιού της Ασντόντ εν αναμονή της τελικής μετακίνησης της

ανθρωπιστικής βοήθειας, ανέφερε ο Εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού Πενταγώνου υποπτέραρχος Ράιντερ.

Οι δυσμενείς θαλάσσιες συνθήκες, ανέφερε το Πεντάγωνο, είχαν επιβραδύνει την ανάπτυξη των πλατφόρμων που προορίζονται για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, όμως ο αμερικανικός στρατός βρήκε έναν τρόπο να χρησιμοποιήσει την καθυστέρηση προς όφελός του και να προχωρήσει στην αποστολή της βοήθειας.

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ εξήγησε ότι όταν οι δύο πλατφόρμες είναι στη θέση τους, θα επιτραπεί στο πλοίο Roy P. Benavidez να φορτώσει τη βοήθεια σε πλοία υποστήριξης και να παραδώσει τη βοήθεια, ενώ το μηχανοκίνητο σκάφος Sagamore θα επιστρέψει στην Κύπρο για να φορτώσει πρόσθετη βοήθεια.

«Πρόκειται για μια πολύπλοκη επιχείρηση που απαιτεί στενό συντονισμό με πολλούς εταίρους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμετέχουν σε μια προσπάθεια υποστηριζόμενη από τη διεθνή κοινότητα υπό την ηγεσία της USAID, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών, του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος, της Κυπριακής Δημοκρατίας, άλλων χωρών εταίρων και του ισραηλινού στρατού για την επέκταση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω του θαλάσσιου διαδρόμου στον λαό της Γάζας. Είμαστε ευγνώμονες για τη συνεχή συνεργασία και τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων σε αυτή τη σημαντική προσπάθεια και θα είμαστε βέβαιοι ότι θα σας κρατάμε ενήμερους καθώς το σύστημα JLOTS τίθεται σε λειτουργία» είπε ο κ. Ράιντερ.

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο του Πενταγώνου μόλις αναπτυχθούν οι δύο πλωτές πλατφόρμες, πλοία φορτωμένα με ανθρωπιστική βοήθεια από τη Κύπρο θα ελλιμενιστούν για να μεταφορτώσουν το φορτίο τους σε βοηθητικά πλοία του αμερικανικού στρατού.

Τα πλοία του αμερικανικού στρατού θα ταξιδέψουν στη συνέχεια προς τη Γάζα και μέσω του διαδρόμου της δεύτερης προβλήτας τα φορτηγά θα περάσουν στην ακτή της Γάζας για να παραδώσουν τη βοήθεια.

Αναμένεται ότι αρχικά περίπου 90 φορτηγά με προμήθειες θα διέρχονται από το πέρασμα κάθε μέρα και θα μπαίνουν στη Γάζα. Όταν η επιχείρηση φτάσει σε πλήρη χωρητικότητα, θα μπαίνουν στη Γάζα καθημερινά έως και 150 φορτηγά.

Διαβάστε ακόμη: ΟΗΕ: Το ΣΑ εκφράζει ανησυχία για τους ομαδικούς τάφους στη Γάζα

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα