Αντιδράσεις ΗΑΕ στη δήλωση Νετανιάχου σχετικά με μελλοντική κυβέρνηση στη Γάζα

Επικρίσεις κατά του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Νετανιάχου, διατύπωσαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με αφορμή τις δηλώσεις του ότι η χώρα του Κόλπου θα μπορούσε να βοηθήσει μια μελλοντική κυβέρνηση στη Λωρίδα της Γάζας μετά το τέλος του πολέμου.

Τα Εμιράτα είναι μία από τις λίγες αραβικές χώρες που έχουν επίσημες διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, τις οποίες έχουν διατηρήσει εν μέσω του πολέμου στη Γάζα, αν και τον τελευταίο

καιρό έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους σύννεφα στις διμερείς σχέσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Σεΐχης Αμπντουλά μπιν Ζάγεντ αλ Νάχιαν απάντησε στο Χ ότι το Αμπού Ντάμπι απορρίπτει τα σχόλια του Νετανιάχου.

«Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπογραμμίζουν ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν έχει καμία δικαιοδοσία για να κάνει αυτό το βήμα και τα ΗΑΕ αρνούνται να συρθούν σε οποιοδήποτε σχέδιο έχει στόχο να προσφέρει κάλυψη για την ισραηλινή παρουσία στη Λωρίδα της Γάζας».

Ο Σέιχ Αμπντουλά πρόσθεσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να στηρίξει μια παλαιστινιακή κυβέρνηση που θα εκπληρώνει τις ελπίδες και τις φιλοδοξίες του παλαιστινιακού λαού, μεταξύ των οποίων, όπως δήλωσε, είναι και η ανεξαρτησία.

Σε συνέντευξή του νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Νετανιάχου δήλωσε ότι τα Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες θα μπορούσαν να βοηθήσουν μια πολιτική κυβέρνηση στη Γάζα μετά το πέρας του πολέμου.

Σημαντικά στελέχη του υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ απορρίπτουν την ιδέα ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους και ο Νετανιάχου έχει δηλώσει πως το Ισραήλ θα χρειαστεί να διατηρήσει τον έλεγχο ασφαλείας της Γάζας μετά τον πόλεμο.

Πηγές έχουν δηλώσει ότι ο πόλεμος στη Γάζα έχει προκαλέσει ένταση στις σχέσεις μεταξύ του Αμπού Ντάμπι και του Ισραήλ. Τα Εμιράτα έχουν επικρίνει επανειλημμένα το Ισραήλ για τον πόλεμο και τον μεγάλο αριθμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων, αλλά προσθέτουν ότι χάρη στις διπλωματικές τους σχέσεις έχουν καταφέρει να παραδώσουν βοήθεια στον παλαιστινιακό θύλακα.

Διαβάστε ακόμη: Οι ΗΠΑ επικρίνουν το Ισραήλ για τον τρόπο που διεξάγει τον πόλεμο

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα