Το χωριό στην Ισπανία που μοιάζει με τη Σαντορίνη -Οι κάτοικοι θέλουν να απαγορεύσουν την πρόσβαση στους τουρίστες

Ένα όμορφο χωριό στην Ισπανία που συχνά συγκρίνεται με τη Σαντορίνη, απειλεί να απαγορεύσει στους τουρίστες να το επισκέπτονται.

Το Binibeca Vell, στο νησί της Μενόρκα, προσελκύει τουρίστες όλο το χρόνο λόγω των ξεχωριστών ασβεστωμένων σπιτιών του.

Κάποτε ήταν ένα ψαροχώρι, ενώ σήμερα μόλις 1.000 άνθρωποι ζουν στο χωριό που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1960. Και όπως και στη Σαντορίνη, το επισκέπτονται 800.000 άτομα το χρόνο, συχνά μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου.

Υπάρχουν τώρα φόβοι ότι ο αριθμός

αυτός θα φτάσει το ένα εκατομμύριο τουρίστες φέτος, αφού η δημοτικότητά του έχει εκτοξευθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Γιατί οι ντόπιοι δεν θέλουν τους τουρίστες

Οι ντόπιοι έχουν αντεπιτεθεί και απειλούν να κόψουν εντελώς την πρόσβαση στους τουρίστες με κακή συμπεριφορά.

Ένας κάτοικος δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι «μπαίνουν σε σπίτια, κάθονται σε καρέκλες, παίρνουν πράγματα, σκαρφαλώνουν στους τοίχους μας [και] κάνουν υπαίθρια πάρτι με ποτό».

Ήδη έχουν τεθεί σε εφαρμογή νέοι κανόνες που περιορίζουν τους τουρίστες, με τους παραθεριστές να καλούνται να επισκέπτονται μόνο μεταξύ 11 π.μ. και 8 μ.μ..

Ο Óscar Monge, επικεφαλής της ομάδας που επιβλέπει τους ιδιοκτήτες σπιτιών του χωριού, πρόσθεσε στον Guardian: «Το Binibeca Vell δεν είναι ένας τόπος περιπέτειας, αλλά μια ιδιωτική οικιστική ανάπτυξη όπου διαμένουν άνθρωποι».

Αν οι τουρίστες συνεχίσουν να συμπεριφέρονται άσχημα, τότε οι κάτοικοι δήλωσαν ότι θα σταματήσουν όλες τις επισκέψεις, αν και ο Monge λέει ότι αυτό είναι «έσχατη λύση».

Είπε μάλιστα ότι ο κόσμος θα εξακολουθεί να μπορεί να φωτογραφίζει τα όμορφα σπίτια από την ακτογραμμή και όχι από το εσωτερικό.

Η Begoña Mercadal, επικεφαλής της υπηρεσίας τουρισμού της Μινόρκα, δήλωσε ότι οι κάτοικοι θα μπορούν να κλείσουν την πρόσβαση αν το επιθυμούν.

Η ίδια δήλωσε: «Αναγνωρίζουμε πλήρως ότι πρόκειται για ιδιωτική ιδιοκτησία και, ως εκ τούτου, αν θέλουν να την κλείσουν, αυτό είναι δικαίωμά τους».

Το χωριό ζήτησε επίσης περισσότερη χρηματοδότηση, καθώς μόλις 25.000 ευρώ ετησίως δίνονται για τη συντήρηση της περιοχής με το βάψιμο των σπιτιών και τη συλλογή απορριμμάτων.

Προηγούμενοι τουρίστες το έχουν αποκαλέσει το «ομορφότερο χωριό του νησιού», εκστασιάζοντας για τα πλακόστρωτα δρομάκια, τα εστιατόρια και το λιμάνι.

Η Ισπανία παλεύει με τον υπερτουρισμό τα τελευταία χρόνια, γεγονός που έχει οδηγήσει σε μια σειρά από διαμαρτυρίες σε όλα τα hotspots των διακοπών, όπως η Μαγιόρκα και η Τενερίφη. Παρόλα αυτά, οι τρέχουσες ταξιδιωτικές συμβουλές δεν προειδοποιούν για ταξίδια στην Ισπανία, αν και προειδοποιούν για διαμαρτυρίες και πορείες σε ορισμένες από τις πόλεις.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα