«Ε-κοφίνι»: Σε λειτουργία το παρατηρητήριο τιμών αγροτικών προϊόντων

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ανακοινώνει τη δημιουργία παρατηρητήριου τιμών οπωροκηπευτικών προϊόντων με την επωνυμία «e-κοφίνι».

Στο «e-κοφίνι», το οποίο φιλοξενείται στον διαδικτυακό χώρο του Τμήματος Γεωργίας στον σύνδεσμο www.moa.gov.cy/ekofini, δημοσιεύονται τακτικά οι μέσες τιμές πώλησης των βασικών οπωροκηπευτικών προϊόντων ντόπιας παραγωγής, όπως καθορίζονται τόσο σε επίπεδο παραγωγών όσο και στα διάφορα σημεία λιανικής πώλησης, αναδεικνύοντας τις τιμολογιακές διαφορές. Η συγκέντρωση των τιμών για

το «e-κοφίνι» γίνεται δυο φορές τη βδομάδα από λειτουργούς του Τμήματος Γεωργίας, προκειμένου να διασφαλίζεται η έγκαιρη και ακριβής καταγραφή των δεδομένων.

Τα οπωροκηπευτικά προϊόντα, των οποίων οι τιμές παρακολουθούνται από το «e-κοφίνι», περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων λαχανικά όπως τομάτες, αγγούρια, κολοκυθάκια, μπρόκολα, κουνουπίδια, κολοκάσι, κρεμμύδια, πιπεριές, φασολάκι και λουβί, και φρούτα όπως μπανάνες, καρπούζι, πεπόνι και φράουλες.

Για τη συγκέντρωση των δεδομένων σε επίπεδο παραγωγών, λαμβάνονται οι τιμές πώλησης από τις αναγνωρισμένες Ομάδες και Οργανώσεις Παραγωγών φρούτων και λαχανικών, για τα βασικά προϊόντα τα οποία εμπορεύονται. Σε ό,τι αφορά στα σημεία λιανικής πώλησης, οι τιμές οπωροκηπευτικών συγκεντρώνονται από υπεραγορές που δραστηριοποιούνται σε παγκύπρια βάση.

Το «e-κοφίνι» αναμένεται πως θα συμβάλει στην εξασφάλιση δικαιότερων συνθηκών για όλους τους εμπλεκόμενους στην αλυσίδα εμπορίας φρούτων και λαχανικών, κλείνοντας την ψαλίδα τιμών παραγωγού και λιανικής πώλησης. Σκοπός του είναι αφενός να ενημερώνει τους καταναλωτές για τις αναμενόμενες τιμές ντόπιων οπωροκηπευτικών, συμβάλλοντας στη βελτίωση της διαφάνειας στην αγορά. Αφετέρου, είναι να παρέχει ενημέρωση και στους παραγωγούς, ενισχύοντας την προστασία των συμφερόντων τους σχετικά με τις τιμές στον πρωτογενή τομέα.

Στόχος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος με την εφαρμογή του παρατηρητηρίου τιμών «e-κοφίνι» είναι να διατηρήσει ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με τους κύριους εμπλεκομένους στην αλυσίδα εφοδιασμού προϊόντων πρωτογενούς παραγωγής, επιτυγχάνοντας παράλληλα την προσφορά προϊόντων υψηλής ποιότητας σε πιο δίκαιες και προσιτές τιμές για τους καταναλωτές. Πέραν της ηλεκτρονικής διεύθυνσης www.moa.gov.cy/ekofini, την οποία το κοινό θα μπορεί να επισκέπτεται, έχει επίσης δημιουργηθεί δημόσιο κανάλι επικοινωνίας στην εφαρμογή Viber με τίτλο Τμήμα Γεωργίας e-κοφίνι, για αμεσότερη ενημέρωση. Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να λάβουν περαιτέρω ενημέρωση μπορούν να επικοινωνούν με την κα Μελπομένη Σιακού, Λειτουργό Γεωργίας στο Τμήμα Γεωργίας, στην ηλ. διεύθυνση [email protected].gov.cy ή στο τηλ 22464081.

Τι δείχνουν οι τιμές 

Αρκετά ακριβότερες είναι οι τιμές των οπωροκηπτευτικών προϊόντων στα σημεία λιανικής πώλησης σε σχέση με τις τιμές που πουλούν οι οργανώσεις παραγωγών, σύμφωνα με στοιχεία. Σε αρκετές περιπτώσεις φαίνεται ότι στα σημεία λιανικής πώλησης τα ίδια προϊόντα πωλούνται σε υπερδιπλάσια τιμή, σε σχέση με την τιμή που πουλούν οι οργανωμένοι παραγωγοί.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με τις τιμές που αναρτήθηκαν τη Μ. Πέμπτη, οι οργανώσεις παραγωγών πωλούν χαμηλότερα από τη μισή τιμή τις μπανάνες, το κόκκινο κραμπί, τις κερασοντομάτες, τις πράσινες πιπεριές, το άσπρο κολοκυθάκι, το κουνουπίδι, το αγγούρι και το κρεμμύδι.

Οι ντόπιες μπανάνες πωλούνται από τις οργανώσεις παραγωγών με μέση τιμή €0,50 το κιλό, την ώρα που στα σημεία λιανικής πώλησης πωλούνται προς €1,35, δηλαδή με αυξημένη τιμή κατά 170%. Αντίστοιχα, στο κόκκινο κραμπί παρατηρείται αυξημένη τιμή κατά 147%, αφού οι οργανώσεις παραγωγών πουλούν προς €0,38 το κιλό, ενώ τα σημεία λιανικής στα €0,94.

Οι τομάτες cherry πωλούνται στα σημεία λιανικής πώλησης κατά 143% πιο ακριβά, καθώς η μέση τιμή τους ανέρχεται σε €4,75 το κιλό, ενώ οι οργανώσεις παραγωγών τις πωλούν προς €1,95. Οι πράσινες πιπεριές πωλούνται με αυξημένη τιμή κατά 140% προς €2,16 το κιλό στα σημεία λιανικής, ενώ οι οργανωμένοι παραγωγοί πωλούν στα €0,90.

Υπερδιπλάσιες είναι και οι τιμές για το άσπρο κολοκυθάκι, το κουνουπίδι, τα αγγούρια και τα κρεμμύδια, κατά 136%, 135%, 116% και 109% αντίστοιχα.

Αντίθετα, μικρότερες αυξήσεις παρατηρούνται κυρίως στα πιο ακριβά προϊόντα. Συγκεκριμένα, το λουβί που πωλείται από τους οργανωμένους παραγωγούς στα €6,07 το κιλό, στα σημεία λιανικής πωλείται προς €7,70, αυξημένο κατά 27%. Οι φοινικωτές τομάτες πωλούνται με αύξηση 36% στα σημεία λιανικής, όπου η τιμή τους ανέρχεται στα €2,73 το κιλό, σε σχέση με €2,01 από τους οργανωμένους παραγωγούς.

Τα φασόλια ξεκούνια πωλούνται από τους οργανωμένους παραγωγούς στα €5, ενώ τα σημεία λιανικής πωλούν προς €7,18%, με 44% αύξηση. Τέλος, οι φράουλες που πουλούνται από τους παραγωγούς στα €4,12 το κιλό, στα σημεία λιανικής πώλησης η μέση τιμή ανέρχεται στα €6,02, αυξημένη κατά 46%.

Η συγκέντρωση των τιμών για το «e-κοφίνι» γίνεται δυο φορές τη βδομάδα από λειτουργούς του Τμήματος Γεωργίας, προκειμένου να διασφαλίζεται η έγκαιρη και ακριβής καταγραφή των δεδομένων.

Πηγή: ΚΥΠΕ/Υπ. Γεωργίας

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ε#45κοφίνι,e#45kofini